Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Marjan van Druenen

Over spirituele boeken

Steeds Leuker van Jelle Hermus werd onlangs gekozen tot het Beste Spirituele Boek van het jaar. Best begrijpelijk dat dit de keuze van het publiek was, het is immers een zeer toegankelijk en praktisch toepasbaar boek. Het zou in mijn spirituele top niet voorkomen, maar dat zegt meer over mij dan over de kwaliteit van het boek. Een voordeel is dat het een stukje bewustwording bewerkstelligt.  

Mijn kennismaking met spiritualiteit was toen ik het avontuur van de Celestijnse Belofte van James Redfield in handen kreeg. Tussen 1993 en 1995 stond het onafgebroken in de Nederlandse boeken top 10. Mijn top 10 op gebied van new age, esoterie, spiritualiteit of bewustwording heb ik hier op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde! 

HPB ’s biografie van Sylvia Cranston. Helena P. Blavatsky (1831) is de oprichtster van de Theosofische Vereniging. Theosofie is een metafysische religieuze filosofie die stelt dat alle religies een deel van de waarheid vertolken. Blavatsky was een vrouw met bijzondere gaven. Ze reisde de wereld af en verbleef veelal bij  plaatselijke stammen waar ze veel wijsheid op deed. Een boek over oude wijsheden, karma en reïncarnatie.  

Carl Gustav Jung is mijn held. Zijn complete oeuvre krijgt een bijzondere vermelding. Jung, een Zwitserse psychiater en ooit leerling van Sigmund Freud, hield zich bezig met het persoonlijk en collectief onbewuste in de mens, met symboliek, dromen en astrologie. Het begrip archetype (oerbeelden) komt van hem. Deze analytische psychologische stroming is onmisbaar bij spirituele ontwikkeling.  

Ontmoetingen met Bijzondere Mensen van Gurdjieff. Waarin hij verschillende (Russische) persoonlijkheden schetst met hun vreemde, magische krachten. Boeken van Gurdjieff gaan over bewustzijnsuitbreiding. Evenals boeken van zijn leerling en filosoof P.D. Ouspensky. Een Nieuw Model 1&2 van Ouspensky, met daarin een schat aan informatie over Oosterse filosofie, astrologie, tarot en andere esoterische onderwerpen.  

Een veel actueler boek is: Hoe word ik echt rijk van Karen Walthuis. Innerlijke rijkdom, zelfinzicht en het aanspreken van onze eigen wijsheid zijn de thema’s uit dit werk.  

Ook De Tien Heilige Geboden van Edith Hagenaar is zo’n juweeltje. Een non-dualistisch boek over de werkelijke betekenis achter de Tien Geboden uit de Bijbel.  

Eckhart Tolle kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Hij behoeft nauwelijks introductie. Het vervolg op De Kracht van het Nu: Een Nieuwe Aarde leert los te komen van onze beperkte denkwijze.  

Ook Deepak Chopra staat op mijn lijst. Deze Indiaas/Amerikaanse arts schrijft veel over de kracht van gedachten, meditatie en gezonde levensstijl. De Zeven Spirituele Wettenvan Succes is zijn bekendste boek.  

Ik wil ook Voorbij de Illusie van Jaap Hiddinga niet onbenoemd laten. Hiddinga is chemisch ingenieur en fysicus van huis uit. Hij leert ons over de vele illusies en onze beperkte waarneming.  

Isis en de 14 sleutels tot Heelwording van Petra Stam en Els Lijesen is een soort spirituele versie van Cognitieve Gedrag Therapie (CGT). Hierin worden 14 inwijdingen (innerlijke ontwikkelingen) op een briljante wijze beschreven.  

Een waarschuwing bij bovenstaande lijst is op zijn plaats: eenmaal de weg van spiritualiteit ingeslagen is er geen weg meer terug!

Ik ben benieuwd naar jouw spirituele boekentip!

Reacties op: Over spirituele boeken