Antoinette Kalkman Auteur

Blogpost: Antoinette Kalkman

Oproep voor meer diversiteit in de boekhandel

Het zal niemand zijn ontgaan; de weken van het spannende boek zijn begonnen. In de weekendbijlage van de Volkskrant en het Algemeen Dagblad stond een groot verhaal over thrillers en spannende romans. De strekking in het lijvige artikel in het AD was dat thrillers over het algemeen te weinig aandacht krijgen terwijl zeker 50% van het Nederlandse lezerspubliek van thrillers houdt. Helaas trekken media en dagbladrecensenten nogal eens hun neus op voor dit genre. 

Als piepkuiken in de boekenbranche snap ik niet geheel waarom. Het zou met kwaliteit te maken hebben. 'Men' vindt, wie dan ook onder die groep valt, dat thrillers en spannende romans de onderklasse is van het schrijversschap. Gek. Hoe dedain is het om dit aldus te betitelen en in een hoek te schoppen als zoveel lezers dit een prettig genre vinden en het big business is voor de uitgeverijen. 

Helaas is het nog altijd zo dat de meeste thrillers die gekocht worden van buitenlandse bodem zijn. Ik geloof er niets van dat dit komt omdat er in Nederland niet voldoende kwaliteit is. Het is meer omdat de boekverkopers graag op safe gaan en de gevestigde, buitenlandse auteurs inkopen. Uiteraard liggen er ook een aantal Nederlandse (thriller)schrijvers in de winkel, maar die zijn op een hand te tellen. Terwijl er toch zo veel andere schrijvers zijn. Ook zijn. Onbekend maakt onbemind is niet voor niets een spreekwoord. Als debutant is het niet makkelijk om in de winkel te komen. De trucendoos moet wijd open om op te vallen. Op zich geeft dat niets. Ik vind dat schrijvers zich ook ondernemend moeten opstellen. Dat moet elke winkel, merk of branche. Dus waarom een schrijver niet. Toch pleit ik voor meer diversiteit in de winkels en roep ik de boekhandels en media op om meer lef te tonen en beter naar het schrijvend talent in Nederland te kijken. 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Oproep voor meer diversiteit in de boekhandel

Bonuszoon - Antoinette Kalkman Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken