Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #8 The Shadow Reader van Sandy Williams

Je hebt van die weken dat je het zo ontzettend druk hebt dat het lijkt alsof je leven aan je voorbij raast en je je hoofd nergens bij kan houden. De afgelopen twee weken voelden absoluut zo aan. De colleges zijn weer begonnen en in dit derde en laatste jaar van de bachelor doen ze niet meer aan een rustige opstart haha. Ik kom nu al om in opdrachten en leeswerk en daar kwam nog eens het afschrijven van mijn inzending voor de Harland Awards bij. Het lijkt bij mij nooit uit te maken hoe vroeg ik begin met schrijven voor een wedstrijd, want op de één of andere manier kom ik toch altijd met die deadlines in de knoei doordat ik alles zo perfect mogelijk wil hebben. Hoe dan ook door al die drukte ben ik de afgelopen twee weken niet toegekomen aan mijn leestips, maar vandaag heb ik weer even een momentje voor mezelf en dus een momentje voor jullie. Het boek dat ik deze keer heb uitgekozen, is weer een steengoede Urban Fantasy: The Shadow Reader van Sandy Williams, het eerste deel in een trilogie. Ik hoop echt dat de YA lezers onder jullie ook een uitstap wagen naar de Urban boeken, want deze zijn minstens zo leuk!

Waar gaat het boek over?

McKenzie Lewis is een worstelende studente Engels, die in het geheim al jaren voor de Fae koning werkt. Ze heeft namelijk een zeldzame gave die haar in staat stelt om fae op te sporen aan de hand van de schaduwen die ze achter laten als ze tussen werelden en plekken reizen. McKenzie zet haar gave in om de koning te helpen bij het opsporen van een groep gewelddadige rebellen. Alsof het geheim houden van haar gave en werk nog niet genoeg is, terwijl fae op allerlei ongelegen momenten opduiken, is McKenzie ook nog eens verliefd op Kyol, de zwaardmeester van de koning. Maar relaties tussen fae en mensen zijn ten strengste verboden, waardoor ze haar gevoelens angstvallig verborgen moet zien te houden voor de koning. Na jaren van geheimhouding staat McKenzie eindelijk op het punt om haar verborgen leven op te geven en haar studie af te maken, zodat ze een gewone baan kan zoeken en een rustig leven kan leiden.
Iedere hoop op een normaal leven en een gewone baan worden de grond ingeboord als McKenzie wordt ontvoerd door Aren, de leider van de rebellen. In plaats van de gewelddadige bruut die ze verwacht, blijkt Aren een enigmatische leider die haar de taal van de fae leert (die verboden is voor mensen) en haar probeert over te halen van kant te wisselen in de oorlog die in de wereld van de fae woedt. Mckenzie's loyaliteiten en alles waarin ze gelooft zullen op de proef gesteld worden en ze zal een keuze moeten maken waar ze staat in een burgeroorlog die niet meer te vermijden is.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Om te beginnen is de wereld en de magie in dit boek erg origineel. Niet alleen ben ik in nog geen enkel ander boek het concept van fae die tussen werelden en plekken heen en weer reizen door een vorm van teleportatie die schaduwen achterlaat tegen gekomen, maar de manier waarop dit concept uitgewerkt wordt, is zo realistisch en daardoor logisch dat het erg geloofwaardig aandoet. Al eerder in mijn blogposts heb ik opgemerkt dat goede fantasy altijd geloofwaardig moet zijn en dit boek is daar een geniaal voorbeeld van. Nergens vraag je je af hoe de magie in dit boek in zijn werk gaat of waarom de magie op deze manier werkt, omdat het vanaf pagina één duidelijk is.
Naast de worldbuilding zijn de karakters ook erg goed neergezet. McKenzie is een sterke vrouw die sinds haar vroege tienerjaren voor de fae heeft gewerkt en nu volwassen begint te worden en opkomt voor wat zij wil en waar zij in gelooft. Deze karakterontwikkeling wordt heel goed uitgewerkt en versterkt door de ontvoering die McKenzie dwingt om na te gaan denken over alles wat ze mee heeft gemaakt en waar zij zelf in gelooft. Aren is ook erg goed neergezet. In het begin lijkt hij wreed en gevoelloos, maar al snel wordt duidelijk dat ook hij diepere gronden heeft. Ook bij Aren zien we een sterke karakterontwikkeling. De opbloeiende liefde tussen deze twee sterke karakters is fantastisch uitgewerkt. Geen instant love of probleemloze romance hier. Nee, we zien een romance die zich ontwikkelt ondanks tegenslagen, onwil en bij tijd en wijle onbegrip voor elkaar. McKenzie en Aren willen niet verliefd worden, maar kunnen niet anders dan van elkaar houden door de dingen die ze gaandeweg over elkaar leren. Sta in de weg voor deze romance is Kyol, McKenzie's eerste liefde. Zoals jullie inmiddels misschien wel begrepen hebben, heb ik een grondige hekel aan driehoeksverhoudingen. In mijn opinie is dit schrijverstrucje om spanning te creëren veel te vaak gebruikt en de helft van de tijd wordt het ook nog eens op zo'n knullige manier gedaan dat vanaf het eerste moment duidelijk is wie nu de echte love interest is van het hoofdpersonage. Bij deze serie heeft de driehoeksverhouding echter wel nut en voegt ook daadwerkelijk iets toe. Ik wil niet teveel verraden, maar laten we het er maar op houden dat beide mannen nodig zijn om McKenzie in leven te houden en dat beide mannen even goed neergezet zijn en een cruciale rol spelen in de burgeroorlog. Dus bij deze serie vergeef ik de schrijfster dat ze de alomtegenwoordige driehoeksverhouding gebruikt.
Bij de meeste boeken die ik tot nu toe heb besproken, heb ik gezegd dat de spanning er vanaf pagina één inzit en dat deze sneltreinvaart heeft. Ook bij dit boek is dit weer het geval. De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op en de actie spat van de pagina's. Niet alleen zijn de vechtscènes vlot geschreven, ook de dialogen en informatievere scènes hebben vaart en stuwen het verhaal genadeloos verder. Je zult je geen moment vervelen tijdens het lezen van deze serie.
Kortom je wilt dit boek (en de rest van de trilogie) lezen omdat het origineel is, sterke personages heeft die zich realistisch ontwikkelen, een driehoeksverhouding die eens ergens op slaat en de actie van het papier spat!

966d8b65dc9540f501710b68e9975834.jpg    

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #8 The Shadow Reader van Sandy Williams

Gesponsorde boeken