Blogpost: Charisse

Mijn leesjaar 2020

27-12-2020 door Charisse 2 reacties
2020 was me het jaartje wel! Hieronder een verslag van mijn belevenissen in boekenland en op Hebban, met een stok achter de deur voor mezelf om 2021 nuttig te belezen.
a6013177a91e531699255b283fcf35da.jpg

Het leek een heel gewoon (lees)jaar te worden. Totdat Corona de wereld veroverde en veranderde. Halverwege maart werd 'thuis' mijn werkplek. Ik kwam in een leesdip, maar wist die dankzij "De Zeven Zussen" te overwinnen. Ik besloot mezelf te trakteren op een kleine tablet. Toen ik ondekte dat ik daarop eboeken van de Online Bibliotheek kon lenen ging er een wereld voor mij open. In die periode las ik behalve boeken met 'korte stukjes' ook het nodige van Murakami, boeken die ik in de bibliotheek nooit in de kasten kon vinden maar die hier gewoon beschikbaar waren. Mijn leeslust kwam terug.
 
Tijdens de 'intelligente lockdown' moest het gebouw van de bibliotheek sluiten, maar werd er al snel een oplossing bedacht: Bieb2Go. Leden van de bibliotheek konden online een boekenpakket aanvragen die dan door medewerkers van de bieb aan huis werd bezorgd. Ik snakte inmiddels toch naar papieren boeken, dus ik vulde een aanvraagformulier in met een aantal schrijvers waarvan ik een boek wilde lezen. Ik sprong een gat in de lucht toen ik een tasje met boeken kreeg: "Godsgraf" van Jay Kristoff zat erbij en een boek van Franca Treur en Veronica Roth die ik nog niet kende. De andere twee boeken waren deel 2 en 3 van een YA-serie die ik nog niet kende. Deze heb ik later ongelezen terug gebracht.
 
Wegens overweldigend succes werd de formule aangepast en moesten de boekenpakketten vanaf mei opgehaald worden. Daarna werd het pand weer geopend, maar kwam er een verbouwing waardoor alleen de 'populaire collectie' beschikbaar was. Literatuur en studieboeken konden wel worden gereserveerd, en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.  
Na de zomervakantie was alles weer normaal, totdat de harde lockdown de bibliotheek tot een tweede sluiting dwong. Vanaf eind week 51 werd de afhaal-Bieb2Go weer in het leven geroepen. Ik heb er inmiddels handigheid in gekregen om boeken te reserveren: ik laat me niet afschrikken door een lange wachtlijst maar vraag zulke boeken rustig aan. Ook boeken die aangekocht zijn kan ik vaak alvast reserveren. Het boeken reserveren heeft voor mij als grootste voordeel dat ik heel gericht boeken lees omdat ik me in de bibiotheek niet hoef te laten afleiden tijdens het uitzoeken van boeken.
 
Gelezen in 2020: 115 boeken

c83800e1ac70806cfb397c799b58ae6f.jpg

 Ondanks de leesdip in de eerste Corona-lockdown ben ik er aardig bovenop gekomen. Met 13 gelezen kleppers en 12 keer een SFF (klassieker) meeleesboek plus drie 'gewone' Hebban leesclubs heb ik er een goed leesjaar van gemaakt.
Wie bovenstaand leesclub-boeken overzicht bekijkt ziet wellicht een vreemde eend in de bijt: ik heb "Een klein leven" met een paar andere Hebbanisten als klein projectje samen gelezen.  
Driemaal heb ik met een Leesclub meegedaan, waarvan "Leon & Juliette" een vrijwillige aanhaak-leesclub was. Het was een memorabele leesclub omdat we toen de Coronacrisis ingingen. Festiviteiten rondom de Boekenweek werden afgelast. We hebben de leesclub mooi afgesloten met dit fraaie boekwerkje.
Minder enthousiast was ik over "Rood, Wit & Koningsblauw" (*mompelt iets over 'veredelde fanfiction'*) maar daarentegen was "Piranesi" een prachtig boek en is mijn boek van het jaar geworden.  
Ondanks de meerwaarde van het 'samen lezen' neem ik me voor om in 2021 hier toch niet aan mee te willen doen: het tempo van een 'echte' leesclub is me wat te traag. De SFF Klassieker Meeleesclub heeft wel mijn prioriteit.

