Blogpost: Ferry76Visser

Nederlandstalige literatoren

Enkele dagen gelden werd ik uitgedaagd om tien favoriete boeken te posten op social media. Daar ben ik mee bezig en het is nu dag zes. Alleen doe ik daardoor wel een groot aantal schrijvers tekort, omdat ik veel genres lees. Daarom staan op Facebook de Nederlandstalige fantasy auteurs en wil ik op deze wijze een aantal favoriete Nederlandstalige literatoren onder de aandacht brengen, omdat ook zij het verdienen veel meer gelezen te worden. In willekeurige volgorde zijn het de volgende schrijvers:

Daan Heerma van Voss
Na zijn boek 'De vergeting' (2013) ben ik een fan geworden van zijn werk. Wat ik enorm in zijn werk waardoor is het licht filosofische karakter van zijn werk en de kwetsbare hoofdpersonages.

Hanna Bervoets
Als er iemand in de voetsporen van Mary Shelley kan treden dan is dat Hanna Bervoets. Het surrealistische in haar werk spreekt mij erg aan en zal voor mijn gevoel ooit bekroond worden met een P.C. Hooft-prijs.

Thomas Heerma van Voss
'De Allestafel' (2009) is het beste debuut dat ik gelezen heb, omdat het toegankelijk is, diepgang heeft en de ontwikkeling van de hoofdpersoon zo subtiel, realistisch en geloofwaardig dat het kan wedijveren met 'Dagboek van een gek' van Gogol.

Alma Mathijssen
Deze beeldend kunstenaar weet als geen ander de cadans van het Nederlands te gebruiken in haar werk. Hierdoor ben ik haar boeken erg gaan waarderen en geniet ik steeds weer als ik sommige passages lees en de schoonheid van het Nederlands zo mag ervaren.

Özcan Akyol
Wat voor mij de kracht is van het werk van Eus is dat het gebaseerd is op levenservaring. In mijn ervaring heeft hij het in zich om een grote volksschrijver te worden en daarmee literatuurgeschiedenis.

Merijn de Boer
Door ''t Jagthuys' (2016) ben ik fan geworden van het werk van Merijn de Boer. Het grimmige in zijn boeken en verhalen doet denken aan Roald Dahl en wie kan daar nu niet van genieten?

Jan van Mersbergen
Dickens schreef met ‘A christmas carol’ het literaire boek over kerst. Jan van Mersbergen deed dat met ‘Naar de overkant van de nacht’ (2011) voor carnaval. Mag Van Mersbergen in een adem genoemd worden met Dickens? Ja. Het is een compliment voor Dickens. 

Stefan Popa
Een auteur die de potentie heeft in de Nederlandse literaire canon te komen is Stefan Popa. ‘Of de Oleander de winter overleeft’ (2019) heeft mij daarvan overtuigd. Dit boek is uitstekend en een motief (de relatie tussen de zwagers) is geniaal en getuigt van een schrijfvaardigheid en talent dat canon waardig is. 

Yannick Dangre
Het werk van deze jonge schrijver is pure poëzie. Zijn stijl heeft een aangename dichterlijke flow, waardoor altijd een fijne leeservaring is. ‘De idioot en de tederheid’ (2016) is een persoonlijke favoriet.

Jaap Robben
In 'Birk' (2014) wordt voor mijn gevoel voor het eerst de techniek van het theaterschrijven in de literatuur toegepast. Daarmee was Jaap Robben een trendsetter en werd ik een fan van zijn werk.

Lucas de Waard
'De kamers' (2015) was het eerste boek dat ik las van deze Brabantse topauteur en zorgde ervoor dat ik mijn boekenkast ging opruimen zodat er plaats was voor al zijn boeken. Hij schrijft sfeervol, toegankelijk tragikomische romans die heerlijk zijn om te lezen.


Dit zijn de literaire schrijvers waarvan ik weet dat ze literatuurgeschiedenis gaan schrijven en waarvan ik hoop dat ze door meer lezers ontdekt en gewaardeerd gaan worden.

Reacties op: Nederlandstalige literatoren

Of de oleander de winter overleeft - Stefan Popa Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners