Blogpost: Annabel

Reading challenge februari - de maand van de leesclub

Wat vliegen de maanden voorbij. En ook de boeken. Wat heb ik dit jaar al een mooie, grappige en soms ontroerende verhalen gelezen. En dan is het jaar pas twee maanden jong!      

Ook in februari heb ik elk boek dat ik heb gelezen gerecenseerd. Net als in januari is de teller in februari tot zeven (!!!) gekomen. Daarnaast heb ik in februari voor het eerst geparticipeerd in een leesclub, wat me erg goed is bevallen.      

De leeslijst van februari is als volgt (klik op de titel om bijbehorende recensie te lezen):  
1. Zomerzin
2. Hoppa (reading challenge bibliotheek)
3. Het zijn net mensen
4. Kasper wordt een kip
5. Blokkenjongen
6. Mam, je wordt oma
7. Loverboys  

Het boek waarmee ik heb geparticipeerd in een leesclub, is in januari al gerecenseerd. Dit is het boek Tussen twee werelden (Hebban challenge - februari).    

Zonder de recensies te gaan herhalen, hieronder wat highlights.      

Het beste boek van de maand  
In tegenstelling tot januari, waarin een boek met kop en schouders boven de rest uit stak (namelijk Kus kus bezness), is februari meer gemeerderd qua leeservaringen. Wel hebben twee boeken me net wat meer geraakt dan de anderen. In de eerste plaats vond ik Kasper wordt een kip echt hilarisch. Met name vanwege de humor heb ik het boek vijf sterren gegeven. Geen diepgaand, ontroerend verhaal, maar wel een van de beste kinderboeken sinds jaren. In de tweede plaats verdient Blokkenjongen het om op deze plaats te worden genoemd. De roman staat in het teken van de relatie tussen een vader en zijn autistische zoon, heeft veel diepgang en bezorgt de lezer een lach en een traan.      

De grootste teleurstelling  
Vooraf had ik hoge verwachtingen van het boek Zomerzin. Na Bed & Breakfast had ik gehoopt op weer een zinderend verhaal met formidabele plotwending. Niets bleek echter minder waar. Ongeveer op een derde van het boek dacht ik hoe het in elkaar zou zitten en bedacht me toen: 'het zal wel anders gaan'. Maar helaas. Na ongeveer een derde van het boek had ik het plot al geraden. Het boek was voor mij dus voorspelbaar en als klap op de vuurpijl was de hoofdpersoon te typeren als 'zeurkous'.        

Uit mijn comfortzone  
Ik zou zelf nooit Tussen twee werelden kiezen, maar het leek me erg interessant om eens met een leesclub mee te doen en iets te lezen dat ik zelf niet zo snel zou kiezen. Het participeren in een leesclub heb ik als verrijkend ervaren. Ik vond het interessant om een ieders gezichtspunten ten opzichte van het boek te horen en heb hierdoor bepaalde elementen uit het boek op verschillende manieren geïnterpreteerd. Voor mij is deze ervaring een grote motivatie om vaker aan leesclubs mee te doen!      

Al met al ben ik erg tevreden met de eerste twee maanden van het jaar. Ik probeer te variëren in onderwerpen en genres, en doe bovendien mee aan twee verschillende challenges. Al met al heb ik dit jaar al een aantal boeken gelezen die ik normaliter niet zelf had gekozen.      
Nu op naar maart!    

De Hebban-challenge luidt: 'lees een prijswinnend boek' en de reading challenge van de bibliotheek is 'lees een boek van een vrouwelijke auteur'.  

Om heel eerlijk te zijn zie ik een beetje op tegen de Hebban-challenge. Ik heb het niet zo op prijzen, zeker niet als mij niet helemaal duidelijk is hoe die zijn gefinancierd. Daarnaast ben ik altijd van mening geweest dat een boek vooral moet vermaken - in de eerste plaats is lezen mijn hobby - terwijl ik altijd wat wollige taal lees in de recensies als het om prijsuitreikingen gaat. Ik ga dus eens op mijn gemak neuzen in de lijsten van prijswinnende boeken van de afgelopen decennia.  

Voor de challenge van de bibliotheek heb ik gekozen voor Het meisje dat van IS won van Farida Khalaf. Ik heb dit boek gekozen omdat dit niet alleen is geschreven door een vrouw, maar de titel doet vermoeden dat het ook over de positie van vrouwen gaat. Het boek is op Hebban 110 keer beoordeeld en heeft maar liefst 4,5 sterren! Mijn verwachtingen zijn dus hooggespannen.    Lees verder op mijn site

Reacties op: Reading challenge februari - de maand van de leesclub

Gesponsorde boeken