M.G. Pauwels Auteur

Blogpost: M.G. Pauwels

Marketing, schrijven en geld

11-05-2019 door M.G. Pauwels 2 reacties
Ik ben doodeerlijk dat ik dingen anders zou aangepakt hebben, moest ik destijds over andere kennis beschikken. Toch, ik geef toe dat een uitgeverij vinden, wat ooit mijn doel was, zoiets was dat smolt als sneeuw voor de zon, toen ik ergens het licht meende gezien te hebben.

Welk licht? Ik weet het nog steeds niet. Die moed om na tig keer lezen, herlezen en herschrijven, gewoon op "publish" te drukken.

Was mijn werk het uitgeven waard? Ik ben de laatste die hier een oordeel over heeft.

Om eerlijk te zijn: ik weet dat door een krap budget mijn redactie niet was wat het moest zijn. Ik roei met de riemen die ik heb. Dat doet elke schrijver, vermoed ik. Tegenwoordig ligt de lat zo hoog, dat gepubliceerd geraken zoiets is als het wereldkampioenschap polsstok springen winnen. Velen voelen zich geroepen, slechts één van hen is het gegeven.

Ik ben al jaren op zoek naar werk. Wat doe ik ondertussen om de muren niet op te lopen? Lezen, vooral boeken die ik koop met mijn schaarse budget. En schrijven! Natuurlijk! Met mijn AD(H)D en mijn fantasie die op hol staat als verwerking van een zware PTSS en mijn dyslexie, die ik dankzij de rode lijntjes kan temmen.

Vraag me niet om mijn naam zo te schrijven. Ik moet 2 keer nadenken om "Martine" niet als "Nortime" te schrijven. Achteraf bekeken lijkt het wel "No time".

Tijd? Dat heb ik soms teveel. Skills? Je ne sais pas. Ik ben eerlijk dat ik mezelf geen supertalent noem, maar wat doe je, als je tijd met hopen hebt, maar geen middelen? Zelfstudie in mijn geval. Mijn kasten staan vol boeken. Mijn huisje is te klein voor meer, maar met wat ik gespaard heb, kocht ik een ereader. Welkom, eBooks. Dit was de investering waard.

Nu, ik ben geen held in mezelf te verkopen. Eerlijk: ik lees vooral graag. Ik zal nooit evenveel boeken schrijven dan ik zal lezen.

Boeken schrijven? Check! Kwaliteit? Ik ben matig tevreden over mezelf, maar heb al erger gezien. Dat is mijn eerlijke mening.

En nu? PUBLISH! Damn, einde traject? Nee, juist het begin. Ik moet nu die boeken, waar ik mijn spaargeld in stak, verkocht krijgen, om uit de kosten te geraken en bij te sparen voor een volgende werk.

Moest ik van mijn pen leven, was ik dood. Simpel en eerlijk. Verkoop ik? Ja, maar in een beperkte kring om er ooit mijn kosten uit te halen.

En dan is er nog het feit dat er schrijvers zijn, die qua talent mijn gelijke zijn, maar niet qua middelen. Mensen met geld en geld maakt geld. Mensen die anderen neerboren met meer kennis, omdat ze wel duizenden euro's over hadden voor hun hobby, die misschien hun beroep geworden is.

Zij kunnen de betere redactie betalen. Zij kunnen hun verhalen overal verkopen, omdat ze marketing kunnen inhuren. Veel schrijvers zoals ik, kunnen dat niet.

Verkoopt talent? Ja. Verkoopt het goed? Nee.

Wat verkoopt? Geld dat moet opbrengen. Schrijven is niets anders. Wil je geld verdienen? Zoek een job. Als ik er één vind, stopt mijn schrijverscarrière meteen.

Reacties op: Marketing, schrijven en geld

Gesponsorde boeken