Blogpost: Paul Heijnen - a braindamaged person

Moeten we bij een Brexit de illigalen nog het uitreizen beletten? - Tijd voor een nieuwe serie Brexit-thrillers van eigen bodem.

We hebben de laatste jaren kunnen lezen dat Frankrijk moeite had om te voorkomen dat illigale assielzoekers zouden uitreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Er is dus een juridisch wetsartikel die dat mogelijk maakt. Allen je leest dat nooit. Je komt illigaal binnen, de Europese overheden kunnen mensen die hier illigaal verblijven terugsturen. Nu komt er een Brexit aan. Maar betekent dat ook dat wij het uitreizen naar het Verenigd Koninkrijk moeten beletten en dat de Nederlanse overheid deze illigalen moet opsporen, gevangen zetten en weer terugsturen. Of hebben illigalen het recht om door te reizen naar Engeland zonder dat de overheid zich er mee bemoeit? Als ze eerst het zeil van een truck kapot snijden en zich verstoppen tussen de lading, dan is vernieling een strafbaarfeit waarvoor ze hier vervolgd kunnen worden. Heb je als illigaal rechten na de straf te bepalen naar welk land je heen gezonden wilt worden? Hebben illigalen een doorreisrecht naar de staat van keuze?

Zo maar een paar vragen over dit onderwerp zonder de exact de juridische context te kennen. Dit om maar aan te geven dat Hebban weer een uniek kans heeft om een schrijverwedstrijd voor een Brexit-thriller te organiseren. Wordt het een individueel werk of een hoofdstuk estafette door verschillende schrijvers? Of wordt het gewoon beide. Ik zou zeggen laat deze kans niet voor bij gaan. Mensensmokkel vandaag betekende immers 39 doden. 39 doden te veel. 39 redenen om de kans aan te grijpen om het menselijk leed een gezicht te geven.

Schrijf een bloedstollende thriller: doe het! Geef mensen een gezicht. Schrijf over hun passie, verdriet en onheil. Laat op jouw manier weten dat zij niet anoniem zijn, maar ook mensen van vlees en bloed.

Misschien moeten we een extra categorie met betrekking tot de Brexit instellen. Een stuk, waarin je motiveert waarom je vluchtelingen in je land moet toelaten. Een pleidooi. Ik zal ter motivatie een waarneming beschrijven waarom ik denk dat je er anders naar kunt kijken. Ik ben niet zo goed in geschiedenis geweest. Maar als ik het goed heb, dan kwamen er vroeger al vluchtelingen naar Nederland. In Frankrijk was het bijltjesdag. Vele Fransen kwamen naar Nederland. Weliswaar mensen met geld. Die konden reizen. Die konden gemakkelijker vluchten. Deze Fransen zijn - mede om hun geld - opgenomen in de Nederlandse gemeenschap. Kijk naar Amsterdam. Onze voorouders deden daar niet moeilijk over. Volgens mij - dit een bewering zonder nader onderzoek - zouden wij niet zo goed geboerd hebben als deze mensen niet naar ons land waren gekomen. Als dat waar is, dan heeft dit ons land voorwaarts gebracht.

En nu zijn vluchtelingen niet meer welkom. Vluchtelingen die bereid zijn om 10.000,00 euro te betalen voor een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Waarom kunnen zij hier niet vragen om een aanslag integratiebelasting om actief bij te dragen aan de integratiekosten? Ze vluchten niet voor niets.

Genoeg letters om jullie te motiveren. Ik ben benieuwd welke creativiteit jullie aan de dag leggen bij deze uitdaging. Misschien is er wel iemand die er een mooi Sinterklaas of Kerstverhaal van kan maken. Neem de uitdaging aan een laat die pen van jou zijn verhaal doen!

Reacties op: Moeten we bij een Brexit de illigalen nog het uitreizen beletten? - Tijd voor een nieuwe serie Brexit-thrillers van eigen bodem.

Gesponsorde boeken