Juliette van Nes Auteur

Blogpost: Juliette van Nes

STERKE VROUWEN

Het verschil tussen sterke mannen en sterke vrouwen is dat in het eerste geval gedacht wordt aan een 'hulk', een man met 'la mécanique roulante' zoals de Fransen zeggen en bij een vrouw denken we in eerste instantie bij 'sterk' aan haar geestelijke gesteldheid. Een sterke vrouw is bij uitstek, zo vindt men in het algemeen, een vrouw die in evenwicht is met zichzelf en haar 'mannetje' staat. Dat 'mannetje' is geen sterk mannetje maar een geestelijk sterke vrouw en etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Over de personages in 'De vrouw met de schelp' wordt vaak gezegd dat het sterke vrouwen zijn. Het leek mij wel eens aardig daar dieper op in te gaan.
Op internet vond ik een aantal signalen waaraan je een sterke vrouw zou kunnen herkennen: 'onafhankelijk' is er een van. Meek leefde in de negentiende eeuw in armoedige omstandigheden, zij moest wel voor zichzelf zorgen, daar slaagt ze met veel moeite in. Ze kiest voor zichzelf ondanks de pijn die ze daarbij voelt. Zij houdt teveel van zichzelf om door te gaan met een man die niet van haar houdt.
Dat brengt ons bij het volgende punt: 'je moet van jezelf houden'. Bertje, de kleindochter van Meek kiest voor zichzelf ondanks de angst voor een onzeker bestaan; een ongemakkelijke keuze vooral gezien de tijd waarin ze leefde: het begin van de twintigste eeuw. Ook zij moet zichzelf zorgen tengevolge van de keuze die ze maakt.Mannen die goed voor zichzelf kunnen zorgen worden automatisch beschouwd als sterke mannen. Daar wordt geen woord aan vuil gemaakt. Het wordt als vanzelfsprekend ervaren dat een man goed voor zichzelf en zijn gezin kan zorgen, maar als ze niet voor zichzelf èn hun gezin kunnen zorgen dan zijn het 'zwakke' mannen. Een 'zwakke' man wordt dikwijls gezien als een man die een vrouw voor hem laat zorgen: zijn moeder, zijn vrouw of vriendin. Hij mishandelt haar geestelijk, lichamelijk of als het helemaal mis is met zijn geestesgesteldheid schiet hij zijn hele gezin dood.Daarmee komen we uit bij de souteneur. Is hij een zwakke man omdat hij vrouwen voor zich laat werken en hen soms mishandelt? Hij heeft de mentaliteit van een kakkerlak en is waarschijnlijk geestelijk zwak.
Zijn de vrouwen die voor een souteneur werken zwak? Het een en ander hangt samen met de geestesgesteldheid of de situatie van de vrouw. Houdt ze van de man? Verkeert zij in een afhankelijke positie, wordt zij gegijzeld of is ze niet vrij? De slavin van de souteneur?  Vindt ze het prettig?Persoonlijk denk ik dat niemand altijd helemaal sterk is of zwak. Een schakering aan karaktertrekken vind je bij de mensen. Dat maakt ze zo interessant, bij de een overheerst de sterkte en bij de ander de zwakte. Een gehandicapte kan geestelijk sterk zijn en een (lichamelijk) sterk persoon kan geestelijk zwak zijn. Veel hangt af van situatie en mogelijkheden.
Waarmee de kring rond is.Behalve 'De vrouw met de schelp' over sterke vrouwen kan ik aanraden: 'Drie sterke vrouwen' van Marie Ndiaye'De vrouw met de schelp' is nu ook in e-book verschenen. Het e-boek en het boek zijn verkrijgbaar in de winkel en bij https://www.boekengilde.nl/boekenshop/de-vrouw-met-de-schelp/


Lees verder op mijn site

Reacties op: STERKE VROUWEN

De vrouw met de schelp - Julia Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken