Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #16 Midnight Thief van Livia Blackburne

Speciaal voor de aankomende kerst had ik jullie vandaag twee leestips beloofd, zodat als je je verlanglijstje nog niet naar de Noordpool hebt gemaild (omdat je niet wist wat je moest vragen) je dit nu alsnog kunt doen met twee super leuke boeken erop. Voor deze tweede tip heb ik Midnight Thief van Livia Blackburne uitgekozen. Het eerste deel in de gelijknamige serie.

Waar gaat het boek over?

Opgroeien op de straten van Forge heeft Kyra geleerd hoe ze verstandig met geld om moet gaan. En wanneer ze krap bij kas zit (of blut is) komt haar speciale talent om muren te beklimmen en wachters te omzeilen uitstekend van pas.
Wanneer de leider van het Huurmoordenaars Gilde (Assassins Guild) haar een lucratieve baan aanbiedt, twijfelt Kyra in eerste instantie. Ze weet hoe ze moet overleven en voor zichzelf moet zorgen, en bovendien weet ze niet of ze wel volgens iemand anders regels wil leven. Hij is echter vasthoudend - en duister aantrekkelijk - waardoor Kyra niet lang weerstand kan bieden.
Tristam van Brancel is een jonge paleiswacht en ridder met een missie. Nadat zijn beste vriend is vermoord door de Demonen Rijders, een groep krijgers die op bloeddorstige, wilde katten rijden, zweert Tristam dat hij de Demonen Rijders zal verslaan. Wanneer zijn onderzoek vordert, merkt hij dat hij dwars wordt gezeten door een zeer getalenteerde dief, die zonder moeite langs de verdedigingswerken van het Paleis komt.
Als een overval genadeloos fout afloopt en Kyra gevangen genomen wordt, realiseren zowel Kyra als Tristam zich dat ze om wraak te kunnen nemen wel samen moeten werken. Hun loyaliteiten zullen echter danig op de proef worden gesteld en de ontsluiering van het geheim van Kyra's verleden zal hun beider leven uiteindelijk veranderen...

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

De verhaalwereld in dit boek is erg mooi uitgewerkt. Er zijn geen infodumps of ellenlange beschrijvingen van de omgeving (gelukkig), maar toch zie je de Forge voor je. Een typisch burchtstadje waar de adel in de binnenste ring woont met de beste verdediging en de arme arbeiders in de buitenste ring wonen waar nauwelijks verdediging is tegen aanvallers. Door gebeurtenissen als wachters die tol heffen, terwijl er geen tol is ingevoerd, en dergelijke weet je als lezer al snel dat de Forge geen prettige plek is om te wonen als je arm bent. Ook de wilde katten en de Demonen Rijders zijn goed neergezet en intrigerend.  
Kyra probeert in deze stad te overleven samen met haar beste vriend Flick. Ze is slim, behendig, loyaal en niet voor één gat te vangen. Haar talent voor inbreken en stelen is erg mooi neergezet en komt goed uit de verf. Naast dit talent komt haar karakter ook goed over, doordat ze opkomt voor wezen die net zo'n leven als haar leiden, doordat ze strijd tegen de onrechtvaardigheid en doordat ze zich verzet tegen James, de leider van het Huurmoordenaars Gilde. Toch is ze geen superheld of iets dergelijks. Haar gevoelens leiden haar de verkeerde kant op, ze wordt gevangen genomen, verraden, bijna gedood en weet niet altijd wat het beste voor haar is. Mede hierdoor komt ze heel menselijk en echt over. 
Kyra's perspectief wordt afgewisseld met dat van Tristam. Ook hij wordt erg goed neergezet. Hij behoort tot de lagere adel, maar in tegenstelling tot veel bevoorrechte jongens, voelt hij zich niet beter dan anderen en is hij echt gemotiveerd om een goede wachter te worden voor de buiten patrouilles. Wanneer hij zijn beste vriend vermoord ziet worden, verandert hij zijn toekomstplannen en stort zich vol overgave op het worden van een paleiswachter voor de dienst in de stad zelf. Ondertussen krijgt hij de opdracht om uit te vinden waar de Demonen Rijders vandaan komen en hoe deze aan uitrusting (harnassen, wapens) uit het paleis komen.
De manier waarop de verhaallijnen van Tristam en Kyra verweven worden is erg knap en natuurlijk gedaan. Nergens komt het verhaal geforceerd of gemaakt over. De scènes vloeien natuurlijk in elkaar over. Doordat het verhaalverloop zo natuurlijk is, blijft de spanning goed behouden, ook in de rustigere gedeeltes en de hoofdstukken waarin van perspectief wordt gewisseld.
De spanning is sowieso erg goed gedoseerd en verwerkt in het verhaal. Het verhaal is vanaf het begin intrigerend en spannend, maar desondanks weet de schrijfster de spanning ieder hoofdstuk een stukje op te bouwen. Dit komt vooral door het mysterie van Kyra's eerste levensjaren, haar uitzonderlijke klimtalenten, haar relatie met James en haar relatie met Tristam.
Ook James verdient het genoemd te worden. Vanaf het begin twijfel je een beetje aan zijn intenties en zijn karakter, maar de schrijfster weet je voortdurend op een verkeerd spoor te zetten. Hierdoor blijf je je lang afvragen of James nu wel of niet slecht is.
Het mysterie van Kyra's verleden wordt op een mooie manier ontsluierd. Als lezer weet je vanaf het begin dat er iets anders is aan Kyra, maar je zult pas tegen driekwart van het boek begrijpen wat dat dan precies is. En zelfs wanneer het mysterie is onthuld, volgen er nog een aantal gave verrassingen.
Ten slotte verdient de manier waarop de relatie tussen Tristam en Kyra zich ontwikkeld nog aandacht. De wijze waarop Tristam Kyra ziet is erg knap uitgewerkt. Eerst is Kyra niets meer dan een gevangene en een handig hulpmiddel, maar later begint een wederzijdse band van vertrouwen en diepere emoties te ontstaan. In dit verhaal ligt de nadruk niet op romantiek wat weleens een verfrissing is in het YA genre. Er is wel een romantisch draadje dat waarschijnlijk in het vervolgdeel (of delen) verder uitgewerkt zal worden, maar in dit boek ligt de nadruk meer op de ontwikkeling van Kyra en Tristam als personen. De manier waarop ze ontdekken wie ze zijn, wat ze allemaal kunnen, welke dingen ze absoluut niet bereid zijn om op te offeren en waar ze vandaan komen. 

Kortom je wilt dit boek lezen omdat de verhaalwereld intrigerend is en goed uitgewerkt, de hoofdpersonen levensecht zijn en een realistische ontwikkeling doormaken, en er daarnaast genoeg spannende en mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden.
e9e936e7cc4351e45bb3e294a0c0830f.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #16 Midnight Thief van Livia Blackburne

Gesponsorde boeken