Erik Hoekstra Boekverkoper

Blogpost: Erik Hoekstra

Moebius

Ruim dertig jaren her. We schrijven de zomer van 1987. We doen een rondje Benelux per trein: Hengelo, Maastricht, Luxemburg stad, Vianden, Brussel, Brugge, Hengelo. Tijdens de stop in Brussel neem ik al wandelend een verkeerde afslag (waarschijnlijk de stadsplattegrond verkeerd om vastgehouden) en geraak buiten het toeristische hart.

Teruglopend kom ik langs een stripwinkel die zich schuilhoudt achter een onaanzienlijke pui met afbladderend stucwerk in een kleurstelling die mogelijk ooit gold als esthetisch correct. Buitenreclame is rudimentair: een scheefgezakte aankondiging in een sandwichbord die kond doet van een signeersessie met een striptekenaar, twee weken eerder. De etalage is rommelig en diffuus verlicht achter een stoffige ruit. Verkleurde winkeldochters hangen moedeloos tegen de achterwand. Toch stap ik blijmoedig en verwachtingsvol over de drempel, een overvloed aan stripalbums onder zachtjes tinkelende TL-buizen tegemoet.

Door de multiplex bakken met strips bladerend stuit ik op de naam Moebius. De eigenaar van de zaak praat me bij. Ondanks mijn gebrekkige Frans begrijp ik dat Moebius bekender is als Jean Giraud, de tekenaar van de western-strip Blueberry. Die ken ik nog uit het striptijdschrift Pep. Onder het pseudoniem Moebius verschijnen anderssoortige verhalen: fantasy en science fiction achtige strips.

Ik koop twee stripboeken: 'Arzach' (over een mythische ruiter en zijn plomp uitgevallen vogel) en 'l'Homme, est-il bon?' (over een gestrande ruimtevaarder die bijna door lokale aliens wordt opgepeuzeld; bijna, want het antwoord op de vraag uit de titel is: nee!). Het zijn wrede, zwartgallig humoristische, ontregelende en verontrustende verhalen. De basis voor een nieuwe verslaving was een feit. En een nog steeds uitdijende verzameling het gevolg met als hoogtepunt de vijfdelige reeks 'De wereld van Edena', met de astronauten Atan en Stel.

2018: de Amerikaanse uitgeverij Dark Horse Comics is met een ambitieus uitgeefproject bezig. Alle belangrijke werken van Moebius in gebonden edities in nieuwe vertalingen met veel extra's en voorzien van inleidingen door ingewijden uit de kring rond Moebius. Onder andere de serie 'Inside Moebius', waarvan het eerste deel net is verscheen. Dit is het laatste album waar Moebius aan werkte. Een confrontatie in zes delen met zijn bekende stripcreaties: Blueberry, Arzach, Atan & Stel. En met zijn jongere ik. Erg metaforisch en autobiografisch. Veel losser en schetsmatiger getekend. dan je van Gir zou verwachten.

ebdbfe8dee5e662a4ccea0b931241ac0.jpeg

Post scriptum: òver Moebius ken ik alleen het interviewboek van Numa Sadoel: 'Docteur Mœbius et mister Gir - entretiens avec Jean Giraud' (Sadoel schreef ook het bekende 'Tintin et moi', een bundeling interviews met Herge). Helaas tot op heden onvertaald gebleven.

Reacties op: Moebius

Gesponsorde boeken