Suzanna Esther Auteur

Blogpost: Suzanna Esther

Nadenken over schrijven …

Meestal schrijf ik, als een soort vinger- en breinoefening, eerst een stukje voor ik verder ga met een manuscript.
Het schrijven van een stukje, of column, is veel gemakkelijker dan het schrijven van een complex verhaal.

Een boek heeft een plot, en verschillende personages die hun weg nog moeten vinden. Bij het schrijven van een boek is het belangrijk de balans te bewaren tussen vrij schrijven, want daar komen soms mooie zijwegen of invallen uit voort, én een soort helikopterview over het verhaal tot nog toe, de karakters van de personages en waar je met het verhaal naartoe wilt; je moet met heel veel details rekening houden. Dat laatste heeft het risico in zich dat je ‘benauwd’ gaat schrijven, en elk woord en elke handeling afweegt.

Om erin te komen schrijf ik dus meestal eerst in het wilde weg over van alles en nog wat, en ik weet soms echt niet wat eruit gaat komen. Deze manier van schrijven levert soms gekke, maar ook pijnlijke teksten op, die ik meestal gewoon deel. Dat niet iedereen daarvan gecharmeerd is, besef ik inmiddels wel en toch blijf ik het lekker doen.

Als ik ga censureren, wat wel en wat niet, dan ben ik dus alweer ‘benauwd’ aan het schrijven en daar dienen deze stukjes nou juist voor: mezelf bevrijden om vrij te kunnen schrijven.
 
Ingetogen schrijven aan een manuscript doe ik het liefst zo min mogelijk; pas als er een heleboel tekst staat, ga ik het nalezen, en soms ben ik verbaasd over wat mijn personages allemaal hebben verzonnen, gedaan, of hebben uitgekraamd. Net als jullie dus, als ik dit soort stukjes deel. Natuurlijk schrap ik, of schaaf ik wel eens het een en ander bij.

Soms sla ik tijdens het werken aan een boek op hol, en gooi ik een hele verhaallijn in de war. Aangezien ik niet alleen schrijf, heb ik dus rekening te houden met mijn collega, en met meerdere personages wiens rol ik dan verstoor. Soms verzint zij dingen die mij verrassen. Dan overleggen we even, en als het een probleem oplevert met het vervolg van het plot, draait zij of ik het weer terug.

Dat gebeurt zelden tot nooit, want daardoor zijn er juist enkele spannende plot twists ontstaan. Zo gek is dat vrij schrijven dus niet.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Nadenken over schrijven …

Gesponsorde boeken