9d192a8a5799f2aa6395d770067a42a9.jpg  
 Van mijn gelezen boeken bleken er 10 van Hebban afkomstig te zijn, waaronder vier van de Hebban Debuutprijs. Net als de Klassieker Meeleesclub hoop ik in 2021 hier weer aan mee te mogen doen.  
Verder bleek ik er ca 30 uit eigen voorraad te hebben gelezen, waardoor ik kan concluderen dat de plaatselijke bibliotheek en de Online Bibliotheek dit jaar mijn hofleverancier waren.

c24160175dfcf39dbb61d068c112cfca.png
 
440ece72dc6b2cca7cffaf0cc1887d7d.png0a3a4b5051e2e5fa0caca4a103a40255.png
Verder vond ik het leuk om mijn leesgegevens van 2019 en 2020 in grafieken te zetten. Het blijkt dat ik geen typische 'leesmaanden' heb: hoeveel boeken ik in een maand lees hangt meer af van of het kleppers zijn of niet. Er is wel een uitbijter voor april 2020, toen ik me helemaal suf las dankzij de Online Bibliotheek.

Qua genre heb ik in 2020 meer YA gelezen (dat was ook het plan). Speciaal voor de challenge heb ik één culinair boek gelezen, over koffie. Dat was een beetje een verplicht nummer. Ook heb ik wat meer Feelgood gelezen dan verwacht vanwege de hittegolven en omdat ik mee heb gelezen met de super-laagdrempelige meeleesclubs bij Fabulous Feelgood.  
Verder verbaas ik me over het aantal 'thrillers' dat ik gelezen zou hebben. Ik kan er in ieder geval twee aanwijzen die ik deze zomer las ('Millennium 4' en "Het meisje in de trein"), maar voor de rest is dit een populaire verzamelbak voor een hoop boeken die ik liever onder 'roman' of 'SF' zou scharen.  
 
1a9c86cc94de6f29b06d96bfc6906cb3.png
 
Voor de liefhebbers nog wat statistieken:

Did Not Finish 2020:

- "Tai-Pan" van James Clavell na blz 250. Niets mis mee, maar in Corona-tijd stond m'n hoofd er helemaal niet naar.
- "31 Songs" van Nick Hornby. Ik vond zijn romans leuk, maar deze essays over popmuziek deden me helemaal niets. De meeste artiesten/nummers kende ik ook niet.
- "Ik ben Pelgrim", de bejubelde (nummer 1 bij Hebban) thriller van Terry Hayes waarvan ik ongeveer de eerste 70 pagina's heb gelezen. Tikkie gruwelijk, maar ik vond het eerder vermoeiend dan spannend, en het boeide me gewoon helemaal niet.
- "Anathem" van Neal Stephenson na een tiental bladzijden. Te ingewikkelde wereld om me in te willen verdiepen voor bijna 1000 pagina's.
- "De eigenzinnigheden van Leah Burke" van Becky Albertalli. Had ik meteen na "Love, Simon" moeten lezen, want nu was ik helemaal kwijt wie wie nou was. En het plot is mager.

1a9271bdc9cbe00a4b7f23b6c8469cc5.png

31c89fdcfd401c1c6cab6aa674a51cd1.png
 
7edfddd3f5a252eb36a42b1f03bd9b75.jpg
 
Ik ben een lijstjes-lezer. Mijn favoriete lijst voor inspiratie is de van de 'BBC Big Read', maar de Hebban 1000 is natuurlijk ook onweerstaanbaar. Daarvan blijk ik 25% gelezen te hebben. Ook kwam ik de nodige titels tegen die ik gewoon (digitaal) in huis heb maar die ik nog niet heb gelezen. Ik heb ze in bovengaande afbeelding geplakt zodat ik ze niet uit het oog verlies. De onderste titels wachten al 'eeuwig' tot ik ze eens een keer ga lezen, hoewel er ook twee recente Dwarsliggers bij zitten die ik voor een afgelaste vliegvakantie had bestemd.
 
Voor 2021 heb ik dapper ingezet op 100 boeken. Op papier zou dat moeten lukken: mijn "Wil ik lezen" telt ongeveer 50 titels. Maar ik moet wat bekennen: ik heb nog een boekenplank met verzamelde ebooks van o.a. Bookchoice. En dan kom ik op zo'n 55 extra titels. En ik heb ook nog een Verlanglijstje, met daarop 66 interessante titels als 'boodschappenlijstje' voor bijvoorbeeld de bibliotheek.  
Het gaat lastig worden die lijsten te legen... Maar ik hoop dat ik die derde "Wil ik lezen" pagina in ieder geval kwijt raak. Ik begin vol goede moed door tijdens de 'harde lockdown' zoveel mogelijk uit eigen kast te lezen. Verder neem ik me voor kritisch te zijn bij YA (veel fantasy/SF die hierbij wordt uitgegeven vind ik toch niet zo interessant) en eens vaker fantasy of science fiction te (her)lezen.

a91c7b8d1ed24d8dc6dfcf1658f5b07d.png

Reacties op: Mijn leesjaar 2020

Piranesi - Susanna Clarke Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken