Annerieke de Vries Auteur

Blogpost: Annerieke de Vries

OK SPOT 4

Zomeranekdote
Heel lang geleden op een operatieafdeling in Nederland, nee, dat klinkt wel heel oud.
Een kleine vijfendertig jaar geleden op een operatieafdeling in Nederland, hmmm, dat wordt er niet beter op.
Laat ik het erop houden dat ik leerling operatieassistent was in een perifeer ziekenhuis ergens in Nederland…Op een dag ben ik ingedeeld op een operatiekamer waar een gynaecoloog zou opereren. Voor de tweede operatie van die dag wordt er een oude dame met prachtig grijs haar naar binnen gereden. Ik ben met een gediplomeerde collega bezig om onze spullen klaar te zetten en hoor ondertussen de anesthesioloog tegen de patiënte zeggen: ‘Denk maar aan iets leuks, als ik u zo het slaapmiddel inspuit gaat u daar fijn van dromen. Heeft u iets bedacht?’
‘Ja, Bruno,’ zegt de vrouw.
‘Uw hond?’
‘Ach nein!’ Haar lach is aanstekelijk.
‘O, nu hoor ik het. Bent u Duitse? Woont u al lang in Nederland?’
‘Al heel lang en op een Duitse tongval wordt nog altijd niet goed gereageerd dus dat heb ik snel afgeleerd,’ zegt mevrouw nu weer accentloos.
‘Dan ben ik benieuwd wie Bruno wél is.’
De tachtig jarige dame giechelt als een jong meisje. Ik draai me naar haar toe en zie twee glimmende ogen en een blosje op haar wangen.
‘Hij is mijn jeugdliefde. Ik heb hem een paar maanden geleden weer ontmoet. We hebben elkaar meer dan zestig jaar niet gezien.’
Mijn collega en ik kijken elkaar aan. ‘Ahhh, wat schattig’, zeggen onze ogen. Ik loop een jaar op de OK rond en blijf het bijzonder vinden dat je met een masker op zo goed non-verbaal met elkaar kunt communiceren.
‘Droomt u maar fijn van uw Bruno,’ zegt de anesthesist vrolijk en geeft de dame het slaapmiddel.De operatie verloopt voorspoedig. De gynaecoloog legt de laatste hechting, rondom de wond werd gepoetst en de pleister geplakt.
‘Annerieke, wil jij toch nog even een blaaskatheter inbrengen?’
Ik pak de spullen die ik daarvoor nodig heb en leg de benen van de dame in een kikkerhouding.  De anesthesiemedewerker vraagt of ik op wil schieten want mevrouw wordt al wakker. Ik sta ter hoogte van haar bekken naast de operatietafel en maak met natte watjes het gebied rondom de plasbuis schoon om de katheter in te brengen. Opeens voel ik een hand die over mijn bil aaien. Verschrikt kijk ik om, in de veronderstelling dat de gynaecoloog achter me staat en zie dan dat het de hand van de patiënte is. Ze mompelt wat en zegt dan luid en duidelijk: ‘Ach Bruno, was machst du da?’     Voor de lezer die niet op een OK werkt:
De bovenstaande anekdote is even zeldzaam als een vrouw van tachtig die heftig verliefd is. 

Reacties op: OK SPOT 4

Gesponsorde boeken