Merel Lommers-Plat Hebban Recensent

Blogpost: Merel Lommers-Plat

Sjoemelen in september

In augustus las ik over de lees uit eigen kast actie en stapelde ik mijn ongelezen boeken op. Het idee was om in september alleen maar boeken uit eigen kast te lezen, dus geen tripjes naar de boekenwinkel of bibliotheek. Mocht het echt niet uit te houden zijn, dan had je een joker om in te zetten. Met meer boeken op de stapel dan ik in een maand kan lezen, zou dat goed te doen moeten zijn.

Nu ben ik een beetje een sjoemelaar. Het begon al in augustus. Nu de boeken me opgestapeld en wel aan lagen te kijken, kon ik net zo goed meteen beginnen. Ik heb dus niet alleen in september uit eigen kast gelezen, maar ook eind augustus.

En dan, mijn joker. Of moet ik zeggen, jokers? Ondanks al mijn goede voornemens, lukte het me toch niet helemaal om me aan het lezen uit eigen kast te houden. Zo mocht ik meedoen aan de Hebban leesclub van De zes freules. Toen bleek dat er ontzettend vaak verwezen werd naar het boek van een van de zes freules, moest ik dat boek natuurlijk ook lezen. En dat boek stond nou net even niet in mijn boekenkast. Dus schafte ik stiekem het boek The pursuit of love aan. Tsja, tenslotte moet je goed voorbereid zijn voor de discussie van start gaat, nietwaar?!

Mijn baas verraste me ineens met een cadeautje, Hufters & helden. Waarom we allemaal een beetje aardiger moeten zijn. Dat moest ik natuurlijk even tussendoor lezen, want als je een cadeautje krijgt, moet je wel even laten weten hoe je het lezen ervaren hebt vind ik. En dan liefst voordat de ander vergeten is dat ie je dat boek cadeau heeft gedaan.

En toen was daar het boekenfestijn. Daar had ik mijn joker voor gereserveerd in eerste instantie, maar die joker was inmiddels wel ingezet. Nu was het me vorig jaar niet gelukt om naar het boekenfestijn te gaan en om dit jaar niet te gaan, alleen omdat ik mijn joker al had ingezet… je snapt het al, dat was dan weer net iets te veel gevraagd. Ik sprak met mezelf af dat ik het beschaafd zou houden en kwam terug met: De verhalen (Robin Hobb), Woudmagie (Robin Hobb), The kingdom of little wounds (Susann Cokal), Weerwater (Renate Dorrestein), Het winterpaleis (John Boyne), De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne) en Annabel (Kathleen Winter). In totaal dus 7 boeken, niet slecht! Hiervan las ik alleen Het winterpaleis in september, de overige boeken heb ik netjes bewaard voor oktober.

Ik kocht tussendoor trouwens ook nog even Het hart is een eenzame jager, maar dat is voor de boekenclub en ik ga ‘m pas in oktober lezen. Telt niet echt mee dan, al zeg ik het zelf.

Dan nog mijn ritje naar de bieb. Dat was eigenlijk de schuld van de bieb. Want nadat ik in augustus met veel enthousiasme aan de serie De tranen van Artamon begonnen was, wilde ik graag deel 2 lezen, in augustus dus. De bieb was alleen dit boek kwijtgeraakt, nou ja! Speciaal voor mij lieten ze het boek gelukkig overbrengen, maar dat duurde eventjes, september was inmiddels begonnen. En dus las ik De ijzeren toren en, uit angst dat deel 3 ook ineens spoorloos zou zijn, De slangenpoort. Per vergissing liet ik me ook nog verleiden om de e-books te lezen van Eenzaam en extreem ver weg en De gloed van gedoofde sterren.

Als gelukkig winnaar kreeg ik eind september ook nog Schuim der aarde binnen, maar hier heb ik alleen de eerste bladzijdes van gelezen.

Goed, genoeg gesjoemeld. Laten we nu eens even kijken wat ik in september wél van mijn lees-uit-eigen-kast stapel heb weggewerkt:

8c3ab2be8bc61e82f9fdb97b15ab6697.png

Meesters van schaduw lag al jarenlang ongelezen in mijn kast. Het is even inkomen, met alle lastige namen en het idee van de Andat, natuurkrachten die door een dichter in een lichaamsvorm gebonden worden, maar het is de moeite waard! Het is een vernieuwend verhaal dat ook nog eens erg goed in elkaar steekt. Al met al ben ik blij dat ik eindelijk de tijd genomen heb om dit boek eens te gaan lezen en ik ga zeker op zoek naar het tweede deel. ****

Een dans met draken (deel 1 en 2) vond ik wat lastig doorheen te komen, omdat er ook zoveel personages in voorkomen! De serie heb ik inmiddels helemaal bijgekeken, dus tijd dat ik ook eens bij ging lezen. Door het in delen te lezen, was het goed te doen. Fijn geschreven, maar het continue wisselen van perspectief (elk hoofdstuk een ander personage) vraagt wat aandacht van de lezer. ****

Elixer & Queeste lagen al een tijd te verstoffen. Ik was ooit vol enthousiasme begonnen aan deze serie, maar ben afgehaakt na deel 2. De serie werd vergeleken met Harry Potter en daardoor had ik er te hooggespannen verwachtingen van. Deel 3 en 4 heb ik nu dan eindelijk een kans gegeven. Nee, het is zeker geen Harry Potter, maar het zijn wel amusante kinderboeken. ***

Ik ben in Rio kreeg ik ooit eens bij de Lemniscaatkrant. Het gaat over Samuel die zijn vader achterna reist naar Rio. Het lukt hem niet om zijn vader te vinden en hij komt terecht in een groep straatkinderen. Dit jeugdboek laat zien hoe het er voor straatkinderen aan toe gaat in Rio. Interessant om te lezen. ***

De vrouw in de blauwe mantel kreeg ik dit jaar tijdens de spannende boeken weken, toen ik een niet zo spannend boek kocht. Het verhaal gaat over het oplossen van de moordzaak van het Gebleekte Lijk. Niet echt mijn genre, maar nu ik toch uit eigen kast aan het lezen was, kon ik dit kleine boekje net zo goed even meenemen. Zeker doordat het een kunstzaak is, wist het me best te boeien. De ontknoping kwam me wat te snel, maar verder vond ik het een prima boek. ****

Verder las ik De doornvogels **** en Firmin ***, deze stonden niet op mijn planning, maar kwamen wel uit eigen kast!

Totale score: 17 boeken gelezen (53% uit eigen kast)
Aantal boeken gelezen uit eigen kast: 9
Aantal gelezen boeken nieuw/bieb: 8
Aantal boeken gekocht: 9

Reacties op: Sjoemelen in september

Gesponsorde boeken