astridhabraken Auteur

Blogpost: astridhabraken

Persoonlijke leestips

Misschien vergaat het jou hetzelfde als mij. Nu je thuis moet blijven en je ineens alle tijd hebt om te lezen in het weekend, is het lastig om je te concentreren. Maar wie weet helpt het als je wat leestips krijgt van een ander – met een persoonlijk verhaal erbij over waarom je juist dat boek echt moet lezen. Dus geen standaard recensie, maar gewoon een mooie persoonlijke aanprijzing. Ik zal een voorzetje doen.

Een leestip van de directeur
Aan het begin van mijn officiële loopbaan, werkte ik bij een onderwijsorganisatie. Ik begon er op het callcenter, maar zo rond mijn afstuderen ging ik werken op de afdeling kwaliteitszorg. Ik ondersteunde bij de accredidaties van het hoger onderwijs. Toen een nieuw fenomeen, een waar dus het hele managementteam bij betrokken was. Zo ook de directeur. En naarmate de datum van de eerste accreditatie dichterbij kwam, nam het aantal vergaderingen toe. En: noemde de directeur steeds vaker Het bureau.

Zeven delen
Volgens hem was onze organisatie veel slagvaardiger dan Het Bureau. Er werden regelmatig grappen over gemaakt hoe traag alles ging in het wetenschappelijke instituut. Ik lachte altijd maar mee – ik had niet echt een idee van de inhoud van het boek. Of beter gezegd: de boeken. Het is namelijk een serie van zeven delen. En daar zat ook precies het probleem; waar haalde ik de tijd vandaan om die te gaan lezen? Afstuderen, werken, gezellig doen – tijd voor lezen had ik maar beperkt. Als ik dan las, moest het een lekker vlot geschreven boek zijn, liefst niet te dik. Maar ik nam me voor om zodra het kon, de serie te lezen. Om mijn eigen mening te vormen.

Weergaloos
Je voelt hem al aankomen hè – in een blog over leestips kan het niet anders zijn dan dat ik genoot van Het Bureau. Zodra ik afgestudeerd was, begon ik er in. En verslond ik de eerste zes delen, waarin Maarten Koning vertelt over zijn werk en de mensen met wie hij dat uitvoert. Deel zeven bewaarde ik – voor een moment waarop ik dacht ‘nu wil ik een geweldig boek lezen.’ Het toeval wil dat dit overigens het dunste boek van de reeks is… Als je nieuwsgierig bent naar de inhoud, lees dan wat meer op Wikipedia. Maar eigenlijk zou ik je aanraden begin er gewoon aan. Al laat je het bij een deel.

Nog een tip
Nu kan ik me voorstellen dat je zegt ‘Astrid echt, zeven delen? Zelfs in deze gekke tijden heb ik niet zo veel leestijd.’ En ja die concentratie hè, dat is ook zo wat. Dus heb ik nog een alternatieve leestip. Het is een dun boekje en als je het mij vraagt is het echt geniaal. Het is een van de eerste boeken van Herman Brusselmans – een auteur die enorm veel heeft geschreven en toegegeven: niet alles is even briljant. Maar dit boekje moet je lezen: De man die werk vond. Over een bibliothecaris. Iets dat ik trouwens ook nog ooit wilde worden. Maar dat is een verhaal voor een andere keer. Grappig genoeg suggereerde Hebban dit boekje trouwens ook meteen bij ‘Verder lezen’ na Het Bureau.

Samenhang
Waarom deze boeken voor mij samenhangen? Even terug naar de onderwijsinstelling. Toen ik Het bureau eenmaal had gelezen, vielen de overeenkomsten tussen de organisaties mij op. En realiseerde ik me ook dat het geen organisaties voor mij waren. Ik zou me er gaan vervelen. En dat zou op den duur leiden tot het gedrag dat Louis Tinner laat zien in De man die werk vond. Hij was er ook niet voor geschikt, voor zo’n trage organisatie. Maarten Koning duidelijk wel.

Doe je mee?
Heb je ook een mooie leestip, met een leuk verhaal erbij? Een boek waarom je vindt dat iemand dat juist nu moet gaan lezen? Deel die tip dan hieronder! Of schrijf een blog, maak een vlog, deel een Instagram-post en deel die met mij. Dan maken we er een mooie lijst van. Om zo deze gekke tijd door te komen. Binnen…


Foto: Het bureau gaat over het Meertens Instituut. Daar staat dit in de gang.

caea41d506df8431ac79e87a6e9c3946.jpg


Lees verder op mijn site

Reacties op: Persoonlijke leestips

Het bureau compleet : Zeven delen - J.J. Voskuil Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken