Blogpost: Peter de Wolff

Literaire vakantieontmoetingen

Onbedoeld kende mijn recente zomervakantie meerdere literaire ontmoetingen. Mijn vakantie was dit jaar in Schotland. De meest beroemde Schotse schrijver is denk ik Robert Burns, die in gedichten zo veel van Schotland en de Schotse ziel vastlegde. Maar afgezien van een regelmatige afbeelding van de man stond niets in de vakantie in zijn teken.

ef1427663b0f3fcb34c99f427627fd61.jpgf16f6e39dabd3597c98f86750c6be222.jpgDe eerste echte literaire ontmoeting was in Rosslyn Chapel. Voor de kenners: dit is één van de locaties waar Dan Browns De Da Vinci Code zich afspeelt. De gids ter plaatse vertelde dat het aantal bezoekers door het verschijnen van dit boek (en de film) verveelvoudigd was, hetgeen ten goede komt aan het restaureren en in stand houden van deze oude en bezienswaardige kapel.
De tweede literaire ontmoeting betrof onze bezoeken aan Blair Castle en Dunrobin Castle, twee fraaie kastelen. Deze zijn verbonden aan de jonge koningin Victoria die beide kastelen bezocht. Eén en ander is beschreven in het boek van Daisy Goodwin, kortweg Victoria genoemd. Samen met de tv-serie die naar dit boek is gemaakt, is dit een favoriet van mijn vriendin.

In Durness hadden we een korte ontmoeting met John Lennon, wiens teksten al dan niet literair genoemd mogen worden (sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur heeft gekregen mag veel). In Durness is een kleine herdenkingsplek ingericht, omdat de jonge Lennon daar meerder zomers bij zijn tante verbleef. Op een gedenksteen staat een deel van de songtekst In My Life.

ab8bac6e80859507f8059809fb24cfa7.jpgNa het verblijf in Schotland verbleven we nog enkele dagen in Whitby, in het Engelse Yorkshire. Deze mooie en gezellige stad is sterk verbonden aan James Cook, de beroemde ontdekkingsreiziger. Hij schreef zelf alleen zijn (gepubliceerde) logboeken, maar zijn leven en reizen zijn een bron voor latere schrijvers. Zo schreef Anna Enquist de roman De Thuiskomst, vanuit het perspectief van Cooks vrouw, die hem vele jaren heeft moeten missen. Vrij kort geleden (oktober 2016) verscheen van Albert Sanchez Pinol een tweede deel van Victus: De man die de wereld ging ontdekken. Dat verhaal speelt o.a. op één van Cooks ontdekkingsreizen.
9757fd9e54dca036345297ad2aec5549.jpeg39a9ac8f46a9f996d46e02329730a7ea.jpgWhitby is daarnaast gelinkt aan Dracula (, de beroemde roman van Bram Stoker, die daarmee grondlegger werd voor een heel genre. In Whitby staat op één van de omsluitende klippen de ruïne van een beroemde abdij. Deze zou voor Stoker de inspiratie geweest zijn voor het schrijven van Dracula. Het verhaal speelt zich ook voor een flink deel af in Whitby.

8e3bf892196aaaffac9ca26e501280ec.jpgOp de terugreis naar de boot in Hull, bezochten we nog het kasteel van Scarborough. Vlakbij het kasteel, op het kerkhof van de St. Mary’s Church, troffen we bij toeval het graf van Anne Brontë. Zij is één van de drie Brontë zusters, wellicht de onbekendste. Zij schreef in haar korte leven twee romans: Agnes Grey (1847), en The Tenant of Wildfell Hall (1848), beide gepubliceerd onder het pseudoniem Acton Bell.

Voor mij waren deze literaire ontmoetingen reden genoeg om een aantal van de genoemde boeken te gaan lezen. Dan kan ik terugdenken aan een geslaagde vakantie.

Reacties op: Literaire vakantieontmoetingen

Gesponsorde boeken