Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #4 Green Rider van Kristen Britain

Daar is 'ie weer! De wekelijkse leestip. Deze week iets later ( je hebt vakantie of je hebt het niet ;)). Ik heb deze keer weer gekozen voor een Engels boek: Green Rider, het eerste deel uit de gelijknamige serie. Jullie beginnen je misschien af te vragen of ik iets tegen Nederlandse boeken heb, maar dat is echt niet zo. Ik lees simpelweg veel in het Engels omdat veel series in de genres waarin ik graag lees niet of langzaam vertaald worden, waardoor ik op een gegeven moment gewoon op het Engels overgegaan ben. Zo kan ik mijn nieuw ontdekte series direct lezen en aan jullie aanraden en misschien worden die series dan uiteindelijk wel vertaald omdat meer mensen ze bestellen en lezen (een vrouw mag dromen, toch?). 
Zoals altijd zal ik jullie eerst vertellen waar het boek over gaat en daarna zal ik aangeven waarom ook dit een must read is. 

Waar gaat het boek over?

Karigan G'ladheon is een nogal koppige, eigengereide meid die vaak in schermutselingen verzeild raakt. Deze keer kan het haar echter haar plek op school kosten. In plaats van het oordeel van het schoolhoofd af te wachten, besluit Karigan ervandoor te gaan. Als ze door het bos loopt, schiet er ineens een paard tussen de bomen door, recht op haar af. De berijder hangt over de rug van het dier met twee pijlen begraven in zijn rug.
Er is niets wat Karigan kan doen om de stervende jongeman te redden. Maar met zijn laatste adem verzoekt de man haar om zijn missie te voltooien en de brief die hij bij zich heeft bij de koning af te geven. Verder geeft hij haar nog een waarschuwing: 'Pas op voor de schaduwman...'
Karigan's simpele belofte om een brief af te leveren, verandert al snel in een avontuur waarbij haar leven en het hele koninkrijk op het spel komen te staan. Een avontuur vol magie, vreemde wezens en duistere krachten die ze niet snapt, maar waar ze zich tegen zal moeten verdedigen met alles wat ze in zich heeft.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Karigan is één van de leukste hoofdpersonen die ik de afgelopen tijd in een boek ben tegengekomen. Ze is zelfstandig, moedig, koppig, extreem loyaal en niet voor één gat te vangen. Ze doet zo echt aan dat je het idee hebt dat ze één van je beste vriendinnen is. Ik hou wel van boeken waarin een sterke, vrouwelijke hoofdpersoon zit die zichzelf met haar eigen hersenen en kracht uit moeilijke situaties weet te krijgen.
De worldbuilding in de Green Rider serie is in één woord fantastisch. Eindelijk weer eens een goede fantasy waar geen infodump in zit, maar waar de wereld voor je ogen tot leven komt. Britain weet haar wereld overtuigend neer te zetten. Van de regels waaraan de magie gebonden is en de manier waarop duistere magie levende dingen kan corrumperen tot aan de regeringsvorm en geschiedenis. Alles is goed uitgedacht en zit realistisch in elkaar. Bovendien weet ze haar fantasiewereld op een subtiele manier te veranderen. Geen orks of dwergen die een andere naam krijgen, maar er hetzelfde uitzien als in LOTR. Nee, gewoon alledaagse planten en dieren die op een briljante wijze ietwat aangepast worden om iets unieks te creëeren. Wedden dat je nooit meer hetzelfde tegen een kolibrie aankijkt na het lezen van deze serie?!
De romantische subplot in deze serie is zo levendig en zo goed uitgewerkt dat de schrijfster er zelfs een pagina aan heeft gewijd op haar site omdat mensen bleven vragen of Karigan en koning Zachary ooit bij elkaar zouden komen. En als je de boeken zelf gaat lezen, wordt jij gegarandeerd ook iemand die deze vraag gaat stellen. De chemie tussen de twee is zo sterk en zo mooi subtiel neergezet door de hele serie dat je niet anders kunt dan hopen dat de twee gedoemde geliefden ooit een happily ever after krijgen. Als je op zoek bent naar een serie waarin fysieke romantiek zit (zoenen, seks) dan is dit waarschijnlijk niet de serie die je zoekt, maar als je eindelijk een serie wilt lezen waarin echte romantiek zit en waarin de hoofdpersoon niet over die magische honingpot beschikt waarop alle perfecte jongens af lijken te komen, zoek dan niet verder!
De spanning in ieder boek van de serie wordt langzaam opgebouwd, maar raast dan als een sneltrein verder. Ademloos blijf je pagina's omslaan om te weten te komen of Karigan zich uit de zoveelste benarde positie weet te redden.
Naast deze dingen is Britain er ook een meester in om ieder personage zijn eigen stem te geven en iedereen even overtuigend neer te zetten. Normaalgesproken heb ik er een hekel aan als er in een boek steeds van personage gewisseld wordt, maar hier is het zo natuurlijk en goed gedaan dat ik me er totaal niet aan stoorde.

Kortom je wilt dit boek lezen omdat de worldbuilding geniaal is, de hoofdpersoon ontzettend leuk en de avonturen die ze beleeft razend spannend zijn. Het boek (de hele serie eigenlijk) is origineel en fantasievol en weet op alle fronten te overtuigen. 0f78c80f2d462a472c865dfffacb1fcb.jpgReacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #4 Green Rider van Kristen Britain

Gesponsorde boeken