Izzy van der Horst Auteur

Blogpost: Izzy van der Horst

Open relaties, ik kan er wel een boek over schrijven!

'Ja, maar serieus!' 
Enthousiast keek ik mijn man aan. Hij glimlachte terug en knikte voorzichtig. 
'Nou ja, je hebt materiaal zat, lijkt me,' antwoordde hij toen droog. 

Meer had ik niet nodig. In een leeg Word document maakte ik een globale opzet van het verhaal wat ik wilde vertellen. Keuzes moesten er gemaakt worden, want het was niet mijn bedoeling om direct een trilogie te schrijven. En ordinair mocht het ook niet worden. Seks is uiteraard één van de aspecten wat speelt binnen (open) relaties en swingen, maar wat ik vooral wilde benadrukken is dat deze relatievorm gebaseerd is op liefde en respect voor elkaar. 

Met deze opzet uitgeprint naast mijn laptop begon ik wat onwennig aan het eerste hoofdstuk. Al schrijvende leerde ik mijn hoofdpersonages Mark en Nora door en door kennen. Gek genoeg dacht ik ook vaak aan ze als ik niet schreef. In mijn gedachten waren ze altijd wel ergens aanwezig. Bij willekeurige dingen dacht ik dan ineens: 'goh, dat zou Nora ook leuk vinden!', of: 'nou, dat zou ook wel een opmerking voor Mark zijn geweest.

Hoofdstuk na hoofdstuk ontstond en langzamerhand kreeg het verhaal echt vorm. Na drieënveertig hoofdstukken hadden Mark en Nora alles meegemaakt wat ik in mijn opzet had gepland. Drieënveertig hoofdstukken, vers van de lever. Ik heb ze eerst maar eens laten bezinken.

Samen met een aantal kritische proeflezers spitte ik het manuscript daarna nog eens door. En toen nog eens. Het eerste, onwennig geschreven hoofdstuk heb ik maar helemaal geschrapt en herschreven. Nu ik Mark en Nora zo goed kende was het eerste hoofdstuk veel makkelijker om te schrijven.

'Hoogspanning' is een liefdesverhaal geworden. Precies zoals ik het voor ogen had. Ik kon maar weinig andere boeken vinden met hetzelfde thema, en de boeken die er zijn, zijn veelal of in het Engels, of enkel informatief, of niet heel positief. Zelf ben ik juist heel positief over open relaties en dit wilde ik ook zo op papier zetten. Uiteraard zijn hier een aantal kanttekeningen bij. Een open relatie is, net als het krijgen van kinderen, geen goed idee om een uitgebluste relatie te redden. De relatie van Mark en Nora echter is solide en stabiel. In deze spannende ontdekkingsreis staan liefde, humor, respect en communicatie centraal. Mijns inziens zijn dit de vier pilaren waarop een open relatie succesvol gebouwd kan worden.

Ja, open relaties. Ik kan er wel een boek over schrijven. Na ruim een jaar van noeste arbeid is het eerste opzetje veranderd in een manuscript. Als je dan denkt klaar te zijn heb je het mis. Al schavende en schrappende was het vorige week ineens zo ver. Een pakketbezorger reed achteruit mijn oprit op en haalde een doos uit zijn bus. Al voordat hij aanbelde trok ik de deur open. Snel veegde ik met mijn vinger over zijn tablet. Met een beetje fantasie kon het prima voor mijn handtekening doorgaan. Samen met mijn man opende ik de doos. Een shot dopamine schoot door mijn lijf. Voorzichtig pakte ik een exemplaar van 'Hoogspanning'. Met een kaft. Een heus boek. Het was geen manuscript meer. Ik hield nu het boek in mijn handen. Missie voltooid.  


Lees verder op mijn site

Reacties op: Open relaties, ik kan er wel een boek over schrijven!

Hoogspanning - Izzy van der Horst Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken