Olga Hoekstra Auteur

Blogpost: Olga Hoekstra

Sportieve romance?

11-06-2015 door Olga Hoekstra 4 reacties
De afgelopen twee weken (of misschien iets meer) heb ik me ernstig schuldig gemaakt aan slacking. Ik weet niet of je het een writer's block kunt noemen, ikzelf refereer eraan als 'mijn funk'. Er kwam qua schrijven weinig tot niets uit mijn vingers. Het enige wat ik aan het doen was (ben) is het op amazon/kobo rondneuzen naar romance novels en new adults.

Ken je die reclame van uitgeverij Harlequin? Dat je zo'n wat oudere, wat in te gemakkelijke kleding geklede, huismoedervrouw op de bank ziet zitten, terwijl haar amandelen dusdanig worden verkend door een half ontklede, knappe, gespierde, sexy man? Juist ja, het blijkt dat de vrouw zich genoeg doet aan een romance novel.
Nou... Ik wil me niet helemaal vergelijken met deze ietwat oudere, in huispak gehulde vrouw, maar ik moet zeggen dat ik wel een nieuwe guilty pleasure heb ontdekt.

Ik noem het...

THE SPORTS ROMANCE / NEW ADULT

Helemaal nieuw zal het wel niet zijn, maar goed, voor mij dus wel. De afgelopen anderhalve week heb ik me tegoed gedaan aan inmiddels vier new adults die allemaal 1 ding gemeen hebben. Ietwat nerdy, verlegen studiebol (heldin) komt in aanraking met knappe in goddelijk lichaam gegoten star atleet (held). In wisselend perspectief worden de karakters uitgediept en zo ook hun gevoelens voor elkaar.
Pas op: de nodige sexyness en 'crude language' is ruimschoots aanwezig. Want ja, zo praten 19 tot 23-jarige American Footballers of Ice Hockey players nu eenmaal met elkaar en met de (net niet meer) maagdelijke maar o zo grappige en toch wel bijzonder aantrekkelijke studiegenoot die ineens meer wordt dan... studiegenoot.

Zoals hierboven omschreven, is het wat kort door de bocht, want voor de echte new adult en romanceliefhebber zijn de sportboeken van Elle Kennedy (The Deal / The Mistake), Kirsten Callihan (The Hook up / The Friend Zone) en Cora Carmack (Rusk University series) echt genieten. De boeken zitten vol humor, vol testosteron en vol ontwikkeling, terwijl ze toch serieuze thema's (date rape / toekomstbeeld / miskraam / pesten en zelfbeeld) aankaarten. Echte new adults, maar dan met een vleugje (zweetluchtje?) sport.

Zonder enige schaamte durf ik te zeggen dat ik absoluut verslaafd ben aan deze nieuwe tak van sport (hehehe, vat je hem?), aan deze nieuwe variatie binnen het genre new adult. Vandaar ook misschien mijn enorme binge read de afgelopen week (boek vijf staat gereed op de ereader). 

De schrijver (en academicus) in mij ziet dit als een interessant experiment. Ik vraag me af of de Sports Novel, zoals ik deze aftakking binnen het NA en romancegenre voor het gemak maar heb genoemd, net zo zou kunnen gaan scoren (hehehe, nog eentje!) in Nederland als in de VS. 
In het grote Amerika leeft men voor Super Bowl Sunday (American Football) en heerst er as we speak de NBA-finalskoorts. Men zit hele dagen op een parkeerplaats voor het Yankee Stadium om te zien hoe er wel of niet tegen een bal aan wordt geslagen en het maakt dan niet eens uit hoeveel innings er zijn geweest en nog gaan komen (Baseball). 
In Nederland hebben we nog niet heel veel met deze Grote Drie (Football/Basketball/Baseball), of, in ieder geval niet met de eerste en een beetje met nummer 2 en 3. En laat Football, samen met Ice Hockey (iets dat we misschien iets meer kennen in ons kikkerlandje?) nu een veelvuldige sport zijn die de helden op (semi-)topniveau beoefenen in deze romantische verhalen. Ja, zeg nou zelf, wat ademt er nu meer testosteron uit als een sport waar een x-aantal mannen met gesculpte lijven op elkaar inbeukt? Want welk vrouwenhartje gaat daar nu niet sneller van kloppen?

Terug naar Nederland. Zou een sports novel hier ook werken? En met welke sport dan? 
Het eerste wat de gedachte binnen jogt is voetbal. Niet te verwarren met Football, dan heet dat van ons 'soccer'. Maar zijn 'onze' voetballers wel sexy genoeg? Zijn het lange (ja Jaap Stam maar okay), mannelijke (Christiano Ronaldo, iemand?) en gesculpte (ja, dat wel ja, begrijp ik) lager than life specimens? Al dan niet gezegend met kromme voetbalbeentjes? 
Nee...
Voetbal doet het dan weer niet voor mij. Al zou een Mezzi-lookalikeboekheld best voor een avondje leesplezier kunnen zorgen. Dat dan weer wel.
Korfbal dan? 
Nee.
Darts?
Euh... 
Schaatsen?
Hmmmm... Nee, doet het het niet voor mij. Alhoewel, als er ooit weer een Elfstedentocht komt, zou ik daar best een new adult over willen schrijven (uitgevers en Elfstedenvereniging, u kunt me bellen).
Hockey zonder de toevoeging 'Ice' ervoor? Nah... Jan Roderick en Diederik zijn niet het ruige soort man voor de sports romance.
En nee, wielrennen, nee! Ik ben daar een beetje allergisch voor en kan me geen sexy scene voorstellen die ik wil schrijven met de woorden 'wielrenbroekje' erin. Nee. Gewoon. Nee.

Dan toch maar weer terug naar de ruige Amerikanen, die vrolijk en zeer mannelijk op elkaar inbeuken om vervolgens liefdevol en met een klein hartje toch te bekennen dat de lust is omgeslagen in liefde voor het nerdy meisje.
Zou dat werken? Hier in Nederland? Een sport als Football als belangrijk decor voor een liefdesroman? Maar dan wel met de Nederlandse nuchterheid en eigenheid?
Zou de Nederlandse lezer met een romantisch (new adult) hart hiervoor kunnen vallen?

Ik zeg...
Challenge Accepted

To Be Continued

Reacties op: Sportieve romance?

Gesponsorde boeken