Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #18 Firelight: Ziel van vuur van Sophie Jordan

Hey allemaal! Het is alweer een maandje geleden sinds ik mijn laatste post heb geschreven, maar ik heb weer een pareltje voor jullie gevonden. Als je van draken en shapeshifter verhalen houdt dan moet je deze zeker lezen! Weet je niet zeker of je daarvan houdt, dan is dit het perfecte boek om dat uit te vinden. Het goede nieuws is dat Firelight: Ziel van vuur het eerste deel is in een trilogie, het slechte nieuws is dat de Nederlandse uitgeverij, om een onnavolgbare reden, de eerste twee delen nog wel drukt maar het derde deel niet meer waardoor die zeer moeilijk te verkrijgen is (in het Engels zijn de drie delen nog wel makkelijk te krijgen). 

Waar gaat het boek over?

Jacinda is een draki, een draak die zich in menselijke gedaante kan vermommen, met een bijzondere gave: ze is een vuurspuwer. Door haar uitzonderlijke talent is ze een gekoesterd bezit van de kolonie waar ze woont. Hoe ver de kolonie bereid is te gaan om haar voor zich te houden weet ze niet, maar haar moeder weet het wel. Als Jacinda met haar beste vriendin Azure de regels breekt en de twee overdag gaan vliegen, gebeurt het ondenkbare. Een groep jagers vindt de twee draki's en maakt jacht op ze. Azure weet te ontsnappen met Jacinda's hulp, maar Jacinda raakt gewond en kan niet meer vluchten. Net op het moment dat ze denkt dat ze gevangen genomen zal worden, blijkt de jager die haar gevonden heeft haar te beschermen en leidt zijn medejagers een andere kant op zodat zij kan ontsnappen.
Jacinda denkt dat haar problemen hiermee afgelopen zijn, maar ze kan er niet meer naast zitten. De Ouderlingen in de kolonie zijn woest over Jacinda's ongehoorzaamheid en hebben een plan bedacht dat ervoor zorgt dat ze haar unieke talent nooit zullen verliezen. De moeder van Jacinda weet wat ze met haar dochter van plan zijn en neemt haar twee dochters mee op de vlucht naar een veilige plaats. Het enige wat Jacinda hoeft te doen om veilig te zijn, is haar draak laten afsterven. Maar kan ze hier wel mee leven? Is haar veiligheid die hoge prijs waard?

Waarom zou je dit boek willen lezen?

Bij dit boek moet ik allereerst de vaart en schrijfstijl noemen. Je vliegt gewoon door de pagina's heen. Nergens is het boek saai of valt de spanning terug. Van begin tot einde weet de schrijfster je aandacht te vangen en vast te houden.
Hoewel het gegeven van draken die een mensenvorm, of mensen die een drakenvorm aan kunnen nemen niet heel origineel meer is in urban fantasy, paranormal romance en young adult boeken, wordt de wereld zeer goed neergezet waardoor het niet vervelend is dat dit gegeven gebruikt wordt. De verschillende gaven die de draki's hebben, zijn erg gaaf en goed beschreven. Door deze gaven en waar ze toe dienen, krijgt het gegeven van de draken toch iets origineels. Bovendien wordt er spanning toegevoegd door middel van de jagers en de verwijzing naar wezens die de kracht van de draki's kunnen opzuigen. 
Jacinda is een erg leuk personage. Ze is opstandig, loyaal, vurig en aardig. Ondanks dat ze door zo'n beetje de helft van de draki's in de kolonie als een soort trofee werd behandeld en door de andere helft met afgunst werd bekeken, is ze niet arrogant. Deze speciale behandeling heeft er echter wel voor gezorgd dat de relatie tussen Jacinda en haar tweelingzus Tamra onder druk is komen te staan. Tamra die niet in een draak lijkt te kunnen veranderen en al jaren verliefd is op de draki Cassian, die Jacinda het hof maakt, is zeer verbolgen over het feit dat haar zus zoveel aandacht krijgt. Als het gezin op de vlucht slaat, worden de rollen echter omgedraaid. Tamra floreert in de mensenwereld, maar Jacinda is diep ongelukkig. Ondanks haar ongelukkigheid probeert Jacinda er het beste van te maken voor haar moeder en zus, hoewel ze zichzelf langzaam begint kwijt te raken doordat haar draak niet kan overleven in de omgeving waar haar moeder hen heen heeft gebracht.
Gelukkig voor Jacinda is daar Will, de jager die haar heeft helpen ontsnappen en op de school blijkt te zitten waar zij nu ook heen gaat. Will en Jacinda delen een vreemde band waardoor ze onherroepelijk tot elkaar aangetrokken worden. Het geheim wat aan die band ten grondslag ligt, wordt pas op het einde onthult. De liefde tussen de twee komt niet te snel tot stand waardoor deze realistisch wordt.
Hoewel ik een hekel heb aan liefdesdriehoeken en er in dit boek ook weer eentje zit, vond ik het bij dit boek niet zo heel erg. De band tussen Cassian en Jacinda is ingewikkeld en goed neergezet en het is vanaf het begin duidelijk waar Jacinda's hart ligt, hoewel er wel bepaalde gevoelens spelen tussen Cassian en Jacinda.
Als laatste moet ik nog de familieband noemen. De relatie tussen de twee zussen en tussen Jacinda en haar moeder is zeer goed neergezet en doet heel realistisch aan. In dit boek zul je geen perfecte gezinnetjes vinden. Wel zie je hoe ingewikkeld persoonlijke relaties zijn.
Kortom je wilt dit boek lezen omdat er draken met gaven in voorkomen, een mooi neergezette liefdesrelatie, een leuk hoofdpersonage en realistische familierelaties.

3321175806a30659c9df8d10073b2189.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #18 Firelight: Ziel van vuur van Sophie Jordan

Gesponsorde boeken