Blogpost: Sylvia ten Hove

Terugblik op mijn leesjaar 2018

a0db49ff77fc854949cf977db1a670dd.png


2018 zit er weer op. Tijd om even terug te blikken op mijn gelezen boeken dit jaar en de statistieken bij te werken. Ik las voornamelijk romans: 42 stuks en verder nog 14 thrillers, 2 science fiction boeken, 1 graphic novel en 1 wetenschappelijk boek over mijn oude vakgebied. Het was leuk om daar een recensie over te schrijven. Van de totaal 60 gelezen boeken las ik er 15 in het Engels en 45 in het Nederlands. Elk boek beoordeelde ik met 2, 3, 4 of 5 sterren. Gemiddeld gaf ik 3,63 sterren.  

De mooiste boeken die ik in 2018 las waren voor mij Circe en Song of Achilles van Madeline Miller. Song of Achilles is gebaseerd op de Ilias van Homerus en gaat over een van de belangrijkste Griekse helden uit de Trojaanse Oorlog: Achilles. Dit is geen boek dat grotendeels over veldslagen en de Trojaanse Oorlog gaat. Het gaat vooral over trots, roem, liefde en over het lot dat je niet kunt ontlopen. Circe is een figuur uit de Griekse mythologie: dochter van de zonnegod Helios en van Perse, één van de Oceaniden. Circe is bekend uit Homerus’ Odyssee, waarin Odysseus na vele omzwervingen op het eiland Aiaia terecht komt waar Circe woont. Circe gaat over het gevaar dat Circe als vrouw alleen moet trotseren, over liefde en verlies en over vrouwelijke kracht in de mannelijke godenwereld. Om diegenen te beschermen die zij liefheeft, zet Circe al haar krachten en moed in. 

8d1488c877ef5b30ea3f65c52fb79c15.png


Van de 6 boeken die op de shortlist voor de Libris literatuurprijs 2018 stonden, las ik er 4: Wees Onzichtbaar van Murat Isik, De Heilige Rita van Tommy Wieringa, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en tenslotte las ik Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer in een Hebban leesclub. Dit is een roman vol met tegenstellingen, over feit versus fictie en fantasie versus werkelijkheid. Met zijn metaforen en het thema over geloof, hoop en liefde, heeft Pfeijffer een interessante, filosofische laag aan het boek gegeven. Dit maakt dat dit boek zo veel meer is dan een verhaal over catfishing. Mede door Pfeijffers bloemrijke taal en de reacties uit de leesclub was ik erg enthousiast over dit boek. Van het winnende boek, Wees Onzichtbaar was ik uiteindelijk veel minder onder de indruk. Volgend jaar wil ik meer lezen van Pfeijffer en zoveel mogelijk lezen van de shortlist van de Libris literatuurprijs 2019. 

Andere boeken die ik nog wil noemen zijn Kolja van Arthur Japin en Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Kolja is een indrukwekkend, grotendeels op waarheid berust verhaal over het leven van Pjotr Tsjaikovski, de beroemde Russische componist. Het achtste leven (voor Brilka) is een familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu, een verhaal van meer dan duizend pagina’s over acht levens van één Georgische familie. Een geweldig boek! 

Het was bijzonder leuk om mee te mogen lezen als jurylid van de Hebban Debuutprijs 2018. Van de twaalf genomineerden heb ik er zes gelezen. De meeste indruk maakte bij mij Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen

De beste thriller die ik in 2018 las was Lazarus van Lars Kepler, een van mijn favoriete Scandinavische thrillerauteurs. Het is het zevende deel in een serie rond Joona Linna en eindigt met een spectaculaire cliffhanger. Nu is het dus wachten op het achtste deel.

Mijn voornemen voor 2019 is om meer boeken te lezen die al langere tijd op mijn wil-ik-lezen-lijstje staan. Deze lijst wordt alsmaar langer! Verder wil ik meer boeken uit-eigen-kast lezen. De boeken die ik zeker in 2019 ga lezen: het nieuwste boek van Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa, De Hemel Verslinden van Paolo Giordano en Een Odyssee van Daniel Mendelsohn (toch weer die Griekse mythologie). Ook kijk ik al uit naar de nieuwe thriller van Hjorth Rosenfeldt: Het Oordeel (april 2019), ook een van mijn favoriete thrillerauteurs.

66433e59a403e7f91d666e3d0b9ccd4c.pngReacties op: Terugblik op mijn leesjaar 2018

Gesponsorde boeken