Blogpost: Bellefleur

Meesterverteller Paul Biegel

ea6f4054de833e94a8d577ab5bdd7994.jpgMeesterverteller Paul Biegel. Ik kan niets anders zeggen. Ik was al als kind enorm fan van Paul Biegel. Ik hield wel van vertellingen met allerlei wendingen en had een meester op school die enorm goed kon voorlezen. Dat het goede dan uiteindelijk altijd overwon was ook een onderdeel waardoor ik deze boeken zo enorm waardeerde en nog. Soms lees ik graag een kinderboek. In eerste instantie om gewoon het gevoel van vroeger weer te hebben maar daarnaast ook om een goed advies te kunnen geven als er in de thuisbibliotheek iets wordt gevraagd. Uiteindelijk zijn veel boeken in je tenen gezakt zo te zeggen en weet je niet meer zo goed waar ze over gingen.

Wie was Paul Biegel?

De grootvader van Paul Biegel, Jozef Hermann Biegel, kwam in de negentiende eeuw vanuit Duitsland naar Nederland, waar hij een handel in bouwmaterialen begon. Zijn zoon Hermann Biegel nam het bedrijf over en trouwde Madeleine Povel-Guillot; zij was van Franse afkomst. Hermann en Madeleine kregen negen kinderen waarvan de jongste, Paul Biegel, op 25 maart 1925 in Bussum is geboren. Behalve zijn ouders stonden dan ook zes zusters en twee broers over zijn wieg gebogen! Hij doorliep de rooms-katholieke lagere Sint- Aloysiusschool in Bussum en ging in 1938 naar het gymnasium van het Sint-Ignatiuscollege in Amsterdam. In 1942, tijdens de oorlog, stapte Paul Biegel over naar een school in Bussum. Er wordt vanwege de oorlog weinig les gegeven, en hij krijgt (zoals iedereen in 1944-1945) zijn gymnasiumdiploma zonder eindexamen te doen.Na zijn schooltijd woonde hij een half jaar in Amerika en werkte daar onder andere als schoonmaker. Bij terugkomst deed hij toelatingsexamen bij het conservatorium omdat hij graag pianist wilde worden, maar hij had te weinig talent. Paul Biegel werkte een tijd als redacteur bij de AVRO-radiobode en  studeerde tegelijkertijd rechten aan de universiteit van Amsterdam.

Hij schreef voor zichzelf romans en verhalen, maar hij was er niet tevreden over. Zijn rechtenstudie maakte hij niet af want zijn verlangen naar het schrijven van verhalen werd zo sterk dat hij in 1958 solliciteerde bij de Marten Toonderstudio’s naar een baan als stripverhalenschrijver. En daar heeft hij het schrijversvak heel grondig geleerd, zowel wat betreft het bedenken van verhalen als het leesbaar op schrift stellen daarvan. In 1960 trouwde Paul Biegel met Marijke Sträter. Ze kregen twee kinderen: Leonie (1963) en Arthur (1964). Arthur overleed in 1992.

Nieuwsgierig geworden? Ik raad deze boeken echt aan. Om heerlijk voor te lezen aan de kinderen als je buiten bent maar ook om zelf weer van alles te beleven. Sprookjes, avonturen, rovers, gestolen goud...... Het blijven toch dingen die we graag lezen. Ik in ieder geval wel!

Reacties op: Meesterverteller Paul Biegel

Gesponsorde boeken