Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Suus leven met Asperger (Suzanne van den Buijs)

Via Internationale Vrouwendag Olst-Wijhe 2019 maakte ik kennis met de autobiografische dichtbundel Suus leven met Asperger van Suzanne van den Buijs. Hierin vertelt de auteur openhartig over haar leven met Asperger. Van den Buijs zet zich in voor meer openheid over en begrip voor autisme.
Aanhet begin van de dichtbundel vertelt van den Buijs aan de hand van een gedichtje wie zij is. Daarna volgt een voorwoord van de ouders van de auteur. Ook schreven van den Buijs’ begeleider bij stichting Ygdrasil en auteur en schrijfcoach Suzanne van der Wouden een voorwoord.
Degedichten in deze bundel zijn heel uiteenlopend wat betreft onderwerp, maar geven allemaal een kijkje in het leven van iemand met Asperger. Het openingsgedicht Mijn Asperger vond ik zelf het meest indrukwekkend, waarschijnlijk omdat ik hier veel van herkende. Ook de gedichten Depressief (over een depressie), Mijn zelfbeeld (over wie je bent) en Wederzijdse acceptatie (over elkaar accepteren) maakten veel indruk. Voor het openhartig schrijven over haar Psychose kan ik alleen maar diep respect hebben.
Van den Buijs schrijft niet alleen over de nadelen van het leven met Asperger. Ze schrijft ook over de voordelen hiervan, zoals in het gedicht Eerlijk en betrouwbaarheid. Bij het gedicht De chagrijnige koningin, dat in feite een kort verhaal is, kreeg ik meteen zin om hier een langer verhaal van te maken. Ik zag het helemaal voor me, net als met de andere gedichten uit deze bundel.
Vanden Buijs schrijft ook over dagelijkse dingen, zoals een vakantie naar Luxemburg, goudvissen, een nieuwe fiets en een berkenboom. Bij een aantal van de gedichten staan tekeningen die door de auteur zijn gemaakt. De tekeningen passen qua eenvoud perfect bij de gedichten, die simpel, eerlijk en recht uit het hart zijn.
Degedichten hebben een hoog Sinterklaasrijm-gehalte. Soms doet dat wat kinderlijk aan, maar tegelijkertijd past het wel heel goed. De bundel is een mooie mix tussen onderwerpen die je raken en gedichten over alledaagse dingen, die elkaar keurig afwisselen. De inhoudsopgave voorin maakt het makkelijk om te zoeken.
Debundel eindigt met Mijn toekomstdroom als dichteres. Suzanne, ik hoop van harte dat deze droom uit mag komen!
Wie meer wil weten over autisme moet zeker een kijkje nemen op de website van A-typist.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Suus leven met Asperger (Suzanne van den Buijs)

Gesponsorde boeken