Blogpost: Charisse

Mijn leesjaar 2019

In december 2018 werd ik naar Hebban gelokt door de Adventkalender. Tot mijn vreugde haalde ik daar leuk leesvoer voor m'n ouwe trouwe ereader binnen, maar ik was nog blijer met het vinden van de SFF Club. Voordat ik het wist deed ik mee met met de 'Klassieker meeleesclub' over "Emphyrio" van een van m'n favoriete schrijvers, Jack Vance. Dit laagdrempelige concept van een boekenclub smaakte naar meer. In 2019 deed ik nog zeven keer mee. Ik heb niet alleen oude favorieten herlezen, maar ook nieuwe schrijvers ontdekt.

- Klassieker meeleesclub (december 2019): "The War of the Worlds" van H.G. Wells
- Klassieker meeleesclub (november 2019): "The Hobbit" van J.R.R. Tolkien
- What sub? Meeleeseditie (september 2019): "Hyperion" van Dan Simmons
- Klassieker meeleesclub 15 (augustus 2019): "De naam van de wind" van Patrick Rothfuss
- Klassieker meeleesclub 14 (juli 2019): "Wildewoud" van Juliet Marillier
- Klassieker meeleesclub 10 (maart 2019): "Coraline" van Neil Gaiman
- Klassieker meeleesclub 9 (januari 2019): "Good omens" van Neil Gaiman & Terry Pratchett
- Klassieker meeleesclub 8 (december 2018): "Emphyrio" van Jack Vance
9601cd8de9c37f97361843397ad4978d.png
In de loop van december 2018 ontdekte ik ook een groot pluspunt van het bijhouden van gelezen boeken: Hebban maakt een overzicht van je leesjaar. Ik ging dus meedoen met de Hebban Reading Challenge. Voorzichtig zette ik in op 70 boeken, want ik zat een beetje in een 'leesdip'. De afgelopen jaren had ik zo'n 80 boeken uit weten te lezen.

Met de visualistie van het dunste en dikste boek had ik toch wat moeite. Zo schrapte ik de korte verhalen van de Hebban Adventkalender van mijn Challenge zodat mijn dunste boek onverwachts uitkwam op het Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink in plaats van het verwachte Boekenweekessay van Renate Dorrestein dat ik ook las.

Het meest bijzonder vond ik de uitsplitsing naar genre. Ik had wel verwacht dat romans en SFF hoog zouden scoren, maar tot mijn verbazing bleek ik minder 'feelgood' gelezen te hebben dan ik had gedacht, en veel meer 'non-fiction', een genre dat ik altijd met 'studieboeken' associeer. Een nul bij 'culinair' zal niet veel hoger worden, maar misschien is dit een uitdaging.

Het overzicht van mijn leesjaar per maand liet een opvallend gat zien in april, toen ik slechts drie boeken noteerde. Terug denkend heb ik in die periode een aantal boeken niet uitgelezen, en de dikke pil "Anna Karenina" gelezen. Aan de andere kant las ik in augustus maar liefst 12 boeken, waaronder een dikke pil van Patrick Rothfuss.

Kort samengevat:
Ik las dit jaar 87 boeken, van 79 auteurs in 9 verschillende genres. Ik kies 'Lampje' van Annet Schaap als het boek van 2019.

En ik kan de volgende slogan dan ook onderschrijven:
Meer én leuker lezen met de Hebban Reading Challenge.
2a9282dc7a5dd9a73237c027fd37a8f9.png

De SFF Club kwam in januari ook met een Challenge. Ik ben niet zo'n 'afstreper' en hou dan ook niet de thema-maanden van de Hebban Reading Challenge aan. Maar deze wist ik begin januari al aardig in te vullen.
Tot mijn genoegen bleek ik eind november heel wat gelezen boeken in te kunnen vullen, zonder speciaal te hoeven lezen voor deze challenge. Met wat schuifwerk is dit de uitkomst:

