Harriet Hebban Team

Blogpost: Harriet

Mijn zaterdagmiddag met Knausgard

Al van af het eerste boek Vader van Knausgard ben ik fan van deze schrijver. Elk deel wat verscheen werd direct door mij gekocht op het moment dat het in de winkel lag en meteen gelezen. Zo ook het laatste deel Vrouw werd vorig jaar direct aaangeschaft. Echter ik ben nog steeds niet begonnen met het te lezen. Iets houdt me toch tegen en ik kan er niet achterkomen wat het is. Het is niet dat ik bang ben voor een triest einde van het boek, de schrijver gaat niet dood, dat weten we. Ook lees je het boek niet zo maar even uit, meer dan duizend pagina's belooft een lange tijd genieten. Alle delen van het bureau van Voskuil heb ik ook uitgelezen en ervaren dat het leven daarna gewoon verder gaat. Kortom, genoeg redenen om te starten met het laatste deel en toch doe ik het niet.

Afgelopen zaterdag was Knausgard in Den Haag bij "Winternachten Writers Unlimited"en als fan van het eerste uur moest ik daar natuurlijk bij zijn. Met een van zijn boeken in een tas om te laten signeren (nee, niet het deel Vrouw wat deze weegt iets te veel) ging ik zaterdagmiddag naar Den Haag. Ik was zeker niet de enige. Het is echt waar zoals het in de pers verscheen: popster taferelen. Lange rijen voor de signeertafel. Knausgard zou alleen handtekeningen zetten, geen opdrachten of namen in het boek schrijven, daarvoor waren er te veel mensen. Toch in de rij gaan staan en de handtekening gekregen , samen met een vriendelijk knikje van de schrijver.

Daarna het interview met Knausgard. In een volle zaal vertelde hij in vlot engels over Vrouw, het schrijven van de andere delen en het bezig zijn met nieuw werk (ook al zou hij niet meer schrijven had hij gezegd in eerdere interviews). Ook las hij twee keer een stuk voor uit het boek in het Noors zodat ik kon genieten van de mooie kandans van de zinnen in het Noors. Ook vernam ik van andere lezers dat zijn boek "Engelen vallen langzaam" eigenlijk nog mooier is dan de zes delen van Mijn Strijd. Ook Knausgard zelf heeft een voorkeur voor dat boek.
Het mooiste kwam echter nog. Het werd mij duidelijk dat het boek Vrouw eindigt waar het eerste deel Vader weer begint. Ik kan dus als ik het laatste deel uit heb gelezen zo weer verder gaan met het eerste deel. Dit was net het zetje wat ik nodig had om in het laatse deel te beginnen.
Laat de sneeuw maar komen. Insneeuwen wordt geen probleem. Ik kan lekker met Knausgard op de bank.

Reacties op: Mijn zaterdagmiddag met Knausgard

Gesponsorde boeken