Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #3 Spiegelgeest van Cocky van Dijk

Hey allemaal. Alweer de derde week met een leestip. Deze week heb ik een Nederlands boek uitgekozen, waar een leuke persoonlijke anekdote aan vastzit. Begin dit jaar vond namelijk het Gala voor het Fantastische Boek plaats in Den Bosch. Als beginnend schrijver en fervent lezer in dit genre ben ik samen met mijn zusje op de trein vanuit Assen naar Den Bosch gesprongen. Na drie uur reizen en een uur zoeken naar de locatie van het evenement kwamen we uiteindelijk op de plaats van bestemming aan.
Mijn zusje en ik hadden allebei veertig euro opzij gelegd om te besteden aan boeken die ons echt leuk leken. Toen we binnen waren, vonden we het toch wel een beetje intimiderend dat alle schrijvers achter kleine tafeltjes met hun boeken zaten. Want hoe zeg je nu tegen een persoon die bloed, zweet en tranen in een werk heeft gestopt dat zijn of haar werk je niet echt aanspreekt? Wij konden het in ieder geval niet over ons hart verkrijgen, waardoor we verlegen en gelaten wat heen en weer schuifelden tussen tafeltjes en drommen mensen.
Maar opeens trok mijn zusje aan mijn mouw en wees op een prachtig boek met een drakenhoofd en vuurbal op de cover. Zachtjes fluisterde ze tegen me: 'Zullen we die van dichtbij bekijken? Ik ben zo benieuwd.' Voetje voor voetje persten we ons door de mensenmassa en kwamen tot stilstand voor het tafeltje. Met een trillende hand pakte ik het boek op na een glimlachje naar de schrijfster geworpen te hebben. Ik drukte het boek in de hand van mijn zusje en zei zo normaal mogelijk: 'Zullen we de achterkant eens lezen want deze ziet er heel cool uit.'
Met rode hoofden stonden we samen over het boek gebogen en lazen we de achterkant. Meteen werden we enthousiast. Gelukkig, want ik weet niet hoe ik het boek weer terug had moeten plaatsen zonder eerst door de grond te zakken van schaamte als ik het niet leuk had gevonden. Mijn zusje klemde het boek tegen zich aan en mompelde dat zij deze graag wilde hebben. 'Deze lijkt me heel leuk dus wil ik hem graag kopen,' zei ze tegen de schrijfster, terwijl ze haar het boek dapper toestak.
De schrijfster was ondertussen net zo nerveus als ons en vroeg met zachte stem of mijn zusje toevallig een handtekening in het boek wilde. Stamelend en blozend begonnen de twee een klein gesprekje. Toen de handtekening eenmaal gezet was, vroeg de schrijfster nog of we na het lezen van het boek wilden laten weten wat we ervan vonden. In deze blogpost ga ik mijn (en mijn zusjes) belofte houden en iedereen overtuigen dat dit boek geweldig is! 

Waar gaat het boek over?

Hoofdpersoon Fenna wordt thuis door haar vader mishandelt. Sinds haar moeder is gestorven is het alleen maar erger geworden. Maar Fenna (samen met haar moeder) heeft een droom om ooit Drakenzieler (iemand die draken helpt als ze sterven en met draken kan communiceren) te worden. Om Drakenzieler te worden, zal Fenna echter eerst een proeve van bekwaamheid af moeten leggen op de Drakenburcht, zodat ze daar onderwezen kan worden in alles wat met draken en magie te maken heeft. Voordat haar gemene vader wakker wordt, vlucht Fenna het huis uit en gaat op weg naar de Drakenburcht.
In eerste instantie wil niemand Fenna de Proeve laten ondergaan. Ze is immers maar een meisje. Meester Brann, de huidige Drakenzieler, gunt haar echter een kans. Fenna weet de Proeve tot een goed einde te brengen en wordt toegelaten tot de Drakenburcht. Al vrij snel blijkt dat ze aanleg heeft voor het vak van Drakenzieler en neemt Meester Brann haar onder zijn hoede. Daarnaast wordt ze verliefd op de aardige Arlan.
Niet iedereen is echter zo gecharmeerd van de hoge positie die draken innemen in de samenleving. Een groepering die zich 'De Kring' noemt, houdt het oude geloof aan en zien draken als slechte wezens. De groep heeft zich geïnfiltreerd in de Drakenburcht en het Koningshuis en heeft zelfs een draak laten overlopen.
Fenna's nieuwe, gelukkige leven stort in elkaar als ze door een draak verraden wordt en sterft. Haar ziel weet zich echter vast te klampen aan de geest van de draak. Ongemerkt komt ze zo in een positie die haar in staat stelt iedereen waarvan ze houdt te beschermen tegen de slechterikken. Fenna weet dat zij de redding voorbij is, maar dat betekent niet dat ze haar geliefden niet meer kan helpen.

Waarom zou je dit boek willen lezen?

Hoofdpersoon Fenna is één van die hoofdpersonen die meteen onder je huid kruipt. Je wilt dat haar leven makkelijker en gelukkiger wordt en leeft 100% met haar mee. Je groeit met haar mee van simpel dorpsmeisje tot een vrouw die alles bereid is op te offeren voor degenen waarvan ze houdt.
De liefde tussen Arlan en Fenna ging wat mij betreft net iets te snel, maar is wel op een mooie manier neergezet en eindelijk is er weer eens een Young Adult waarin die liefdesdriehoek niet voorkomt. De emoties tussen Arlan en Fenna komen realistisch over en je leeft met de twee mee als ze door het lot gescheiden worden.
De spanning in dit verhaal is op een geniale manier opgebouwd. Na een rustige start waarin we de Drakenburcht, Meester Brann en Fenna beter leren kennen, versnelt het verhaal al snel in tempo en wordt je als lezer in een groot avontuur gestort. Een avontuur waarin alles op het spel staat en de wereld van de hoofdpersoon op losse schroeven komt te staan. Je blijft je het hele boek afvragen of het ooit nog goed komt met Fenna. Of haar ziel weer teruggeplaatst kan worden in haar lichaam of dat ze langzaam zal verdwijnen en nog maar een lege schil van zichzelf zal zijn. Daarnaast is er de spanning die voortkomt uit de acties en bedoelingen van 'De Kring'. Wat zijn ze van plan? Wat gaan ze doen om hun toekomstvisie uit te laten komen?
De onvermijdelijke strijd tussen De Kring en de soldaten van de Drakenburcht en het Koningshuis is prachtig neergezet en laat je op het puntje van je stoel zitten. Je kunt het boek niet meer wegleggen tot je weet hoe het allemaal zal eindigen. De uiteindelijke ontknoping van het verhaal ontroerde me echt en liet me glimlachend de laatste pagina omslaan.

Als je op zoek bent naar een goed Fantasy boek voor young adults dan moet je deze zeker lezen! Cocky weet de clichés van het genre prachtig te omzeilen en weeft een steengoed verhaal met een super hoofdpersoon en een razend spannende plot. En het goede nieuws is dat dit nog maar het eerste deel in de Drakenzielerserie is!   

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #3 Spiegelgeest van Cocky van Dijk

Gesponsorde boeken