Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #2 Splintered van A.G. Howard

Een nieuwe week, een nieuwe leestip. Deze keer een Young Adult met een duister randje. Toen ik de voorkant van Splintered zag, was ik op slag verliefd en toen ik op de achterkant las dat het boek over de achter-achter-achter-kleindochter van Alice Liddell ging, was ik helemaal enthousiast. In deze blogpost zal ik proberen jullie net zo enthousiast te maken. Net als bij mijn vorige post zal ik jullie eerst vertellen waar het boek over gaat en jullie daarna overtuigen waarom je ook dit boek moet lezen. 

449a39504debfd509922ade79c8cec6d.jpg
Liefde op het eerste gezicht die cover.

Waar gaat het boek over?

Alyssa Gardner kan de gedachten van planten en insecten horen. Deze gave probeert ze zoveel mogelijk verborgen te houden, maar ze weet wat deze haar uiteindelijk zal kosten. Net als haar moeder zal ze eindigen in een gesticht. Deze gekte zit al in de familie sinds haar over-over-over-grootmoeder Alice Liddell haar vreemde dromen vertelde aan Lewis Carroll, waarmee ze de inspiratie vormde voor zijn klassieker Alice's Adventures in Wonderland. 
Maar misschien is Alyssa wel helemaal niet gek, en misschien zijn de verhalen van Carroll wel niet zo fantastisch als ze in eerste instantie lijken. 
Om de vloek die haar familie al decennia plaagt te verbreken, moet Alyssa de afdaling in het konijnenhol maken en daar alles rechtzetten wat dankzij Alice fout is gegaan. Wonderland is echter niet de onschuldige en leuke plek die Carroll heeft beschreven. Deze vreemde wereld zit vol met vreemde wezens met duistere plannen en motieven. Op haar reis door Wonderland neemt Alyssa haar buurjongen Jeb mee waar ze al eeuwen verliefd op is. In Wonderland wacht de mysterieuze Morpheus echter op haar en maakt haar aan het twijfelen over alles wat ze voelt. Morpheus leidt hen door Wonderland, maar ook hij heeft een verborgen agenda.
Want: in Wonderland is niemand wie hij lijkt te zijn, zelfs Alyssa niet.

Waarom zou je dit boek willen lezen?

De manier waarop A.G. Howard Wonderland weet neer te zetten door er haar eigen draai aan te geven, maar wel trouw te blijven aan de verhalen van Lewis Carroll is erg bewonderenswaardig. Haar Wonderland is duister en de wezens die er rondlopen wil je liever niet in het echt tegenkomen. Tegelijkertijd zijn de veranderingen die ze in Wonderland heeft aangebracht gebaseerd op de gebeurtenissen en belevenissen van de originele Alice in Wonderland. Dit zorgt ervoor dat zowel mensen die het originele verhaal hebben gelezen, als de mensen die voor het eerst iets over Wonderland lezen van de wereld in het verhaal kunnen genieten.
Hoofdpersonage Alyssa is ook zeer goed neergezet. Haar angst om langzaam gek te worden net als haar moeder komt zeer realistisch over. Net als haar vastberadenheid om haar eigen lot te veranderen. Alyssa is sympathiek, moedig en op een leuke manier vreemd.
De liefdesdriehoek die in bijna ieder YA verhaal aanwezig is, vinden we in dit verhaal ook terug. Hoewel ik hier doorgaans een grondige hekel aan heb, want laten we wel wezen hoeveel jonge tienermeisjes hebben dagelijks te maken met twee (perfecte) jongens die om hun hart strijden? In dit boek (en de rest van de serie) stoorde ik me er echter niet zo heel erg aan. Jeb is de beschermende, lieve jongen, die een strenge moraal heeft. Morpheus is de wijsneus, die alles als een grap lijkt op te vatten en op het eerste gezicht nogal egoïstisch lijkt, maar alles overheeft voor Alyssa. Van mij had die driehoek niet echt gehoeven, maar bij dit boek was er in ieder geval voor beide jongens een even grote rol weggelegd en was één van beide niet alleen pagina- of plotvulling.
Het verhaal is erg spannend en de avonturen die de drie beleven, zorgen ervoor dat je het boek niet meer weg kunt leggen. Door het hele boek blijf je je afvragen of het Alyssa zal lukken om de vloek die haar familie plaagt te verbreken. Of het haar lukt om zichzelf en haar moeder te redden, zodat ze haar familie weer samen kan brengen. Daarnaast blijf je je afvragen wat de onderliggende motieven zijn van Morpheus en waarom Alyssa zo belangrijk voor hem is. Ook de ontdekkingen die Alyssa doet over haar eigen gave en de nog verborgen gaven die ze altijd heeft gehad, zorgen voor spanning en avontuur. 
Als je eenmaal in het boek begonnen bent, leg je het niet meer weg tot je het uit hebt en wil je gelijk de vervolgdelen Unhinged en Ensnared lezen. 

Dit boek is een echte aanrader als je houdt van een duistere sprookjessfeer en een hoofdpersoon die haar eigen lot wil veranderen en niet bang is om te vechten voor de mensen waar ze van houdt.

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #2 Splintered van A.G. Howard

Gesponsorde boeken