Marloes Auteur

Blogpost: Marloes

Lekker studeren met klassiekers?! Ik ontdek NIEUWS!

06-09-2015 door Marloes 13 reacties
Sinds 1 september mag ik mezelf dan weer officieel 'student' noemen. Dat is wel even wat anders! Normaal sta ik voor de klas, maar nu mag ik eens in de week zelf weer in de klas zitten en luisteren naar een docent. En dat allemaal in de hoop over drie jaar mijn papiertje te hebben en les te mogen geven aan de leerlingen uit de bovenbouw van de havo en het vwo! 

Maar ja, studeren betekent leren... En wanneer je een studie Nederlands doet, betekent het ook 'boeken lezen'. Volgens mij zijn er wel ergere dingen op de wereld... Tijdens mijn eerste module maak ik kennis met de Moderne Literatuur binnen het Nederlands. Ik mag maarliefst vijftien boeken lezen, allemaal uit de periode 1900 tot nu. Nieuwe boeken als 'Birk' en 'De consequenties' staan op de lijst (omdat ze interessant zijn voor bovenbouwleerlingen), maar ook klassiekere boeken behoren tot 'de te lezen literatuur'. Als veellezer verwachtte ik de meeste boeken te kennen, maar toch ga ik ze nog wel eens bij langs... En dan blijkt? A)Ja, ik ken de meeste boeken en veel boeken heb ik al gelezen. B) Nee, ik heb echt een pareltje gemist! Het boek 'Koelie' van M.H. Székely-lulofs was voor mij totaal onbekend, maar blijkt indrukwekkend mooi te zijn. De manier waarop het verhaal van Roeki beschreven wordt, maakt op mij veel indruk. De kinderlijke onschuld en de ontwetendheid bezorgt mij kippenvel. Zelfs al is het verhaal in het ouder Nederlands beschreven... 

Die vijftien boeken vormen voor mij geen probleem. Maar welke kies je? 10 boeken zijn 'verplicht', 5 boeken mag ik kiezen van een 'groslijst'. Dat wordt de grootste opgave. Die tien pareltjes (Van Oude Menschen, de dingen die voorbij gaan, De Aanslag, Birk, De Consequenties, Mystiek Lichaam, Ik heb altijd gelijk, Perpetuum mobile van de liefde, De kellner en de levenden, Koelie& Nader tot u) spreken voor zich. Heel verschillende boeken, allemaal op hun manier mooi of aantrekkelijk. Ik ben benieuwd naar het boek van Dorrestein en van Vestdijk. De rest ken ik al:-) 

Ook de groslijst bestaat uit een aantal zeer verschillende boeken. En daar hebben we dan ook direct het probleem! Welk boek kies je? Ga je voor 'Tirza' of kies je voor 'Dubbelspel'? Lees je graag het boek 'De verdronkene' of moet ik toch gaan voor 'Een schitterend gebrek'? Misschien is 'Eeuwige jachtvelden' wel geschikter dan 'Een stenen bruidsbed'? Of zou de intertekstualiteit in 'De engelenmaker' boeiend zijn om te bespreken? Het voelt als appels en peren met elkaar vergelijken! Als klap op de vuurpijl kreeg ik - omdat ik bijna alle boeken al gelezen had - ook nog het aanbod zelf een lijst samen te stellen. Kortom: ik mag zelf ook titels aandragen.... En daarmee is mijn luxeprobleem compleet! Als het maar "goede" boeken zijn, van Nederlandse schrijvers. Tjah, wat kies je dan????

Iemand een idee?!
14700f1a81b439d74d7ccbbd57525968.jpg

Reacties op: Lekker studeren met klassiekers?! Ik ontdek NIEUWS!

Gesponsorde boeken