Blogpost: Tom Kruijsen

... maar vijfde worden is leuker.

Ook al was laatste worden bij Fantastels geen ramp, op een positieve manier in de prijzen vallen, heeft toch ook wel wat. Dus ik was toch wel erg blij toen ik er donderdagavond achter kwam dat ik vijfde was geworden bij Trek Sagae 2014. Iets minder dan de derde plek dan vorig jaar, maar ik ben toch erg tevreden. Blijkbaar ligt de nabije toekomst me wel als setting en ik vind het altijd leuk om mijn visie op de toekomst van ICT uit de doeken te doen. Dat ik weer voor een wat minder sympathieke hoofdpersoon had gekozen, werd me niet door elk jurylid in dank afgenomen, maar misschien dat ik die fase nu achter me kan laten.

Over Trek Sagae zelf ben ik net als vorig jaar erg enthousiast. Het feit dat je tussendoor je verhaal mag aanpassen betekent dat je niet alleen uitgedaagd wordt om een goed verhaal te schrijven, maar ook om met feedback om te gaan. En dat valt niet altijd mee. Verschillende juryleden hebben toch vaak net verschillende punten en dan is het aan jou om daar wat mee te doen. Een goede les.

In mijn geval lag het commentaar op de manier waarop ik de technologie presenteerde nogal uit elkaar. Een jurylid had het idee dat ik eigenlijk niet zoveel van informatica wist. Dat hoop ik toch wel, aangezien het mijn vak is. Voor anderen was dit weer geen probleem. Ik heb geprobeerd om een middenweg te zoeken, maar vooral ook om duidelijk te maken dat dit wat mij betreft niet per se een hard SF verhaal is, maar meer een verhaal met computers als achtergrond. Weer een les in dat de belofte van de schrijver erg belangrijk is.

Wat ik erg jammer vond, is dat er maar weinig deelnemers waren dit jaar. Zoals ik zei vind ik Trek Sagae een erg mooie wedstrijd. Het is misschien niet zo bekend als Fantastels of de (Paul) Harland Prijs/Awards, maar het is erg de moeite waard. Je moet een wat korter verhaal indienen, wat weer een uitdaging op zich is, je krijgt vrij snel feedback, en krijgt misschien de kans daar meteen wat mee te doen. Meedoen dus!

Het nadeel van het kleine deelnemersveld was ook dat de herkansingsronde in de poule een beetje een vreemd karakter kreeg, waarbij meedoen (en potentieel inschrijfgeld betalen) een aardige kans gaf op prijzengeld. Zo werd het een beetje een loterij, ook al pakte het voor mij gunstig uit. Maar dat is een bijkomstigheid en hopelijk volgend jaar geen issue als er weer meer mensen meedoen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: ... maar vijfde worden is leuker.

Gesponsorde boeken