Blogpost: Bettine

Mijn reading challenge 2020

Hier op Hebban is iedereen natuurlijk wel bekend met de Reading Challenge. Tot nu toe heb ik zelf alleen nog maar meegedaan aan de challenge van het aantal boeken. Hoewel ik het erg leuk vind om ook op inhoud een challenge te doen, heb ik dat tot nu toe gelaten omdat de categorieën die Hebban koos me niet altijd even sterk aanspraken. En toen bedacht ik dus dat ik natuurlijk ook gewoon mijn eigen challenge kan maken voor 2020.

Komt ‘ie!

Het aantal boeken
Natuurlijk is het handig om eerst te bepalen hoeveel boeken ik in 2020 wil gaan lezen. In 2019 heb ik er meer dan 60 gelezen (komt natuurlijk nog een leuk blogje over), maar ik weet dat dit voor mijn doen best veel is. Meestal eindig ik ergens tussen de 40 en de 50. Het gaat dan wel om een uitdaging, maar ik vind het voor een hobby niet nodig om het mezelf erg lastig te maken en heb daarom besloten om in 2020 voor 50 boeken te gaan. Dat is reëel en toch enigszins een uitdaging.Van de 50 boeken die ik ga lezen, wil ik ook een deel volledig vrije keus hebben en dus niet binden aan categorieën. Ik ga er daarom in mijn Reading Challenge vanuit dat ik van 25 boeken vooraf de categorie ga bepalen. De rest laat ik open.

De categorieën
Minimaal 10 uit eigen kast (1-10)Mijn boekenkast is het afgelopen jaar best wel aangevuld met boeken, veelal gevonden in de kringloopwinkel. Nu ben ik ook een frequente bezoeker van de bibliotheek en omdat die een leentermijn hanteren, gaan die boeken vaak toch weer voor. Boeken kopen doe je natuurlijk om ze te lezen en dus ga ik in 2020 minimaal 10 boeken uit eigen kast lezen. Ik zal in elk geval een boek lezen van elk van de volgende auteurs: Oek de Jong, Connie Palmen, Gabriel Garcia Marquez en Lulu Wang.
Serie Q (11)Nu ik dacht aan het einde te zijn van de Helen Grace-serie van M. J. Arlidge (er blijkt toch nog een volgend deel uit te komen…) wil ik gaan beginnen met de Serie Q van Jussi Adler-Olsen. Hiervan las ik ooit al eens het eerste deel en ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ik vervolgens deel 2 niet heb gepakt. Een heerlijke thrillerserie, nu al zin in!
Minimaal 5 nieuwe schrijvers (12-16)Nieuwe schrijvers ontdekken is leuk. Het bezorgt je verrassingen en zorgt er soms voor dat je je boekenlijst weer flink kunt uitbreiden. Nieuwe schrijvers hoeven niet per se debutanten te zijn. Het kunnen ook schrijvers zijn waar je nooit een boek van hebt gelezen. Van de 5 boeken die ik in deze categorie wil lezen, wil ik minimaal twee nieuwe debuten lezen en een boek van een schrijver die al veel op zijn naam heeft staan.
Een klassieker (17)Klassiekers zijn dat niet voor niets. Hoog tijd om die te gaan lezen.
Minimaal 2 historische of maatschappelijke boeken (18-19)Alleen maar romans en thrillers is ook zo fictief. Daarom ga ik ook twee boeken lezen over iets maatschappelijks. Wat precies? Geen idee, maar In Europa van Geert Mak ligt in elk geval nog te wachten.
Biografie (20)Wat ik eigenlijk nooit lees zijn biografieën of levensverhalen. Dat wil ik graag een keer proberen.
De Tweede Wereldoorlog (21)Er zijn veel mooie boeken over de Tweede Wereldoorlog en toch lees ik dat bijna nooit. Daarom komt ook deze op de lijst.
Het DWDD panel (22)Elke maand wordt in De Wereld Draait Door een boekenpanel gehouden, waarin vier boeken worden aanbevolen. Vaak zijn dit goede boeken, bijna altijd zit er in elk geval wel één boek tussen dat ik graag wil lezen. We weten natuurlijk niet hoelang Matthijs nog door blijft draaien, maar vast nog wel lang genoeg om een paar mooie boeken aan te laten bevelen.
CPNB Top 10 (23)Er worden natuurlijk veel toplijsten gemaakt qua boeken, maar die van CPNB is wel het meest bekend. Daar staan ook vaak wel boeken in de top 10 die zeer de moeite waard zijn. Ook hiervan komt er dus minimaal eentje in mijn challenge.
Een boekenweekgeschenk (24)Ik lees ze eigenlijk zelden, die hele dunne boekjes waar je gratis een dag mee de trein in mag. En daarom mag ook deze categorie niet ontbreken in mijn challenge.
Juli Zeh (25)Ja, dat klinkt als een categorie van ‘ik weet het niet meer dus ik begin maar met een schrijver’. Maar dat is het niet. Ik heb van Juli Zeh ooit een heel mooi boek gelezen: Ons soort mensen. Een boek over verhoudingen in een dorp, geschreven vanuit verschillende perspectieven, die elk en eigen licht werpen op wat er gaande is, en vooral ook op elkaar. En nu kwam ik er dus achter dat ik het afgelopen jaar helemaal niets van Juli Zeh gelezen heb. Dat kan gewoon niet nog een jaar gebeuren. 

Tot slot
De bovengenoemde categorieën zouden natuurlijk heel goed kunnen overlappen. Ik heb bijvoorbeeld nogal wat boekenweekgeschenken in mijn boekenkast staan, en ook boeken van schrijvers waar ik nog nooit iets van heb gelezen. Een boek uit de CPNB top 10 kan ook door het DWDD boekenpanel worden aanbevolen, en een biografie kan best over de Tweede Wereldoorlog gaan. Gelukkig bepaal ik mijn eigen regels en overlap is gewoon toegestaan.Rest mij nog de belangrijkste vraag: wat ga jij lezen in 2020? Wil je een challenge doen? Doe je mee met mijn challenge, de challenge van Hebban, of maak je gewoon lekker je eigen challenge? Alles is goed en alles mag, maar als je het nog niet hebt is het wel erg leuk om een profiel aan te maken op Hebban en daarin bij te houden welke boeken je hebt gelezen!

Veel leesplezier in 2020!

Lees verder op mijn site

Reacties op: Mijn reading challenge 2020