Mijn goede leesvoornemens voor 2019

21-01-2019 10 reacties
Ik vind het altijd mooi om aan het begin van het nieuwe jaar een doel te verzinnen voor het komende jaar.
Ik doe nornaal nooit aan goede voornemens. Maar op leesgebied vind ik het erg leuk om een doel voor ogen te hebben. Of zeg maar gerust: een echte uitdaging! Want ik blijf extra gemotiveerd met een doel voor ogen. Ik hoop jullie met dit artikel te inspireren, maar ook mezelf te laten herinnerinen wat mijn doelen zijn. Dan staat het in ieder geval zwart op wit!   

Voor 2019 heb ik de teller op 50 boeken gezet. Ongeveer één boek per week, met een beetje speling.
Maar daarnaast heb ik ook nog een aantal subdoelen voor mijzelf gesteld, die ik hieronder nader toelicht. 

Doel 1: Zoals gezegd, ik wil in 2019 vijftig boeken uitlezen. Ik denk dat ik nog nooit in één jaar tijd vijftig boeken heb gelezen. Dit is het eerste jaar dat ik mijn leesgedrag ga bijhouden op Hebban. Maar ik durf te stellen dat ik de vijftig nog nooit heb gered. Interessant doel dus. Om dit doel te kunnen behalen, moet ik dus geen last hebben van hetgeen wat ik bij Doel 2 wil aanpakken.   

Doel 2: Geen leesdips meer. Ik heb altijd de vervelende gewoonte gehad om leesmanies te hebben. Perioden waarin ik héél veel lees, afgewisseld met perioden waarin ik geen boek aankijk. Hier wil ik vanaf! Ik wil het hele jaar door consequent blijven lezen. Daar gaat de Reading Challenge mij dus heel erg goed bij helpen. Want als ik dreig af te glijen, dan denk ik: 'Hé Essie, zo ga je die 50 boeken nooit redden, hé!'. Mooie stok achter de deur dus.  

Doel 3: Doorzetten. Ik was altijd geneigd, dat als ik niet lekker in een boek kwam, het boek dan maar weg te leggen. Soms zelf al na het lezen van enkele bladzijden. Ik dacht al gauw:'Niks voor mij'of 'Ik snap dit verhaal niet'. Niet echt redelijk na een paar bladzijden. Hier ben ik dus al even geleden mee gestopt. Oók als ik niet direct lekker in een boek kom, lees ik toch door. En daardoor ben ik voor fijne verrassingen komen te staan. Zo blijkt een boek opeens toch echt geweldig te zijn. Opeens werd ik meegesleurd in een fantastische wereld. Ik moet gewoon niet zo snel opgeven. Ik moet mezelf de tijd gunnen om rustig kennis te maken met het verhaal, de schrijftsijl en de personages en diens wereld. En dit nobele voornemen zet ik zeker door in 2019. Alleen als ik echt een groot aantal bladzijden heb gelezen en ik vind het verhaal écht niet leuk, dan mag ik het boek voorgoed wegleggen. Lezen met tegenzin is tenslotte niet leuk.     

Doel 4: Series lezen. Vroeger (lees: tot 2019) begon ik nooit aan series. Ik had geen zin om op het volgende deel te wachten, het volgende deek was al uitgeleend in de bieb of ik schrok van een veel te lange serie. Hier wilde ik dus niet aan beginnen. WILDE. Want tot nu toe...heb ik in 2019 alleen nog maar boeken uit een serie gelezen. En er staan nog vele delen en nieuwe series te wachten op mijn wil-ik-lezen-plankje. Het leven kan gek lopen, hé. Ik heb gewoon de smaak te pakken gekregen. Series zijn gewoon leuk! Je kunt gewoon extra lang genieten van de personages en hun avonturen. Binnen mijn favoriete genre Young Adult zijn nu eenmaal ook gewoon veel series, dus ik ontkwam er ook niet meer aan. Haha. Nu ook nog alle series volledig lezen. Mooi doel.

