George Knottnerus Auteur

Blogpost: George Knottnerus

Open boek

De eerste zin van Leo Tolstojs ‘Anna Karenina’ spreekt boekdelen. Als contrast steekt mijn eerste zin in ‘Open boek’ daar schril bij af. Een knieval voor de meester, zoals het hoort. In mijn jonge jaren was ik al zeer geboeid door ‘Opstanding’. In dit boek beschreef Tolstoj hoe je je nooit neer hoeft te leggen bij je lot. Zelfs met een verleden als misdadiger kun je je leven een goede wending geven. In 2004 was ik door een gecompliceerde enkelbreuk maandenlang gekluisterd aan huis. In die periode las ik het hele oeuvre van Tolstoj. Ook Anna Karenina – een klassieker vol tegenstellingen: leven in de stad versus leven op het platteland, onstuimig leven tegenover rustig leven, single leven versus samen leven, liefde en passie versus trouw en gezin. Anna Karenina is groots in vele opzichten. Bovenal spit Tolstoj hierin via prachtige fictie de menselijke relatie uit – tussen liefdespartners, met vrienden, tussen gezins- en familieleden.
Ook las ik Tolstojs biografie door Henri Troyat, eveneens een meesterwerk. Hierin ontrafelde Troyat het experiment dat Leo Tolstoj en zijn vrouw Sophia Behrs aangingen: een relatie zonder geheimen voor elkaar. Beide partners hielden dagboeken bij, en beiden deden elkaar de plechtige belofte dat die vrij ter lezing lagen voor elkaar…
In Open boek heb ik dit experiment nieuw leven ingeblazen. Tegen de achtergrond van het WK voetbal in 2010 worden de hoofdpersonen Leo en Sofie uit Den Haag beproefd in hun openheid naar elkaar. Houdt de relatie in stand ook als beide partners diepe gevoelens krijgen voor anderen? Is openheid een voorwaarde voor elke relatie, of juist een bedreiging?
Het boek werd wisselend beoordeeld en gewaardeerd, maar om het als een erotische roman te betitelen zoals Bol.com doet, is naar mijn bescheiden mening te kort door de bocht.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Open boek

Open boek - George Knottnerus Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken