Evi F. Verhasselt Auteur

Blogpost: Evi F. Verhasselt

Test de Hebban Boekentipper!

Je geeft drie boeken op en vierentwintig uur later krijg je persoonlijk leesadvies? Dat proces moest ik toch echt even op de rooster leggen en aangezien ik een fantasylezer ben, koos ik de drie volgende - niet zo voor de hand liggende - boeken uit (toegegeven, het waren er eigenlijk vier, ik speelde een béétje vals):  

- Roos van de Profeet - Weis & Hickman
- De Burcht van Heer Valentijn - Robert Silverberg
- De Geschiedenis van de Steen en de Fluit (en dat is nog niet alles) - Hans Bemmann
 

Als commentaar gaf ik op dat ik, mocht dat mogelijk zijn, één van deze boeken graag zou vervangen door 'Beauty, of de teloorgang van het Schone' van Sheri S. Tepper. Helaas was er op de Hebban-site nergens een spoor van deze auteur te bekennen.
 

Toegegeven, ik had het nog veel oubolligere boeken kunnen kiezen, maar ik wilde ook écht een boeiende leestip ontvangen en dus koos ik voor bovenstaande klassiekers. Nieuwsgierig geworden? Schuim dan zeker het internet of de tweedehandsmarktjes af, want deze boeken zijn werkelijk de moeite waard om gevonden en gelezen te worden!
 

En jawel, toen kreeg ik een mailtje van Hebban met een link naar volgend bericht:
 

Hoi Evi,<br /><br />Tepper hebben we uiteraard direct ingevoerd: <a href="https://www.hebban.nl/boeken/beauty-of-teloorgang-vschone-tepper-s">Beauty</a>. Voor op je favorietenplank. Het team adviseert deze titels: <br /><br />De Durdane-trilogie van<strong> Jack Vance</strong> (Greetje). Sorry, zonder toelichting, Greetje moest rennen, want haar vakantie begon. <br /><br />Een boek dat me altijd een beetje aan Beauty van Tepper doet denken is Summers at Castle Auburn van <strong>Sharon Shinn</strong>. De onwettige dochter van een edelman groeit op tussen twee werelden. Haar grootmoeder leidt haar op tot kruidenvrouw, maar de zomers brengt ze door in de wereld van haar adellijke vader. Naarmate ze ouder wordt, krijgt ze meer inzicht in die wereld (en gaat ze ook de donkere kant ervan inzien), maar vroeger of later zal ze moeten kiezen waar ze thuishoort. (Sarah)<br /><br />Mogelijk vind je de boeken van <strong>Ursula Le Guin</strong> ook wel heel fijn. Ze heeft veel erg beroemd ouder werk, maar ik was zelf ook weg van De wilde gave. In 2009 uitgegeven in Nederlands door De Vliegende Hollander, een imprint die nu niet meer bestaat en volgens mij hebben ze het nooit gered tot aan deel 3 van deze leuke trilogie. Mocht je ze in het Engels willen lezen: Gifts, Voices, Powers. <br /><br />Een persoonlijke favoriet, die wel bij jouw smaak past, is denk ik: De Lappenheks van <strong>Garth Nix</strong>. Een standalone waar ik erg van was gecharmeerd, al is het bij dit boek wel een echt 'love it or hate it'-kwestie. Tjonge, wat mooi en goed. <br /><br />We hopen je hiermee een paar goede ideeën te hebben gegeven. We horen graag nog eens wat je van onze tips vond. Dank je wel voor het meedoen aan de Fantasytipper.  

Hoewel ik mijn wenkbrauwen fronste over de layout van het bericht (ja, jongens, daar moeten jullie toch echt nog wat aan doen hoor!), was ik erg verrast over de inhoud. Nooit gedacht dat ik nog iemand zou tegenkomen die Tepper gelezen heeft! 


- Dankjewel voor het toevoegen van Sheri S. Tepper! Ze hoort gewoon helemaal thuis op Hebban.nl.
- Nee, ik ben geen fan van Jack Vance, sorry, en ik zal het ook nooit worden. Ik gaf Lyonesse een kans, De Stervende Aarde én de Kronieken van Cadwal, maar geen van deze heeft echt iets bij me los gemaakt. Ik begrijp echter de link vanuit mijn opgegeven boeken wel naar Jack Vance en in die zin vind ik het een prima tip.
- Naar Summers at Castle Auburn van Sharon Shinn ga ik wél op zoek. Dit is een tip die ik al eerder kreeg van iemand, maar helaas kon ik niet meer op de naam van de auteur en de titel van het boek komen en het papiertje met mijn notities was natuurlijk foetsie. Super! Bedankt!
- Ursula Le Guin is een grote klassieker, die ik vanzelfsprekend ook in mijn collectie heb zitten (Aardzee, Malafrena, Ballingsplaneet,...) maar precies omdat de trilogie van the Western Shore niet volledig in het Nederlands verscheen, heb ik deze links laten liggen. Misschien moet ik toch maar eens de moeite nemen om ze in het Engels te lezen.
- Van Garth Nix heb ik Het Oude Koninkrijk gelezen, maar dat vond ik niks (sorry voor de flauwe woordspeling). Zijn schrijfstijl sprak me niet aan, maar misschien geef ik de Lappenheks op een dag nog een tweede kans. 

Dat maakt 2/4 en wat mij betreft zeker een geslaagde test. Bedankt, Greetje en Sarah! Jullie hebben me stof tot lezen gegeven.

Reacties op: Test de Hebban Boekentipper!

Gesponsorde boeken