Blogpost: weaverannie

Nostalgische ervaring met Tom Poes en Heer Bommel

07-04-2016 door weaverannie 2 reacties
Titel: Tom Poes en de Pas-kaart
Schrijver/tekenaar: Dick Matena

Jaar van publicatie: 2014
Uitg. Personalia, Leens
Sticker op de cover: Limited edition (Plaatje hierbij is niet de versie die ik las)

Hebban vraagt deze maand weer wat te lezen buiten je eigen comfort zone. Strips lees ik weinig, dat was me een vorige keer (met Logicomix) goed bevallen en uit nostalgische overwegingen besloot ik in de bak met grafische werken te zoeken in de bibliotheek

Als kind genoot ik van de strips over Tom Poes en Heer Bommel. Nu zag ik, dat er een uitgave was, die daar een vervolg op moest vormen en een beschrijving gaf, van hoe de geschiedenis van de strip was verlopen. Het voorwoord was geschreven door Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken.
De 'nieuwe' tekenaar en bedenker van de strip, Dick Matena, stelt zich voor, in beeld en tekst. Discussie tussen Matena en Marten Toonder, zijn in het boek opgenomen. Interessant om te lezen, hoe schetsen worden omgevormd tot daadwerkelijke tekeningen.
Dan volgt het verhaal, de eigenlijke strip. Helaas: ik vond het niet geweldig. Er komen diverse oude bekenden langs, zoals de boeven Super en Hieper, Professor Sickbock, Burgemeester Dickerdack, en nog een paar anderen. Leuk gevoel van herkenning. Maar tja - dat verhaal. Beetje warrig. Bommelstein moet onteigend worden, evenals het eigendom van de Markies de Canteclaer. Zij gaan de strijd met de gemeente aan, maar die is in zee gegaan met projectontwikkelaars Hieper en Super. Er wordt wat gestoeid met moderne technologie, maar uiteindelijk zit Bommel, met zijn grote denkraam, toch weer gewoon in de stoel te slapen.

Reacties op: Nostalgische ervaring met Tom Poes en Heer Bommel

Gesponsorde boeken