Karla De Greeve Hebban Recensent

Blogpost: Karla De Greeve

Mijn top 21 van 2020

2020 is bijna voorbij en dat betekent dat we traditiegetrouw overstelpt worden met allerlei lijstjes. Ik las dit jaar 78 boeken en presenteer hierbij graag een selectie van 21 titels die me het meest zijn bijgebleven. De volgorde is onbelangrijk. Al deze boeken zijn dik de moeite waard! 

collage1.png

1. Bult / Marieke De Maré 
Prachtige, suggestieve beeldtaal. Ik voelde tijdens het lezen dezelfde magie als bij een danstheatervoorstelling van Peeping Tom. 

2. Gainsbourg: tekst en uitleg / Rudolf Hecke 

Deze lag wekenlang op mijn nachtkastje, het derde deel van de Serge Gainsbourg-trilogie. Deel één is een biografie, deel twee een alternatieve reisgids langs de plekken die bepalend waren voor zijn leven & werk en deel drie is de kers op de taart omdat het hier helemaal over de teksten gaat en ik nu zoveel meer ontdek in al die mooie muziek. Enkele jaren geleden heb ik een boek gekocht met daarin de integrale teksten van Gainsbourg, maar mijn kennis van de Franse taal is ontoereikend om alle nuances te begrijpen. Dit nieuwe boek van Rudolf Hecke helpt daarbij, fijn dat er ook vertalingen in staan. 

3. Het licht is hier veel feller / Mareike Fallwickl 

Een pijnlijk komische afrekening met onechtheid. De Oostenrijkse auteur Mareike Fallwickl illustreert met een trefzekere pen hoe onzeker mensen zich voelen in een maatschappij die draait om consumptie, dadendrang en imago. 

4. De waterdanser / Ta-Nehisi Coates 

Een pleidooi om de gruwel van de slavernij niet onder de mat te vegen en een indrukwekkend eerbetoon aan de magie van Afrikaanse verhalen, waarin ‘de eerste nachtvorst aanvoelt als een oververhitte prairie.’ 

5. Ons huis / Louise Candlish 

Een beklemmende, huiselijke thriller met een gitzwart randje, waarin de auteur een inventief psychologisch spelletje speelt met de lezer. Je zou kunnen opperen dat er weinig verrassende plotwendingen te bespeuren zijn, maar het venijn zit in de staart. In de allerlaatste alinea slingert Candlish je alsnog een onverwachte ontknoping in het gezicht, met een gigantische knipoog naar Tales of the Unexpected. Genadeloos briljant! 

6. Bezette gebieden / Arnon Grunberg 

Diepmenselijk, tragikomisch en grensoverschrijdend: vintage Grunberg op zijn best! 

7. Finse dagen / Herman Koch 

Een mix van feiten, fictie, echte en valse herinneringen: meeslepend vertelde gedachtespinsels 

8. De straat / Ann Pétry 

Een Afro-Amerikaanse klassieker uit 1946 die ten onrechte in de vergetelheid geraakt was, nu eindelijk in ere hersteld en vertaald in het Nederlands: beklemmend, triest, hardvochtig en helaas nog steeds actueel 

9. De jongen, de mol, de vos en het paard / Charlie Mackesy 

Dit fabelachtig mooie prentenboek voor jong en oud voelt als een warm dekentje om onder te kruipen. Ideaal gezelschap om in te vertoeven tijdens de laatste dagen van een jaar dat we liever snel vergeten! 

10. De verduistering / Karin Fossum 

De Noorse auteur Karin Fossum is onovertroffen in het beschrijven van de menselijke psyche: de kwetsbaarheid, tekortkomingen, woede en haat. Zo wordt haar laatste thriller aangeprezen op de cover en er is geen woord van gelogen. Een topper binnen het segment van Scandinavische thriller-romans. 

11. Bittere tijden / Mario Vargas Llosa 

De Peruaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa analyseert een onverkwikkelijk hoofdstuk uit de geschiedenis van Guatemala, dat tussen 1944 en 1954 een democratische lente beleeft onder het bewind van president Arévalo en zijn opvolger Arbenz Guzmán. In 1954 wordt Arbenz met militaire hulp van de Verenigde Staten verdreven. Ze smoren de jonge democratie in de kiem door de hervormingen valselijk af te serveren als communistische infiltratie en schuiven de hardvochtige, niet bijster intelligente dictator Castillo Armas, naar voren. Cynisch hoe Guatemala en zijn bevolking moeten bloeden om de privileges van een handvol hebzuchtige grootgrondbezitters en een groot Amerikaans bedrijf veilig te stellen. De auteur zoemt in op hoe de pionnetjes van het schaakspel deze woelige periode hebben ervaren en verlevendigt de historische feiten, door er fictie en complottheorieën in te verweven. 

12. Het verschroeide land / Emiliano Monge 

De Mexicaanse auteur Emiliano Monge sleurt de lezer mee in een apocalyptische nachtmerrie, waarin niemand te vertrouwen is en elk spatje medemenselijkheid ontbreekt. Alsof de mensheid alle hoop heeft laten varen en ontaard is tot een weerzinwekkende fout van de natuur. Niet verwonderlijk dat in een dergelijk wreed universum liefde alleen mogelijk lijkt in de gekmakende vorm van een alles verzengende obsessie. 

13. Voordat de koffie koud wordt / Toshikazu Kawaguchi 

Wie droomt er nooit van om een moment uit het verleden te herbeleven of in de toekomst te kijken? Voordat de koffie koud wordt is een fijngevoelig, ontroerend kleinood in een hypnotiserende, surrealistische theatrale setting. Een universele levensles op zijn Japans, waarin personages, verleden, heden en toekomst mooi samenvloeien. 

14. Piranesi / Susanna Clarke 

Een existentiële parabel met mythische proporties over de menselijke conditie en over de prijs die de mensheid betaalt voor vooruitgang. Clarke houdt de moderne mens een confronterende spiegel voor. Dit is filosofische fantasy met betoverende beelden die lang in het hoofd blijven rondspoken. 

15. Restmens / Marjolein Visser 
Hoe mensen met beperkingen worstelen met onbegrepen gevoelens omdat ze zich zo moeilijk kunnen uiten, hoe ze de ‘niet te stoppen kordate steun’ door zorgverleners voor lief moeten nemen en als seksloze wezens beschouwd worden. Marjolein Visser maakt de leefwereld van Pim en David tastbaar in een luchtige stijl met humor en confronterende doordenkertjes. Ze laat de lezer door de verpakking heen kijken om de echte mens te ontdekken. 

16. Façade / Esther Verhoef 

Esther Verhoef voegt met façade alweer een nagelbijtend spannende, psychologische thriller toe aan haar rijke oeuvre. In dit genre blijft zij binnen het Nederlandse taalgebied de koningin. Ook bij een tweede lezing houden de kwaliteiten van deze thriller stand (herlezen omdat het op de longlist prijkte van de Hebban Thrillerprijs 2020). 

17. Brieven in de nacht / Hoda Barakat

Brieven in de nacht van de Libanese auteur Hoda Barakat leest als een expressieve aanklacht tegen een God die bepaalde mensen ‘net als giftige insecten en ongedierte voor niets geschapen heeft’, verschoppelingen die een zinloze lijdensweg doormaken en voor niemand onmisbaar zijn. Een onwezenlijke leeservaring want ‘wat weten wij van de mensen die burgeroorlogen, geweld, verwoesting, verlies, desillusie hebben meegemaakt en ongetwijfeld afschuwelijke angsten hebben doorstaan.’ 

18. Rodham / Curtis Sittenfeld 

Opgelet! Rodham is geen biografie van Hillary Rodham-Clinton, maar een roman. In deze feministische fantasie trouwt Hillary Rodman niet met Bill Clinton. Ze beslist haar eigen weg te gaan. Om de echte Hillary te doorgronden moet je dit "Wat als..." verhaal dus niet lezen. Is je geloof in waarachtige gedrevenheid en nobele politieke bedoelingen toe aan een oppepper, dan steekt de onderhoudende roman je wel een hart onder de riem. 

19. De groene sprinkhaan / Vincent Baumgart 

De Nederlandse auteur Vincent Baumgart levert een geïnspireerde tweede roman af waarin hij groteske trekjes en kwetsbaarheid stoutmoedig met elkaar verbindt. 

20. Cry Baby / Lut Geypens 

Kan je als vijftiger het tij keren om alsnog oude dromen na te jagen? En kom je hier vervolgens zonder kleerscheuren uit? Lut Geypens schreef een mooie, nostalgische ode aan jeugdidealen die velen van ons onderweg zijn kwijtgeraakt. Tegelijk is Cry Baby een prachtig eerbetoon aan dierbaren van vroeger en het eenvoudige leven dat nooit meer terugkomt. 

21. Zonder gezicht / Robert Bryndza 

Robert Bryndza is momenteel één van mijn favoriete thriller-auteurs. Zijn zesdelige reeks met inspecteur Erica Foster heb ik verslonden. Zonder gezicht is het eerste deel van een veelbelovende nieuwe reeks, waarin hij met Kate Marshall een nieuwe, sterke vrouwelijke hoofdpersoon opvoert.

collage2.png

Meer boekentips en recensies vind je op mijn publieke Hebban-pagina.Lees verder op mijn site

Reacties op: Mijn top 21 van 2020

Gesponsorde boeken