Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Désirée van der Heijden

Mijn leukste sprookje #1

Dit is mijn tweede blogpost over de sprookjesmaand. Ik heb inmiddels de eerste vijf sprookjes van de gebroeders Grimm gelezen. Zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen, lees ik vooral de onbekende sprookjes. Maar ik kan je verzekeren dat het ontzettend leuk is om deze sprookjes te lezen. Van de vijf sprookjes heb ik de, voor mij (!), leukste eruit gepikt en daar vertel ik wat over. 

Van het muisje, het vogeltje en de braadworst

Met zijn drieën hadden ze een huishouding opgezet. Het vogeltje sprokkelde hout, het muisje moest water dragen, het vuur aanmaken en de tafel dekken en de braadworst moest koken. Zij leefden al lange tijd prettig en vreedzaam samen. Maar op een dag kwam het vogeltje een ander vogeltje tegen en hij vertelde het vogeltje hoe goed hij het had. Maar het andere vogeltje vertelde dat hij het helemaal niet eerlijk vond en zei dat de taken geruild moesten worden. De  muis en de braadworst hadden maar een lui leventje en hij, het vogeltje, moest al het zware werk doen. Dus het vogeltje kwam thuis en vertelde dat ze de taken maar eens moesten ruilen. Het braadworstje en het muisje verzetten zich hevig maar uiteindelijk werd er geloot om de taken. Het braadworstje ging hout sprokkelen en werd verslonden door een hond. Het muisje moest koken en verging met huid en haar in de pan. Het vogeltje haalde water maar de emmer viel in de put met hem erbij. Hij kon niet meer uit het water komen en verdronk.

Tja, het einde is niet zo leuk, maar de boodschap is helder. Verander niet wat goed gaat!
Verder is het leuk in dit sprookje dat het  braadworstje een personage is. Bij het koken slingerde hij zichzelf door de pap of groente om die af te maken met vet en zout. De bedoeling is natuurlijk dat je door dit te lezen zo enthousiast raakt om zelf deze onbekende sprookjes eens te lezen. Want wie weet vond jij die andere vier sprookjes wel veel leuker!

Het volledige sprookje is te lezen in het boek GRIMM, volledige uitgave van de 200 sprookjes verzameld door de gebroeders Grimm. Lemniscaat Rotterdam.


Reacties op: Mijn leukste sprookje #1

Gesponsorde boeken