Doel 5: Niet meer dan 4 boeken tegelijk lenen bij de bieb. Want zo'n grote stapel boeken die voor je neus op je ligt te wachten is gewoon intimiderend. Ik leen altijd mijn boeken in de bieb. Een boek kopen doe ik zelden. Vaak loop ik in de bieb en dan zie ik zoveeel boeken die ik mee wil nemen. Maar dan ben ik voor de komende twee maanden voorzien. Maar eigenlijk is het veel leuker om bijvoorbeeld iedere twee weken even naar de bieb te gaan voor vers leesvoer. Is weer een leuk uitje en scheelt een intimiderende stapel die aan een inlever-deadline is gebonden.

Doel 6: Regelmatig een blog schrijven. Dus dit is een mooi begin. Ik deel graag mijn leeservaringen en andere Hebban-avonturen met jullie. Schrijven vind ik ontzettend leuk en ontspannend. En leuk om later nog eens terug te kunnen lezen. Bijvoorbeeld of ik die doelen voor 2019 een beetje behaald heb...

Doel 7:  Alle 12 challenges afvinken. Ik wil iedere maand de bijbehorende challenge voltooien. Het thema van januari: 'Lees een boek dat je persoonlijk wordt getipt door de Hebban Boekentipper' kan ik momenteel bijna afvinken. Nu de overige 11 nog!

Doel 8: Deelnemen aan leesclubs. Want kletsen over boeken en daar je mening over geven is gewoon ontzettend leuk! Ik hoop dit jaar een leuke leesclub over een Young Adult boek aan te treffen én er nog voor ingeloot worden ook. Lijkt mij een geweldig leuke en interresante ervaring. Want ik hou wel van een beetje verdieping!

Doel 9: Hebban Recensent worden. Oeps, dit is een heel heftig doel. Leg ik de lat voor mezelf niet te hoog? Nee hoor, al zeg ik het zelf. Recenseren is namelijk het liefste wat ik doe. Ik recenseer nu al op Hebban ieder boek dat ik gelezen heb. Dat zijn er op het moment van schrijven nog niet zo veel. Maar ik ben ook nog maar net lid. Aan het eind van het jaar heb ik (ALS HET GOED IS) minimaal 50 recensies op mijn profiel staan. Niet gek toch? Met mijn diploma Redactioneel Medewerker op zak, zal ik hopelijk een leuke aanvulling zijn op het recensententeam. En dan het liefst binnen de catergorie Young Adult. Je moet tenslotte blijven dromen toch!? Dus...Laat die vacature maar komen!

In navolging van dit doel lijkt het mij ook geweldig om mij aan te kunnen sluiten bij de genreclub Young Adult. Want wat lijkt het mij te gek om artikelen te mogen schrijven over dit fantascihe genre voor de mooiste site die er is. Misschien is dit doel te hoog gegrepen voor 2019, maar dromen is gezond, toch. Ik hoop ooit mijn mening, tips en ideeën te mogen delen....Ach ja, ik hou mijzelf aanbevolen zal ik maar zeggen.         

Zo, negen doelen. Ik ben benieuws hoe ik straks in december 2019 dit artikel terug lees. Zullen alle doelen gelukt zijn? Of moeten bepaalde doelen dan maar opgeschoven worden naar 2020? Of misschien denk ik tegen die tijd wel heel anders over bepaalde doelen.

Wat zijn jouw doelen voor 2019? Heb jij dezelfde doelen als ik? Of kun je je totaal niet vinden in mijn doelen. Laat het hieronder weten. En deel vooral jouw doelen, zodat we elkaar kunnen inspireren. Wie weet zitten er wel waardevolle tips tussen.

Lieve groet,

Esther

P.S. En om af te sluiten met een mooie, toepasselijke quote:cd22022946311c09f03c1ea625f94335.png 

 
   

Reacties op: Mijn goede leesvoornemens voor 2019

Gesponsorde boeken