Juliette van Nes Auteur

Blogpost: Juliette van Nes

Met een stofkam door een drukproef

30f4fc8325ff2ad82cebdc71f6341fa3.jpgDe eerste drukproef van mijn boek zat van de week in de mailbox. Het eerste bewijs van iets wat een echt boek gaat worden. Nu moet ik met de stofkam door de pagina's om achtergebleven ongerechtigheden uit de tekst te halen. Net als bij het invullen van het belastingbiljet waarvan ik het invullen altijd tot de laatste minuut uitstel wil het gen dat verantwoordelijk is voor uitstelgedrag ook hier de baas spelen.
'Controleren kan best wel even wachten,' zegt hij. 'Dat boek hoeft morgen niet klaar te zijn. Als het wat langer duurt heb je ook even rust dan kun je misschien wel weg.' Hoopvol bladert hij op internet door de aanbiedingen van de reisagenten. Het gen heeft echt nog nooit van een coronavirus gehoord. Het ziet er niet uit op die pagina's. Stel je voor dat je met heel Nederland op eenzelfde m2 in een bos of aan het strand zit. Dat is toch iets om gillend voor weg te lopen en onmiddellijk te beginnen met het checken van komma's en punten in een drukproef.

Met leestekens heb ik een slechte relatie. Gelukkig is er redactie die er op goede voet mee staat. Ze, de tekens, zijn belangrijk voor de leesbaarheid van een tekst. Het laatste wat ik dan ook zou willen is het belang van leestekens bagatelliseren. Wist je bijvoorbeeld dat de apostrof die 'des' vervangt bij 's morgens en 's avonds niet naar links maar naar rechts moet staan? Het kan ook andersom zijn mijn geheugen laat me bij die tekens voortdurend in de steek maar dat leestekens een belangrijke rol spelen in een schrijversleven is een feit. Maar ik zou wel eens een leuke apostrof willen tegenkomen.


Lees verder op mijn site

Reacties op: Met een stofkam door een drukproef

Gesponsorde boeken