1. lees een boek uit een (klassieker) meeleesclub = "Good Omens" van Terry Pratchett en Neil Gaiman
2. lees een kort verhaal = "How to talk to girls at parties" van Neil Gaiman
3. lees een boek uit What Sub/genreartikels = "Hyperion" van Dan Simmons
4. lees een Hugo /Nebulawinnaar = 1939 Hugo Award: The Sword in the Stone door T. H. White
5. lees een fantasyboek uit de Hebban top 1000 = "De naam van de wind" van Patrick Rothfuss
6. lees een boek uit een serie = "Summer Knight" uit de 'Dresden Files' van Jim Butcher
7. lees een boek gelabeld SF = "Roest" van Jasper Polane
8. lees een boek met magie er in = "Death Masks" uit de 'Dresden Files' van Jim Butcher
9. lees een spannend verhaal = "The Monarch of the Glen" van Neil Gaiman
10. lees een favoriet van een van de clubleden = "Ready Player One" van Ernest Cline (favoriet van velen, toch?)
11. lees een boek van eigen bodem = "Mistwereld" van Peter Schaap (kan ook bij #7, maar ik doe 'm hier)
12. lees een graphic novel = "Rohan at the Louvre" van Hirohiko Araki
14. lees een boek uit een 7x artikel = "Wildewoud" van Juliet Marillier ('7x Fantastische Feesten)
15. lees een boek uit een continent buiten Amerika en Europa = "Nimmernacht" van Jay Kristoff
5ab687c4f0aee90c55b196cb92b5b6a6.png

Behalve de SFF Meeleesclub heb ik me ook aan een echte leesclub gewaagd: ik mocht meedoen met "Verlichting" van Stephen King. Wel spannend om verplicht vragen te moeten beantwoorden! Verder deed ik vrijwillig mee met het Meeleesboek "Arthur". Ter ere van een nieuwe vertaling mocht iedereen meelezen met een eigen exemplaar. Dit was zo'n drukke leesclub dat ik de draad behoorlijk kwijt raakte. Dat was een stuk minder bij "Winterbloei", het 'Nederland Leest' boek van dit jaar. We bleven met maar een handjevol trouwe lezers over!

- Hebban Leest (november 2019): "Winterbloei" van Jan Wolkers
- Leesclub Meeleesboek (juli-september 2019): "Arthur" van T.H. White
- Leesclub (maart-april 2019): "Verlichting"  van Stephen King

Nog spannender dan een leesclub was de Hebban Debuutprijs 2019. Ik hoopte dat ik mee mocht lezen in de 'lezersjury' als een van de ca. 150 lezers die drie van de tien genomineerde boeken moesten lezen en daar een kort rapport van moesten opstellen. Uit deze rapporten zouden dan vijf boeken komen, de Shortlist, die een professionele jury zou beoordelen om te komen tot de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2019.
Ik kreeg de winnaar, "Laura H." toebedeeld plus eentje die ik al graag had willen lezen, plus een thriller waar ik niets mee had. Als kers op de taart mochten we nog een genomineerd boek uitkiezen. Ik twijfelde toen welke, en heb mijn andere keuze uit de bibliotheek gehaald.
Hopelijk kom ik in 2020 weer door de selectie heen, want ik vond het geweldig leuk om te doen!

- "Laura H." van Thomas Rueb
- "Nathan Z." van Arjan Alberts
- "Doet sneeuw pijn" van Carolien Spaans
- "Concept M" van Aafke Romeijn (bonus)
- "Dit is hoe het ging" van Astrid Boonstoppel (bieb)
9267cb75788be024ce6c28eff6d1ca97.png

Tot mijn verrassing kan ik ook een lijstje maken getiteld Did not finish:
- "Laat mij maar even" van Jennifer Crusie: teveel verwarrende personages
- "Pelican Bay" van Nelleke Noordervliet: te gruwelijk
- "De bloemen van Oscar Kristelijn" van Jan Siebelink: te voorspelbaar
- "Schaduw en Dwergenstaal" (Schaduwmeesters deel 2) van Peter Schaap: te saai. Het derde boek van deze trilogie hoef ik dus ook niet te lezen.

Verder heb ik mezelf dit jaar een abonnement op de bibliotheek gegund en het Bookchoice abonnement opgezegd. Wat een snoepwinkel is de bieb toch! Ook de ontdekking dat ik boeken uit andere bibliotheken kan aanvragen is geweldig. Dan is een kleine(re) bieb opeens veel minder bezwaarlijk.
Aantal geleende biebboeken: 21

Al met al kan ik mij helemaal vinden in de slogan: Met Hebban lees je meer én leuker.
Ik hoop dat 2020 net zo'n mooi leesjaar gaat worden als 2019!

Reacties op: Mijn leesjaar 2019

Gesponsorde boeken