Blogpost: Ellen IJzerman (prowisorio)

Lezen, opruimen, lezen, outsider art, lezen

Het is weer zover, de campings zijn leeg. De vakantiehuisjes en de parken waar de huisjes staan, zijn leeg. De fietspaden zijn buiten de schooltijdenspits vrijwel leeg. Ik schrik me regelmatig een ongeluk vanwege de eikels en andere noten die op het dak van mijn auto ploffen. Het gras in het weiland groeit niet meer en het is om acht uur al weer donker buiten. Kortom, ik heb vakantie en geniet van de rust, de ruimte en het zeldzaam mooie najaarsweer.

Het is zulk mooi weer dat ik van de *weer*omstuit veel buiten bezig ben en minder dan verwacht aan lezen toekom. Edoch, ik heb de afgelopen maand - waarin twee vakantieweken - een paar heerlijke boeken gelezen. Jullie weten ongetwijfeld nog dat ik begin september met veel genoegen het boek Al wat schittert op een derde voorlopig voorgoed heb dichtgeslagen.

1c34ddee1b61464e612cb3e70e9caaa5.jpg

Daarna, of eigenlijk tijdens het voortstrompelen in Al wat schittert, heb ik (wél) erg genoten van het prachige The art of flying en - zoals te lezen was in de Hebbanrecensie - van de prozadichtbundel In de spiegel. Na de dichtbundel heb ik achtereenvolgens Devotion van Ros Barber (prima boek, ik houd wel van dat soort gedachte'spelletjes') en het nog betere Station Eleven gelezen. Laatstgenoemde won in mei de Arthur C. Clarke Award, zo was hier op Hebban te lezen en naar aanleiding daarvan én het verhaal zelf natuurlijk, besloot ik het boek aan te schaffen en tzt te lezen. Ik heb zeer genoten van dit optimistisch dystopische boek. 

Zoals jullie in de afbeelding hierboven kunnen zien, mocht ik ook de verhalen over Feyenoord en spelers van Feyenoord, geschreven door Michel van Egmond, lezen. De snor van József Kiprich riep geregeld diverse emoties op, variërend van vreugde tot verdriet. Het waarom en wanneer kunnen jullie later deze week of volgende week lezen in de Hebbanrecensie. Dat laatste geldt ook voor het boek Lezen met ALS, een boek geschreven door Pieter Steinz waarin hij ... nee, dat bewaar ik voor de Hebbanrecensie.

Tussen het lezen door, heb ik de schuur op- en grotendeels leeggeruimd en de nog te gebruiken spullen - waaronder o.a. een gietijzeren gaskachel die al vier jaar in de schuur stond omdat ik die na de verbouwing niet meer nodig had ... ik kon er slecht afscheid van nemen - laten ophalen door de kringloopwinkel uit Assen. En dus is er nu genoeg ruimte 'over' om mijn auto in de schuur te zetten als het vriest. 

168e5fa8d6c0b1a4c512f8b5022f4d82.jpg

Afgelopen zaterdag heb ik me, samen met een vriendin, ongelofeloos goed vermaakt in het Gemeentemuseum Den Haag met als gevolg dat ik afgelopen dinsdag tijdens het wachten op de Kringloopophalers, in het zonnetje in mijn ei ...

179cabda2461ddba8881363736a5ecc3.jpg
... het boek Solitairy Creations heb gelezen dat die ochtend in mijn brievenbus was afgeleverd. Een magnifiek, schitterend uitgevoerd boek dat me in staat stelt volop na te genieten van wat ik zaterdag in het museum gezien heb en van kunst en paar kunstenaars die niet in de tentoonstelling Outsider Art te vinden waren. 

Woon of kom je in de buurt van het Gemeentemuseum Den Haag, dan kan ik je de Outsider Art-tentoonstelling meer dan van harte aanbevelen. Bezoek dan ook de zaal waar Charlotte Dematons Op reis [is] met de Haagse school en plan voldoende tijd in voor de Wonderkamers.

76d9c68ccdce81a48d68e7230ce7807f.jpg


Voor (meer) foto's van deze drie tentoonstellingen verwijs ik naar de link onderaan deze blog.

En morgen? Morgen schrijf ik recensies van twee prachtboeken en ga me inlezen voor deel twee van de Turnertentoonstelling, want Lucht en Aarde staan tenslotte nog op het programma.


Lees verder op mijn site

Reacties op: Lezen, opruimen, lezen, outsider art, lezen

Gesponsorde boeken