Lezen onder jongeren in een verdomhoekje? Kom daar eens snel uit!

11-07-2019 6 reacties
“Wat zijn jouw hobby’s”, “Wat doe jij in je vrije tijd?”
“Ik lees graag”
“LEZEN? Wat saai!”

Zomaar een gesprek. Een vraag van een willekeurige persoon tussen de 15 en 25 jaar. En het antwoord “Ik lees graag”… is van mij.

Het leespubliek van boeken bestaat, anno 2019, vooral uit oudere mensen, vrouwen en hoger opgeleiden. Ik ben niet oud met mijn 23 jaar (al heb ik wel ‘een oude geest’, al zeg ik het zelf). Ik ben daarentegen wel een vrouw, maar niet hoger opgeleid met mijn MBO4.

Ik merk steeds vaker dat ik mij opgelaten voel wanneer ik tegen een jongere zeg dat ik graag lees. Ik schijn in dat tweede gegeven namelijk een unicum te zijn. Het wordt zelfs raar gevonden. Er wordt verbaast gekeken en ik wordt vooral heel erg saai gevonden. Niet dat ik daarmee zit. Ik ben ik, en ik mag vooral zelf weten wat ik doe en wat ik leuk vind. Maar ik vind het gewoon zo jammer. Lezen is namelijk gewoon zo leuk én leerzaam.

13- tot 34 jarigen lezen in 2019 gemiddeld 17 minuten per dag (bron: scp.nl). Een grote kans dat die minuten besteed worden aan verplichte kost (denk aan ‘lezen voor de lijst’). En die minuten worden ieder jaar minder. De digitale schermen worden steeds interessanter. Er zijn meer social media dan ooit. Ik doe er niet aan. Wellicht dat ik daarom zoveel tijd heb om te lezen. Ik heb wel een FB-account. Maar die gebruik ik alleen voor boeken gerelateerde activiteiten, zoals Buddyreads (vind mij onder ‘Hebbanista Esther’).  

En toch is het jammer voor de jonge generatie. Er zijn namelijk momenteel zoveel leuke Young Adult-boeken. Hopelijk helpt de Boekenweek voor jongeren (dit jaar van 20 t/m 29 september) om leuke boeken aan de jongere lezers te brengen. Als ik ook maar een beetje enthousiasme kan overbrengen, grijp ik die kans met beide handen aan.   

Lezen kent namelijk zoveel voordelen (maar dat hoef ik jullie, mede-Hebban’ers, vast niet te vertellen). Het zorgt onder andere voor een betere focus en concentratie. Dat is bij mij door lezen echt verbeterd, en dat werkt door in andere aspecten van het leven. Het is goed voor het geheugen (daar valt voor mij nog wat te verbeteren), het is goed tegen de stress (dubbel check!), je slaapt er beter door (meestal wel ja!), het is leerzaam, want je doet  mensenkennis op, leert andere culturen kennen, leert over diversiteit etc. en last but not least: jezelf verliezen in een andere wereld is gewoon geweldig en onbeschrijfbaar. Even ontsnappen uit de werkelijkheid. Wie wilt dat op zijn tijd nou niet?

Daarom voel ik mij zo ontzettend thuis op Hebban. Hier ben ik geen buitenbeentje (want zo voel ik mij echt soms). Hier voel ik mij meer dan welkom en heb ik leuk contact met gelijkgestemden. Het is ook zo leuk om hier wél lezende jongeren tegen te komen. Want ze bestaan heus. Alleen moet je soms goed zoeken.

In ieder geval: Hulde aan Hebban! Mijn tweede familie! Dat wil ik toch maar even gezegd hebben.En intussen maak ik mij sterk als Young Adult-ambassadeur. Niet alleen probeer ik mijn steentje bij te dragen hier op Hebban, maar ook buiten Hebban maak ik mij sterk om jongeren aan het lezen te krijgen. En iedere lezer erbij, jong óf oud, is een feestje waard. Want boeken hebben zoveel moois te bieden…


6cec31f7eb48ec4c6ca27b907509ef6a.jpgHebben jullie ook het idee dat boeken bij jongeren een beetje in het verdomhoekje zitten?
En als je een jonge lezer bent (of vroeger toen je een jonge lezer was), heb jij ook het idee/gevoel dat er in zekere zin een taboe op lezen zit als jongere?   

Reacties op: Lezen onder jongeren in een verdomhoekje? Kom daar eens snel uit!

Gesponsorde boeken