Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #14 Rubin Rot (Robijn Rood) van Kerstin Gier

Op deze druilerige vrijdag kunnen mensen wel een oppeppertje gebruiken en Robijn Rood van Kerstin Gier zal zeker een glimlach op het gezicht toveren. Ik heb hierboven de originele Duitse titel gebruikt, maar het boek is onder andere ook in het Nederlands en Engels uitgegeven voor degenen die niet zo goed in Duits zijn. Ik zelf heb de trilogie in het Engels omdat het verhaal zich afspeelt in Engeland en ik het altijd leuk vind om in het Engels te lezen als een boek zich in het VK of de VS afspeelt, maar dat is persoonlijke voorkeur haha. 

Waar gaat het boek over?

Gwen, een meisje van zestien, woont met haar, nogal vreemde en excentrieke,  familie in een groot herenhuis in een exclusieve buurt in Londen. Ondanks de eigenaardige geschiedenis van haar familie heeft ze een relatief normaal leven gehad tot nu toe. Het tijdreis-gen dat in haar vrouwelijke familielijn wordt doorgegeven, heeft Gwen schijnbaar overgeslagen, waardoor ze niet opgeleid hoeft te worden in 'de geheimen' en haar tijd kan verdoen met rondhangen met haar beste vriendin Lesley. Het is dan ook een grote verrassing wanneer Gwen ineens plotselinge en ongecontroleerde sprongen in de tijd maakt.
Gwen is absoluut niet voorbereid op tijdreizen en alles wat daarbij komt kijken: chique kleding, archaïsche manieren en etiquette, een mysterieuze geheime organisatie, en bovenal haar tijdreizende partner Gideon. Hij is vervelend, een betweter, en waarschijnlijk de knapste jongen die ze ooit heeft gezien...

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Ik heb al eens gezegd dat ik een voorliefde heb voor boeken waarin oude mythes en literatuur in een nieuwe jasje worden gestoken, maar ik hou minstens zoveel van verhalen waarin mensen door de tijd reizen. Hoe gaaf zou het zijn als we echt terug in de tijd konden om bepaalde gebeurtenissen te kunnen mee beleven?! In dit boek gaat het echter niet om het terug reizen naar een bepaalde gebeurtenis die belangrijke is in onze geschiedenis. In dit verhaal draait het allemaal om een chronograaf, een apparaat dat ervoor zorgt dat de mensen die het tijdreis-gen bezitten veilig naar een bepaalde tijd en plek kunnen reizen. De chronograaf herbergt echter ook een geheim dat alleen onthuld kan worden als een klein beetje bloed van twaalf specifieke tijdreizigers in de chronograaf wordt gegoten. Spannend, of niet ;)
Hoofdpersoon Gwyneth, of Gwen voor vrienden en familie, is weer eens een personage dat onder je huid kruipt. Ze is grappig, lief en ziet het beste in iedereen. Ze is geen actie heldin, maar een gewoon meisje dat ontdekt dat ze bijzonder is en niet zo goed weet hoe ze daarmee om moet gaan. Tegenspeler Gideon is prachtig neergezet. Hij is onuitstaanbaar en treiterig, maar beschermt Gwen met zijn leven. De relatie tussen de twee is humoristisch, emotioneel en realistisch.
De bijpersonages in dit boek zijn ook geweldig neergezet. De hele cast van familieleden is hilarisch, net als de butler Mr. Bernard, vriendin Lesley, de geest van een gentleman die Pympoole-Bothame heet (wat je uitspreekt op z'n kakkerig Engels als Pimple-Bottom ofwel puistenkont) en Asrael de kleine waterspuwergeest met zijn heerlijk droge en sarcastische opmerkingen. Je zult gegarandeerd meerdere malen huilend van het lachen aan het lezen zijn (dit is waarschijnlijk zo'n boek dat je beter niet in het openbaar vervoer kunt lezen want mensen zullen je aanstaren alsof je niet goed snik bent). Dat is echt een van de grootste pluspunten aan dit boek (en de hele serie) de humoristische manier waarop het geschreven is.
De spanning in dit boek is ook erg goed opgebouwd. Zo is er het mysterie van de chronograaf, van het geheime genootschap en zijn leider en van Gwens geboorte en haar bezit van het tijdreizigers-gen. Het is ontzettend knap hoe de schrijfster deze mysteries langzaam weet te ontvouwen door de hele trilogie heen, waardoor ieder boek even leuk en spannend is.

Kortom je wilt dit boek (en de rest van de serie) lezen omdat het over tijdreizigers gaat, er genoeg mysterie en spanning in zit, omdat de hoofdpersoon sympathiek en leuk is, de relatie tussen de hoofdpersonages erg romantisch en realistisch is en omdat het ontzettend grappig geschreven is met een hele cast aan bizarre personages!

0061c2495af28ac369854fc20bd7b7ef.jpg4725ed00a998b51c433a1e9bbfb2be8a.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #14 Rubin Rot (Robijn Rood) van Kerstin Gier

Gesponsorde boeken