Blogpost: Sia Vogel

Ook geschikt voor de zomer, stamppot.

Deze keer een stukje over een klein kookboekje over een heel specifiek soort eten: Stamppotten. Mijn boekje is de 5e druk en is uit 2010. Uitgegeven in een culinaire serie kleine gebonden boekjes door uitgeverij Becht.
Stamppotten is geschreven door Anne Scheepmaker. In mijn kookboekenkast staan aardig wat boekjes die specifiek zijn gewijd aan één onderwerp. Om iets op te zoeken is dat vaak heel plezierig. Het boekje begint met “Ode aan de stamppot” van Ivo de Wijs.  Een leuke keuze, je bent gelijk in stamppotten geïnteresseerd.

Er volgt een hoofdstuk met wetenswaardigheden over olipodrigo (een uit Spanje stammende stoofpot, letterlijk mengelmoes), hutspot en stamppot waarin onder andere uitgelegd wordt welke aardappelen het meest geschikt zijn en hoe je de lekkerste puree kunt maken volgens ‘grote’ koks als Escoffier, Bocuse, Albert en Michel Roux, Gordon Ramsay.

Vervolgens zijn er 4 hoofdstukken: Groentestamppotten, Visstamppotten, Vleesstamppotten, Buitenlandse stamppotten. Achterin dan nog een Beknopte geschiedenis van de aardappel en een Register. Toevallig vandaag, nu ik dit stukje schrijf, komt er een puree op tafel van pompoen, wortel en bataat. Ik maak gebruik van de stamppot-mogelijkheid als verschillende dingen als aardappels, bataten enzovoort gewoon echt opgemaakt moeten worden. Wat over is invriezen en later opbakken met een laagje geraspte kaas erover is een prima oplossing om voedselverspilling te voorkomen.

Nu een paar heel aantrekkelijke recepten.
Uit het hoofdstuk Groentestamppotten. Stamppot met paddenstoelen en truffelolie. Kook voor 4 – 6 personen 750 gram aardappels gaar in gezouten water. Bak 500 gram gemengde paddenstoelen in 50 gram boter, lichtbruin en knapperig. Bestrooi ze met een beetje zout. Verwarm ¼ liter slagroom met 50 gram boter. Roer de slagroom beetje bij beetje door de fijngemaakt aardappels en klop tot een luchtige massa. Schep de warme paddenstoelen met het braadvocht en 2 theelepels witte truffelolie er door. Bestrooi het gerecht met 2 eetlepels fijngeknipte bieslook en cayennepeper.
Echt heel erg lekker. Het in huis hebben van truffelolie ie niet vanzelfsprekend maar wel echt de moeite waard.
Foto door mij gemaakt van foto in het boekje door Gerhard Witteveen.

9500c1564e8290abe48afee7a0fc49d0.jpg
Een heel leuk recept uit het hoofdstuk Visstamppotten. ‘Kreeftstamppot’ met mosselen, garnalen en bindsla. Kook voor 4 – 6 personen 750 gram aardappels gaar in ongezouten water en maak ze na droogstomen fijn. Voeg zoveel warm gemaakte kreeftensoep uit een glazen pot of fles toe (ongeveer 200 ml.) om een vrij stevige puree te krijgen. Roer 100 ml. warm gemaakte slagroom door de puree. Schep 200 gram gekookte mosselen en 100 gram gepelde en gekookte garnalen en 2 eetlepels fijn gehakte platte peterselie door de smeuïge puree. Leg in diepe borden enkele gewassen en gedroogde bladen Romaine sla en schep hier de stamppot op. Garneer met toefjes tuinkers.

En uit de Buitenlandse stamppotten nog een eenvoudig recept. Kaasstamppot – Aligot (Frankrijk). Kook voor 4 – 6 personen 750 gram aardappels gaar in ongezouten water. Rasp 500 gram cantal of tomme de Savoie (of koop het geraspt bij de kaasboer J). Smeer een (fondue)pan in met knoflook. Doe de geraspte kaas in de pan en zet op matig vuur om de kaas langzaam te laten smelten, roer regelmatig. Pureer de aardappels en roer er 1 eetlepel crème fraîche door. Voeg de puree toe aan de gesmolten kaas en roer snel door met een houten lepel. Breng op smaak met naar wens zout en peper en dien direct zeer heet op. Eet er eventueel plakjes rauwe ham of pittige worst bij.

Bij veel recepten worden extra tips gegeven. Vaak een advies wat je er bij kunt eten of een advies om een ingrediënt door een ander te vervangen als dat nodig is. Een leuk boekje waarin je een recept volledig kunt volgen of je alleen laten inspireren door de gegeven mogelijkheden. Zo ga ik in de puree van vandaag wat verse peterselie, tijm en rozemarijn verwerken en ik denk een beetje crème fraîche in plaats van olie, melk of room omdat dat in de recepten van de stamppotten met prei, courgette en zoete aardappels ook wordt gedaan. Lijkt me dus wel passen. 

Het boekje is nog te koop

Mijn eigen weblog over koken en eten vind je op http://siaweblog.blogspot.nl

Reacties op: Ook geschikt voor de zomer, stamppot.

Gesponsorde boeken