6858vogel Auteur

Blogpost: 6858vogel

Passie Berlijn

Mijn grote passie bij het schrijven van thrillers is Berlijn. Vroeger op school vatte ik nog niet echt vlam voor Duits en Duitsland, maar dat veranderde toen ik als au-pair in Berlijn ging werken. Van dichtbij maakte ik de Muur en de sfeer van de Koude Oorlog mee en veel Berlijners vertelden me over hun ervaringen. Het besef dat ik daar in het centrum van de Europese 20e-eeuwse geschiedenis zat was overweldigend. Daarom besloot ik alsnog te gaan studeren, en wel Duitse taal en cultuur. Erna werd ik literatuur- en cultuurwetenschapper Duits en Duitslandstudies, dus je ziet dat mijn ontmoeting met Berlijn veel invloed op mijn leven heeft gehad.
Nog altijd ben ik gek op die stad, waar elke straatsteen zijn eigen verhaal heeft. Die verhalen zijn zo bijzonder en hartverscheurend, dat het doodzonde zou zijn ze niet te vertellen. Om die reden zijn mijn Berlijn-thrillers gebaseerd op feiten, die ik verbind met fictie. Ik kies ware gebeurtenissen die me fascineren, vaak al sinds de tijd dat ik studeerde of als jonge docent onderzoek deed. Berlijn heeft zoveel kanten die we in Nederland niet kennen en waar ik je graag enthousiast voor wil maken. Mijn drijfveer is om veel Nederlanders te laten ontdekken hoe inspirerend Berlijn en de Duitse cultuur zijn, de interesse voor onze unieke - en soms excentrieke - oosterburen aan te wakkeren en onze onderlinge verbondenheid te laten zien.
Tot dusverre heb ik vier Berlijn-thrillers geschreven, waarin steeds één groot gebeuren centraal staat. “Gedeelde stad, geheelde stad” gaat over de val van de Muur, “In de schaduw van Marlene Dietrich” over de wilde jaren twintig, en “Communistengoud en kerstengelen” over de Stasi, dat wil zeggen de geheime dienst van de DDR. Mijn nieuwste thriller, “Geest en beest”, draait om de Tweede Wereldoorlog en de Joodse wijk in Berlijn.
Mijn boeken spelen in het heden, maar de plot heeft ook met het verleden te maken. In “Communistengoud en kerstengelen" bijvoorbeeld blijkt dat voormalige Stasi-medewerkers op obscure wijze de huidige politiek beïnvloeden. En dat de DDR-miljoenen (het "communistengoud") die na de val van de Muur verdwenen nog altijd een rol spelen.
Dergelijke verhalen hebben Berlijners me in de loop der jaren verteld. Hun frustraties en problemen raken me, zodat ik ze graag met lezers wil delen. Ik geloof dat hun verhalen ook herkenbaar zijn als je niets van Berlijn of Duitsland afweet. Want uiteindelijk schrijf ik over dingen die je als mens kunnen overkomen.
Vermoedelijk schrijven veel thrillerauteurs de soort thrillers die ze ook het liefst lezen. Ikzelf ben een fan van auteurs als Philip Kerr (Berlijn/Duitsland), Dan Brown (Europese kunst), Donna Leon (Venetië), Martin Walker (Périgord) en Kisling & Verhuyck (de Nederlanden). Het zal je dan ook niet verbazen dat ik thrillers schrijf waarin veel gebeurt, waarin Berlijnse wijken en straten herkenbaar in beeld komen en waarin literatuur, geschiedenis, kunst en cultuur tot leven worden gebracht. Mocht jij daar ook van houden, vertel me er dan over!

Reacties op: Passie Berlijn

Gesponsorde boeken