Marloes Auteur

Blogpost: Marloes

Oorlog...maar dan anders! De veteraan van John Faber

Ken je dat? Dat je zoveel boeken over de oorlog hebt gelezen, dat je haast denk dat er niet meer iets 'nieuws' kan zijn? Dan is het boek 'De Veteraan' van Johan Faber toch weer een complete verrassing! Het boek won in 2015 de Dioraphte prijs voor het beste boek dat oorspronkelijk Nederlands was. Volgens mij is het een terechte winnaar!

Maar... het blijft wel een oorlogsboek. Wat maakt het boek dan toch anders dan andere boeken?!

Het boek gaat niet over WO II of WO I! Het boek gaat over de oorlog in Afghanistan! Daar had ik al veel minder over gelezen. Daarnaast gaat het boek over een veteraan; iets wat mij in de eerste instantie niet trekt. Echter, deze veteraan is 29 jaar oud! Dat gegeven is al pittig genoeg voor een boeiend verhaal. 

Johan Faber heeft zich het zeker niet gemakkelijk gemaakt in dit boek. Hij springt continue van verleden naar heden, om ons - de lezers - te laten begrijpen waarom Meindert, de 29-jarige veteraan - zich zo gedraagt. In het dorpje waar Meindert nu woont, wordt een meisje vermist en Meindert wordt al snel in verband gebracht met die vermissing. Een deel van het dorp denkt dat hij het meisje heeft ontvoerd, een ander deel denkt van niet (hij is immers een 'oorlogsheld'?). Heeft hij er inderdaad iets mee te maken? 

Het verhaal gaat veel verder dan de oplossing van de vermissing. Het verhaal gaat over de oorlog, de gevolgen van de oorlog en de effecten die de oorlog heeft op een soldaat. Je kruipt in de huid van Meindert, gaat met hem mee naar Afghanistan en vecht mee in de oorlog. Je kampt met de gevolgen van de strijd. De tijdsprongen maken het boek zeker niet makkelijk. Meindert verandert in de loop van het verhaal en de stijl van het verhaal verandert met hem mee. Dat maakt het boek moeilijk, maar zeer interessant! 

Een oorlogsboek, maar anders dan andere boeken dus. Een klein deel van het boek beslaat de oorlog in Afghanistan, het grootste deel gaat over de gevolgen van de oorlog. Faber sluit in het slotstuk van zijn boek af met mooie woorden van Meindert: "Er  is veel geweld op de wereld, u heeft er geen idee van. Hier in Neerloo zijn we vergeten wat het is, oorlog. Iedereen die erover kan meepraten is oud, niemand luistert nog naar die mensen. Maar ik heb het gezien. Ik heb de verveling gevoeld. Het gebrek, de vermoeidheid, de stank, de hitte". Hiermee raakt hij volgens mij de juiste snaar en maakt hij van dit boek meer dan een simpel oorlogsboek!

Reacties op: Oorlog...maar dan anders! De veteraan van John Faber