Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #17 A Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas

Inmiddels is het alweer 5 januari 2016, ligt het aan mij of is 2015 gewoon omgevlogen? Om te vieren dat er een nieuw jaar is aangebroken waarin een heleboel spannende dingen (hopelijk) gaan gebeuren (het halen van een bachelor, het instuur klaar maken van mijn young adult manuscript, de uitslag van de Harland Awards schrijfwedstrijd, het zoeken van een fulltime baan na mijn studie) heb ik deze week een boek gekozen dat me aangenaam heeft verrast. Ik was in eerste instantie een beetje huiverig om een boek van Sarah J. Maas te lezen omdat ik een aantal reviews had gelezen over haar Throne of Glass serie waarbij de eeuwige driehoeksverhouding nogal nadrukkelijk aanwezig was. Maar ik ben echt super blij dat ik toch een boek van haar opgepakt heb, want haar schrijfstijl heeft me echt omver geblazen! Ondanks de ook in dit boek aanwezige driehoeksverhouding :(. Het boek dat ik ga bespreken heet A Court of Thorns and Roses en is een bewerking van het Belle en het Beest sprookje met Fae in de hoofdrol. Oh ja, nog een noot vooraf: de Nederlandse vertaling van het boek, dat Hof van Doorns en Rozen gaat heten, verschijnt al in februari bij uitgeverij Unieboek het Spectrum dus voor de lezers die liever Nederlands lezen duurt het wachten niet lang meer ;).

Waar gaat het boek over?

Feyre is een jaagster. Wanneer haar prooi opgegeten dreigt te worden door een wolf, die weleens een fae in diervorm zou kunnen zijn, denkt ze geen twee keer na en vermoord hem. Toch is ze net als alle andere mensen bang voor wat zich achter het bos bevind. Ze zal er echter snel achter komen dat het doden van een magisch wezen een hoge prijs heeft...
Eenmaal gevangen aan het betoverde hof van haar vijand kan Feyre vrij rondlopen, maar ontsnappen kan ze niet. En hoewel haar gevangennemer altijd een masker draagt en onder de littekens zit, voelt ze zich tegen wil en dank tot hem aangetrokken. Wanneer haar gevoelens steeds sterker worden en ze alle waarschuwingen over Tamlins volk uit het oog verliest, begint een eeuwenoud kwaad te groeien. Het is aan Feyre om een manier te vinden om een betovering te verbreken, want anders verliest ze haar hart en misschien haar leven voor altijd.

Waarom moet je dit boek lezen?

Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk al wel weten, heb ik een zwak voor bewerkingen van sprookjes en een van mijn lievelings sprookjes is Belle en het Beest. Mijn verwachtingen waren dus redelijk hoog. En Sarah J. Maas heeft me niet teleurgesteld!
Laten we beginnen met de worldbuilding. In het verhaal is er een grote oorlog tussen de Fae en mensen geweest, die de mensen hebben gewonnen. De Fae hebben zich teruggetrokken in de landen Prythian en Hybern (die ruwweg overeenkomen met ons Ierland, Schotland, Wales en een groot deel van Engeland). Op de grens tussen de Fae-rijken en de menselijke rijken is een grote muur gebouwd die de rassen bij elkaar vandaan moet houden. Op de achtergrond broeit er echter nog steeds vijandigheid tussen de rassen en ontvoeringen en moorden zijn niet ongewoon.
Tegen deze achtergrond groeit Feyre op. Een meisje dat geboren is als rijke koopmansdochter maar door omstandigheden op jonge leeftijd met haar vader en twee zussen tot een arm en ellendig leven is veroordeeld. Omdat haar vader slecht ter been is en haar zussen zich niet geroepen voelen om iets aan de situatie te doen, leert Feyre zichzelf al jong aan om te jagen en te villen, zodat haar familie te eten heeft en geld binnenkrijgt. Het mag duidelijk zijn dat Feyre moedig, sterk en niet snel bang is. Ze weet wat haar sterke punten zijn en hoe ze voor zichzelf en anderen moet zorgen. Maar haar harde leven heeft er ook voor gezorgd dat ze een hoop is misgelopen. Zo heeft ze nooit onvoorwaardelijke liefde gekend, kan ze nauwelijks lezen of schrijven en wordt ze de helft van de tijd als een soort horige behandeld door haar familie. Enige lichtpuntje in haar leven is haar liefde voor schilderen en haar gave om de wereld om haar heen in kleuren te beleven. Aan dit harde bestaan komt een einde als Feyre een wolf doodt, die een fae blijkt te zijn. Als straf voor de moord op zijn onderdaan neemt Tamlin, de Heer van het Lentehof, Feyre mee naar zijn landhuis waar ze de rest van haar leven zal moeten blijven.
Tamlin heeft net als Feyre een gecompliceerd, vol karakter. Hij probeert zijn onderdanen te beschermen tegen een betovering en gevaarlijke, duistere wezens en probeert het kwaad dat zijn familie de mensheid aan heeft gedaan ondertussen goed te maken. Feyre blijkt een belangrijk onderdeel in het verbreken van de betovering te zijn, maar dit vertelt Tamlin haar niet. Gaandeweg wordt Tamlin namelijk verliefd op Feyre en probeert hij er alles aan te doen om haar verre te houden van het eeuwenoude kwaad dat zijn hof en leven bedreigen.
De liefde tussen Tamlin en Feyre ontstaat langzaam en doet realistisch aan. Eerst wil Feyre niets van de Fae weten en doet ze er alles aan om een ontsnappingsweg te vinden, maar mettertijd ontdekt ze dat Tamlin haar familie en haar beschermt en dat niet alle Fae slecht zijn. Tamlin wil Feyre's liefde voor hem echter niet op de proef stellen en haar blootstellen aan het gevaar dat hem bedreigt dus stuurt hij haar weg. Feyre heeft er moeite mee om haar gevoelens voor Tamlin te onderkennen en eraan toe te geven en verlaat hem dan ook. Pas later dringt het tot haar door dat ze echt van hem houdt en dat ze bij hem wil blijven. Als ze teruggaat, ontdekt ze dat Tamlin haar beschermd heeft ten koste van zichzelf en zijn onderdanen. Feyre kan dit niet over haar kant laten gaan en besluit hem en zijn volk te bevrijden. Een keuze die haar duur komt te staan en haar voor altijd zal veranderen.
Zoals gezegd, zit er in dit verhaal een driehoeksverhouding. In dit boek is het nog maar het begin, maar het is duidelijk dat dit draadje verder uitgewerkt zal worden. Hoewel ik een hekel heb aan dit soort verhoudingen vond ik Rhysand (de tweede Fae waarmee Feyre een ietwat gedwongen band heeft) een erg interessant karakter. Rhysand is Heer van het Nachthof en is (tegen zijn wil) de consort van de slechte Fae-koningin. Hij heeft een net zo gecompliceerd karakter als Tamlin en doet de lezer en Feyre een aantal keer voor verrassingen staan. Hij lijkt egoïstisch en slecht, maar op sommige momenten komt hij onverwacht uit de hoek en doet je als lezer twijfelen aan zijn wel of niet slechte bedoelingen. Hierdoor voegt zijn personage wat mysterie en luchtigheid aan het verhaal toe. 
De spanning in het boek is goed gedoseerd. Na een rustige opbouw en mooie karakterontwikkeling volgen de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op en stuwen het verhaal voort naar een genadeloze climax.
Het einde van het verhaal zal je ademloos en verwachtingsvol doen uitzien naar het volgende deel in de serie: A Court of Mist and Fury dat uitkomt op 3 mei van dit jaar.

Kortom je wilt dit boek lezen omdat de personages uitermate goed zijn neergezet, de worldbuilding erg goed is en het boek zowel romantisch als spannend is!
29d82e6f10c5a89b4fa70e04c9286208.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #17 A Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas

Gesponsorde boeken