Norman Jansen Auteur

Blogpost: Norman Jansen

Ongeduld, ik kan niet anders zeggen.......

Iedere keer is het weer spannend, wachten op de reacties van de proeflezers zodra er weer een nieuw manuscript gereed is. Is het verhaal goed, loopt het lekker en pakt het genoeg om door te blijven lezen? Hoe zit het met de spanningsopbouw, is het realistisch of misschien is het we te veel van het goede?  Dan hebben we het nog niet eens over de zinsopbouw of over schrijf- en stijlfouten. Dat laat ik gelukkig aan de uitgever ( Futuro Uitgevers) en hun redacteuren over.   En het is niet alleen spannend, maar soms ook lastig. Komt er namelijk een eerlijke terugkoppeling, of houden de proeflezers het een beetje 'mild' om jou niet te willen kwetsen?
Misschien herken jij dat ook wel, kritiek leveren op een ander z'n levenswerk is niet makkelijk. Maar juist die positieve kritiek is zo belangrijk voor een schrijver, alleen daar kan hij of zij beter van worden. Juist daarvan kan een schrijver weer leren, denk ik.Ik heb de laatste jaren al verschillende proeflezers gehad die maar al te graag het nieuwste manuscript willen doornemen en van een advies voorzien. Dat is natuurlijk leuk om te horen, eervol zelfs. Verbazingwekkend genoeg kreeg ik veel vaker een terugkoppeling met enkel een paar woorden zoals goed, perfect, niets meer aan doen, dan zelfs maar een beetje kritiek. Dat streelt natuurlijk, maar in feite levert dat niets op.
Het blijft altijd een lastige zoektocht om dé juiste proeflezer te vinden, maar als je die dan weet te strikken heb je goud in handen. Iemand die kritisch durft te zijn maar ook meedenkt. Zich verdiept in het verhaal en zelfs meedenkt over een andere wending of ander plot.
Herkennen jullie dat? 

En nu zit ik dus in die fase, afwachten op de terugkoppeling met de daarbij behorende aanbevelingen en wie weet zelfs enkele aanpassingen. Wachten dus, geduld hebben.....  en ongeduld proberen te voorkomen. Spannend dus!
Wat vonden jullie trouwens van mijn laatste roman, 'Een gemakkelijke prooi'? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en mening. 

af26b6a8a6307756b7ba5fda5aad299d.jpeg

Lees verder op mijn site

Reacties op: Ongeduld, ik kan niet anders zeggen.......