Lisette Hebban Recensent

Blogpost: Lisette

Terug bij Hebban en waarom ik Hebban beter vind dan Goodreads

18-05-2019 door Lisette 48 reacties
Ik was het afgelopen jaar minder vaak te vinden op Hebban. De reden? Ik las verschillende Engelse titels die niet te vinden waren bij Hebban en het toevoegen van boeken was toen nogal omslachtig. Dan maar terug naar Goodreads. Een fantastisch internationaal platform waar werkelijk alle boeken en edities te vinden zijn en met soms honderden reviews per boek. Dat is het voordeel en meteen ook het nadeel van Goodreads (waarom dat vertel ik zo). Daarom ben ik heel blij dat Hebban het toevoegen van nieuwe titels heeft versimpeld. Ik ben dus weer helemaal terug bij Hebban! 

Omdat ik beide platforms afgelopen jaren intensief heb gebruikt, is het misschien handig om voor de twijfelaars (of de nieuwsgierigen) de voor-en nadelen te noemen: 

Hebban 

+ Mooie presentatie met grote kaftafbeeldingen en fijne layout 
+ Lekker kletsen in je moerstaal
+ Nieuwspagina waar ook dagelijks leuk nieuws te lezen valt
+ Fijne community waarmee je je echt verbonden kan voelen
+ De functie ‘ebook voordeel’ is geweldig!
+ [edit] De functie aanbevelingen (en van wat ik begrijp wordt die nog verbeterd)
+ Je kunt ontbrekende boeken toevoegen :)
+ De boekentipper
+ Kwalitatieve reviews
+ Links naar Nederlandse boekenverkoopsites
+ Meedoen aan leesclubs en giveaways
+ Functionaliteit en overzichtelijkheid van de leesclubs 

[edit] De functie Aanbevelingen werkte bij mij niet, ik zag al 3 jaar dezelfde boeken staan. Met concequent titels verwijderen is dit opgelost :)

- Boekenplanken zijn lastig te beheren (geen bulk edit functie)
- In beginsel veel aandacht voor ‘populair’ en ‘chicklit’ (dit vind ik al veranderen, misschien onder invloed van het kunnen toevoegen van boeken?) 

Goodreads

+ Groot publiek, dus veel inspiratie en recensies
+ Groot aanbod boeken en edities
+ Goede Aanbevelingen
+ Na het uitlezen van een boek krijg je meteen een e-mail met inspiratie
+ Mooie presentatie van het Readling challenge jaaroverzicht
+ Het toevoegen van ontbrekende boeken gaat makkelijk en snel
+ Boekenplanken zijn makkelijk te beheren 

- Groot publiek, dus veel inspiratie en recensies (precies, zowel een voor en nadeel, hieronder leg ik uit waarom)
- Groot aanbod boeken en edities
- Gericht op buitenlandse boekenwinkels
- Boekenclubs zijn heel onoverzichtelijk en ongeorganiseerd
- Geen leuke nieuwsberichten of giveaways (of het spreekt mij gewoon niet aan)
- De community spreekt mij minder aan 
- Sommige recensies zijn echt heel summier of zelfs slecht

Zoals je leest vind ik dat wat Goodreads goed maakt ook meteen een nadeel is. Het probleem is namelijk dat Goodreads zo groot is, dat het overweldigend is. Je kunt heel veel mensen volgen en krijgt dan een volle tijdlijn op je homepage terwijl je je verder niet heel verbonden voelt met die mensen, je kunt je door wel honderden reviews van 1 boek worstelen en uiteindelijk heb ik vaak nog steeds geen ‘ja, die wil ik lezen!’ gevoel. Bij Hebban heb ik dat wel! De community is compact, ik voel me veel meer verbonden met de mensen op Hebban en de reviews zijn minder in aantal maar kwalitatief beter.

Weet je? In the end is Hebban gewoon een nice place to be. Het ziet er mooi uit, de community is fijn en ik heb hier een gevoel van overzicht. Goodreads is groter, maar ook afstandelijker. Prima voor veel mensen, maar ik vind het nou eenmaal fijn om met anderen te kletsen over boeken en daar is Hebban een veel beter platform voor. Dus Hebban is voor mij de dikke winnaar! 

Gebruik ik Goodreads dan helemaal niet meer? Jawel hoor, als ik te weinig over een boek kan vinden op Hebban (of Bol.com) dan wijk ik uit naar Goodreads ;) 

En jij? Heb jij voorkeur voor een van beide platforms? En zo ja, kun jij nog voor- of nadelen noemen?

Reacties op: Terug bij Hebban en waarom ik Hebban beter vind dan Goodreads

Gesponsorde boeken