Blogpost: marga bos

Marga's Minibiebs

13-01-2016 door marga bos 2 reacties


Hoe begint zo iets? Een huis dat uitpuilt van de boeken en een veranderde smaak! Ben begonnen met een kist met boeken aan de weg, lege jampot met een dekseltje voor het kleingeld erbij, en voila mijn Boekenkist was een feit.
Ik ben zelf een enorme "Boekenwurm"en struin altijd alle boekenmarkten, rommelmarkten ed af. Uiteraard om mijn eigen al niet geringe voorraad aan te vullen, maar ook om boeken in te kopen voor mijn Boekenkist. Al gauw werd mijn kist te klein en werd mijn voormalige hobbyruimte omgetoverd tot "boekenwinkeltje" genaamd: De Boekenkist. Een paar jaar geleden zag mijn dochter in Utrecht een artikeltje in de krant over een minibieb. Mam, dat is net wat voor jou. Buiten een kast neergezet met ruilboeken erin ( zelf een basisvooraad van een paar honderd boeken erin gezet), en ja hoor ook die ruilkast wisten de mensen te vinden. Mijn ruilkast trok de aandacht van de pers en zie daar een prachtig artikel in de krant over mijn boeken. Ik merkte dat ik eigenlijk te ver van het dorp afzat ( woon aan de rand van het dorp) met name voor de ouderen. Speelde dan ook al langer met de gedachte om ergens in het centrum een kast met ruilboeken te plaatsen. Vorig  jaar zag mijn andere dochter ( studeert in Gent ) de crowdfunding actie Van Books in Boxes, dat leek mij ook wel wat om overal van die leuke kastjes te plaatsen. Maar, dacht ik, eigenwijs als ik ben; dat kan ik wel in mijn eentje! Intussen wisten veel mensen mij en mijn boeken te vinden zowel voor mijn winkeltje als mijn ruilboeken, kreeg heel veel boeken voor mijn ruilkast. ( In mijn winkeltje heb ik ook een groot gedeelte met ruilboeken)
Heb toen een aparte fb pagia aangemaakt voor de minibiebs ( Marga's Minibiebs) De naam van mijn ruilkast verandert in minibieb en minibieb nr 2 geplaatst aan de voorkant van ons huis naast de voordeur! ( leuk kastje gevonden bij de Kringloop ) Vervolgens in Neede zelf nog 2 minibiebs geplaatst, 1 bij iemand thuis en 1 bij een ouderencentrum in het centrum van Neede. ( vooral voor de ouderen is dit een grote uitkomst gebleken)

Na het plaatsen van de minibieb in het ouderen centrum weer belangstelling van de pers ( nu zelfs in 2 kranten ) waarin ik ook aangaf naar meer locaties op zoek te zijn. Naar aanleiding van de artikelen in de krant heb ik bij een versboerderij, een Bloemen/zorgboerderij en bij een winkel die gerund wordt door mensen met een beperking weer 3 minibiebs geplaatst. Al deze kasten staan binnen, bij 2 is het de bedoeling dat er in het voorjaar een minibieb buiten komt te staan. Heb een aanvraag ingediend voor een paar waterdichte kasten, want het begon nu toch wel behoorlijk in de papieren te lopen. Gelukkig had de winkel zelf een kast.

En zo ben ik een paar maanden verder en heb ik 7 minibiebs geplaatst! ( nr 8 komt eraan ). Wil nu nog een aparte minibieb voor kinderboeken.
Wat ontzettend leuk om dit te doen, ik ga regelmatig langs om de biebjes te controlen, aan te vullen enz en rouleer onderling met de boeken. Mijn eigen minibieb ( Kieftendijk ) doet mee aan de Challenge, in de andere ga ik wel boeken zetten die op de tiplijst staan.

De adressen van de minibiebs zijn:
- Haaksbergseweg 79, Neede
- Kieftendijk, Neede ( achteringang van de Haaksbergseweg 79)
- Grandcafe De Hofmaat, centrum Neede
- Versboerderij Daalwiek, Oude Diepenheimseweg 3a Geesteren
- Bloemen/Zorgboerderij De Scholte, Horstweg 3 Geesteren
- Top Art, Nieuwstraat 33 in Eibergen
- Theehuis De Busker Geesterse Broekweg 1 Geesteren
- Zorgcentrum De Meergaarden Eibergen
- Zwembad / Sporthal t Spilbroek Neede

Voor iedereen die de minibiebs bezoekt: Heel veel leesplezier

groetjes Marga Bos

Is weer een boel gebeurd de afgelopen week! Weer een minibieb erbij, deze keer bij zorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. De minibieb is nog niet zoals we het hebben willen, maar daar wordt aan gewerkt. Er staat een gedeelte eigen boeken van het zorgcentrum in de kast! De Meergaarden is zoals gezegd een zorgcentrum voor ouderen, de minibieb staat in de grote zaal, voornamelijk streekromans.  Wat een gezelligheid straalt dit centrum uit! En een hele enthousiaste activiteiten begeleidster!
Gisteren is bekend geworden waar minibieb nr 9 komt te staan: bij 't Spilbroek in Neede ( zwembad en sporthal) Hier komen voornamelijk kinderboeken te staan en een aantal romans en thrillers en tijdschriften voor de wachtende ouders ( en zwemmers)
Vanmorgen bij de VVV geweest en daar een plan aangedragen, hier wordt aan gewerkt, binnenkort meer!

