Blogpost: Angelique Rijk

'Onzichtbaar' over seksueel misbruik en meer

Het is nu twee maanden geleden. Spannende, emotionele maanden die me doen beseffen dat ik eindelijk geen schaamte meer voel. Het verschijnen van mijn autobiografie heeft iets afgesloten, maar ook geopend. Ik ben een beginnend schrijver, maar ik schrijf wel vanuit mijn hart.
Vijf jaar geleden adviseerde mijn therapeute me om mijn herinneringen op te gaan schrijven. En dus ben ik gewoon begonnen. Schrijven en schrappen, writer’s block en inspiratie. De buik vol hebben van schrijven om vervolgens weer helemaal in mijn verhaal te duiken. En langzaam groeide de behoefte om mijn verhaal te gaan delen met anderen.
Wat volgde, waren maanden van twijfelen. 
Is het wel de moeite waard? Willen anderen mijn verhaal wel lezen? Ik heb mezelf uiteindelijk dus toch die hoge drempel overgeduwd en twee maanden geleden hield ik het eerste gedrukte exemplaar van mijn boek in mijn handen. Best even slikken, dat kan ik je vertellen. Ook vreemd om mezelf op de boekomslag te zien. Deze is gemaakt door mijn broer Michel. Het veertje heeft een speciale betekenis voor mij. Daarover vertel ik ook in mijn boek. 

Mijn verhaal gaat over seksueel misbruik en welke invloed dit op mij heeft gehad. Ook vertel ik over de traumatische ervaringen van mijn eveneens misbruikte en mishandelde moeder en wat dit heeft betekend voor het hele gezin. Daarnaast schrijf ik over depressies, ongewenst kinderloos zijn en moeten leven met de diagnose fibromyalgie. 
Maar ook hoe ik mijn geluk gevonden heb en altijd ben blijven vechten. Ik probeer de complexe patronen en gedragingen te ontrafelen die vaak het gevolg zijn van seksueel misbruik en leven in een getraumatiseerd gezin. 

Het is nog steeds erg moeilijk openlijk te praten over seksueel misbruik en depressies. En als ik het al aandurfde, wisten mensen vaak niet hoe ze moesten reageren. Durf te vragen! Ik leg uit dat het juist zo belangrijk is om vragen te stellen én door te vragen. Die ene vraag kan veel betekenen in iemands leven.

Seksueel misbruik van kinderen komt nog steeds voor, helaas pijnlijk vaak. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op 7 vrouwen voor het zestiende levensjaar, een negatieve seksuele ervaring heeft gehad met een familielid. Ongeveer 1 op 3 tot 4 vrouwen heeft te maken gehad met seksueel misbruik door verwanten én niet verwanten (vaak bekenden). Exacte cijfers over jongens zijn, zover ik weet, nog niet bekend, maar op basis van buitenlands onderzoek wordt ervan uitgegaan dat 1 op de 25 mannen in hun jeugd seksueel misbruikt is. Dat zijn cijfers om bij stil te staan. In het boek geef ik daarom tips en leg ik uit dat het belangrijk is kinderen tijdig voor te lichten, zodat ze misbruik herkennen en weten wat ze dan kunnen en mogen doen. Maar ook om kinderen te leren dat ze zelf iets te zeggen hebben over hun eigen lichaam. 

Daarnaast ben ik van mening dat er ook meer aandacht moet komen voor voorlichting aan ouders én jongeren. Naast voorlichting over seksueel misbruik, moet er ook meer aandacht besteed worden aan het stellen van grenzen, het omgaan met je emoties, het respecteren van elkaars lichaam, maar ook over wat het betekent om psychische problemen te hebben. Dat dit niet betekent dat je zwak bent. En dat je jongeren met psychische problemen juist niet moet mijden. Het vechten tegen een lichamelijke ziekte wordt nog vaak gezien als krachtig, sterk, je bent een doorzetter. Mensen met psychische problemen, met depressies die steeds terugkomen, moeten beter hun best doen, harder vechten. Het mag vooral niet te lang duren.

Met dit boek hoop ik anderen aan te kunnen sporen met mij het zwijgen te doorbreken. Om niet met geheimen rond te blijven lopen, maar hulp te zoeken. Ik laat zien dat er altijd hoop is. Met wilskracht en doorzettingsvermogen ben ik het gevecht aangegaan en er niet meer van weggelopen. Waarbij ik gelukkig, uiteindelijk, ook de juiste hulp heb gekregen. Ik was een slachtoffer, maar ben dat al lang niet meer!
Blijf vechten voor je geluk!
Mijn boek is te verkrijgen bij www.boekenbestellen.nl/boek/onzichtbaar. Hier vind je ook verschillende reviews.

Reacties op: 'Onzichtbaar' over seksueel misbruik en meer

Onzichtbaar - Angelique Rijk Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners