Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #7 Half-Blood van Jennifer L. Armentrout

Tijd voor een nieuwe leestip op deze eerste schoolweek voor basis- en middelbare scholieren (althans hier in het Noorden). Omdat ik nog goed weet wat een leed die eerste week was, heb ik een boek uitgezocht wat goed in het terug-naar-school thema past. Als je dacht dat jouw school vervelend was dan zul je na het lezen van dit eerste deel uit de Covenant-serie snel anders denken ;). Dus ga er maar goed voor zitten, want deze week is Half-Blood aan de beurt om besproken te worden.

Waar gaat het boek over?

De zeventienjarige Alexandria is terug op haar school de Covenant, nadat zij en haar moeder er weggevlucht waren. De redenen voor haar moeders besluit om te vertrekken, kende Alex niet, maar ze was blij om weg te zijn van alle strenge regels en restricties. Nu haar moeder echter ten prooi is gevallen aan Daimonen (levensenergie opslurpende wezens) en de Sentinels (strijders van de Covenant) haar hebben gevonden, zit er niets anders op dan terug te gaan.
In Alex wereld zijn er twee soorten mensen, de Hematoi en normale mensen. De Hematoi zijn het product van relaties tussen goden en mensen. Als twee Hematoi een relatie hebben en kinderen krijgen, worden deze kinderen pure-bloods genoemd, omdat de goddelijke krachten aan hen door worden gegeven. Als een Hematoi echter een relatie aangaat met een gewoon mens worden deze krachten niet doorgegeven. Deze kinderen worden dan ook half-bloods genoemd. Deze half-bloods hebben twee levenskeuzes: of ze worden Sentinels die jagen op daimonen en pure-bloods beschermen, of ze worden bedienden in de huizen van de pure-bloods.
Voor half-bloed Alex is de keuze snel gemaakt. Zij zal nooit iemands wc soppen. Maar dat betekent wel dat ze zich aan de regels zal moeten houden. Waaronder de belangrijkste regel van allemaal: half-bloods en pure-bloods mogen nooit of te nimmer een relatie aangaan. En laat dat nou net de regel zijn waar Alex de meeste moeite mee heeft aangezien ze smoorverliefd is op pure-blood Aidan.
Alex' grootste probleem zal echter niet zijn of ze zich aan de regels kan houden en haar training tot Sentinel kan voltooien. Nee, haar grootste probleem is in leven zien te blijven, terwijl daimonen het op haar voorzien schijnen te hebben.

Waarom moet je dit boek lezen?

Ook dit boek heeft weer een sterke world-building die uitgaat van een simpel gegeven. De Griekse goden bestaan echt en hebben met stervelingen kinderen gekregen. Deze kinderen hebben speciale krachten en zijn dus niet volledig menselijk. Om hun bloedlijn zuiver te houden, trouwen de meeste afstammelingen van de goden alleen met elkaar en niet met gewone stervelingen. Relaties tussen mensen en pure-bloods zijn echter niet verboden, zolang hun half-bloed kinderen het maar niet wagen een relatie aan te knopen met een pure-blood. Ik zal de reden achter deze regel niet verklappen, maar volstaan met te zeggen dat de goden zelf deze regel hebben ingesteld...
Behalve de goede world-building heeft dit boek ook zeer sterke hoofdpersonen. Alex en Aidan zijn beiden erg goed gekarakteriseerd en je leeft vanaf het begin met beide mee. Alex is koppig, eigenwijs en brutaal. Ze heeft een hekel aan regels en haat het dat haar leven zo beperkt is. Aidan heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en voelt zich schuldig over het feit dat half-bloeden zo ingeperkt worden. Hij is een voorstander van gelijkheid en gerechtigheid en is een van de weinige pure-bloods die zijn leven in de waagschaal stelt om anderen te beschermen. De relatie tussen de twee is prachtig neergezet en doet realistisch aan. De twee zullen keihard voor elkaar moeten vechten en niets komt hen aanwaaien.
Nog een sterk punt aan het boek is de spanning en vaart. Ook dit is weer een echte page-turner. Bovendien zijn de gebeurtenissen, en de daimonen en de dingen die deze wezens doen erg realistisch en eng/ spannend neergezet waardoor je iedere keer ademloos de bladzijden omslaat.
Verder is de relatie tussen Alex en haar moeder erg overtuigend neergezet, wat zeer belangrijk is aangezien haar moeder een belangrijke rol speelt in het verhaal.

Kortom je wilt dit verhaal lezen omdat de school in het boek veel slechter is dan de jouwe, omdat de romantiek en de hoofdpersonen erg leuk en goed neergezet zijn, omdat er enge wezens in voor komen en een heleboel spannende gebeurtenissen. Bovendien wil je natuurlijk uitvinden waarom relaties tussen pure-bloods en half-bloods zo streng verboden zijn ;).

bbc527cffd74b8cb475637b16dedaf48.jpg
    

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #7 Half-Blood van Jennifer L. Armentrout

Gesponsorde boeken