De minibieb bij Grandcafe de Hofmaat in het centrum van Neede draait heel goed, zo goed dat er al gevraagd is om uitbreiding! Hoe we dat gaan doen weet ik nog niet, ga volgende week overleggen met de activiteitenbegeleidster!
Mijn eigen minibieb ( Kieftendijk) is bijgevuld met een heleboel boeken met een sticker ( van de Hebban categorieen lijst) Welke boeken dit zijn kun je vinden op de Facebook pagina van Marga's Minibiebs. Onder foto's album 1 en 2 Kieftendijk Reading Challenge kun je zien welke boeken er in staan. Haal je zo'n boek eruit graag even aantekenen in het gastenboekje!

In alle andere biebs ( Marga's Minibiebs) behalve de Meergaarden staan boeken met stickers. Dit hou ik niet bij, maar zorg wel dat er gestickerde boeken in de biebjes zijn, welke dat zijn is natuurlijk leuk om zelf uit te zoeken!

En dan gaan er nog meer leuke dingen gebeuren rond de minibiebs, zodra de plannen uitgewerkt zijn kun je het hier lezen.

marga

Zondag 24 januari

Heb de afgelopen week weer een boel boeken gekregen, een stapel romans en een hele grote stapel prachtige kinderboeken. De Kinderboeken gaan grotendeels naar de nieuwe minibieb, die ik deze week ga plaatsen. Gelukkig heeft het zwembad zelf een kast, dat scheelt een hoop. Rest mij nog om de kast te vullen!
Naast alle drukte rond de minibiebs heb ik zelf ook nog tijd om te lezen, niet zo heel veel als ik eigenlijk wil, maar toch nog genoeg om een aantal boeken uit te lezen. Heb er al 5 uit, ben nu bezig met Dodenweg van Olga Hoekstra. Als ik deze uit heb ga ik een kinderboek lezen. Kreeg laatst van iemand een doos met kinderboeken waar ook boeken van de olijke tweeling tuusen zaten. Oh hoe leuk is dat, heb ze vroeger allemaal gehad, maar mijn moeder heeft ooit eens in een opruimbui al mijn kinderboeken weggedaan. Wat ik daar van vond hoef ik denk ik niet uit te leggen. De olijke tweeling wordt dus het boek uit mijn jeugd!

Deze week weer op pad met een auto vol boeken, wat is dat ontzettend leuk om te doen! Ben iets heel leuks aan het opzetten rond mijn minibiebs, het plan begint langzaam vorm te krijgen!

28 april

Weer een boel gebeurd de afgelopen maanden. Intussen zijn er 10 minibiebs ( eigenlijk 11, ook nog eentje bij de fysio in Lochem )
Nou vind ik het gewelletjes, heb er genoeg. Gaat behoorlijk veel werk in zitten, maar heel erg leuk om te doen. De ene bieb loopt beter dan de andere. Vooral de bieb bij Grandcafe De Hofmaat ( bij een ouderencentrum) loopt erg goed. Er is al gevraagd om uitbreiding.
Onlangs is er wel een hele leuke minibieb bijgekomen. Bij theehuis De Busker, en wel in een oude boerenschuur tussen de strobalen, de boeken in houten kratjes, de kinderboeken in een konijnenhok en de tijdschriften in kisten. Compleet met gezellig zitje, hier kun je heerlijk gaan zitten lezen. De beide andere biebs in Geesteren hebben sinds kort ook andere kasten. Bij De Scholte staat de kast buiten, bij Daalwiek staat de kast op wieletjes en wordt met mooi weer naar buiten gereden.
Ga 1 x in de maand met een auto vol boeken op stap, haal de boeken uit mijn eigen bieb, vervang ze, en dan begint de grote wisseltruc! De boeken verhuizen dan naar de volgende bieb enz. Alles wat niet mooi, te oud is haal ik eruit en vervang door wat ik krijg.

En het allertleukste nieuws: De plaatselijke VVV heeft een route voor me uitgezet langs alle biebjes en een boel leuke plekjes in de omgeving. De route is vanaf nu te koop bij VVV en bij mij.


Ook ik krijg regelmatig oude boeken die niet geschikt meer zijn om in de biebjes te plaatsen, je kunt ze naar het oud papier brengen, maar je kunt er ook wat leuks van maken. Heb van een aantal oude streekromans en Konsaliks de Kaften afgehaald en er een mooi paal van gemaakt waar een bord met BOOKS aanhangt. Deze paal staat aan de Kieftendijk bij de ingang van De Boekenkist en mijn minibieb. Haal hem in de avond binnen en als het regent. Nog even met de blanke lak aan de gang om het enigsinds waterproof te krijgen.
Lees verder op mijn site

Reacties op: Marga's Minibiebs

Gesponsorde boeken