Ninja Paap-Luijten Auteur

Blogpost: Ninja Paap-Luijten

Testen, testen, aanpassen - een e-book is meer dan een muisklik

Er zijn natuurlijk genoeg redenen om paperbacks te lezen; de geur, het tastbare, het zichtbare in je boekenkast - maar e-books kunnen ook handig zijn. Ze verzamelen geen stof, je kunt er een heleboel op een e-reader zetten en je raakt je bladwijzer nooit kwijt. 

Voor mij, als auteur, zijn e-books extra belangrijk. Doordat er e-books zijn, kan ik lezers vinden die ik anders nooit zou hebben gevonden. Korte verhalen kan ik niet zomaar laten drukken als paperback (dat is een te kostbare onderneming) en als ze langer worden dan enkele pagina's is het ook al niet prettig om ze nog als pdf te lezen (of, nog erger - zo van je beeldscherm). 

Makkelijk toch, zo'n ebook? Je hebt een Word-document, drukt op de knop en hop! Er rolt een e-book uit. Toch?

Nou - nee.

Komende dinsdag (19 mei) komt Marrah uit, een gratis e-book. Voordat lezers dat boek kunnen downloaden, zijn er heel wat dingen gebeurd!
Allereerst natuurlijk het schrijfwerk. Daarna komt er altijd een verbeter-ronde, waarin ik de tekst doorlees en gekke dingen eruithaal. Vaak doe ik dat in die fase al twee keer. Vervolgens buigen enkele proeflezers zich erover. Als die feedback verwerkt is, gaat het voor een correctieronde naar iemand die er streng op toeziet dat er geen verdwaalde fout meer in staat. Ook dat wordt weer verwerkt. Dan lees ik het opnieuw helemaal door (ja, ook dan vind ik nog dingen). En dán is het ongeveer klaar met het schrijfwerk. 

Ondertussen heb ik ook een cover gemaakt. Plaatje plukken, letters erop? Nou - nee. De cover moet aansluiten bij het verhaal, het lettertype moet passend zijn, de letterkleur moet duidelijk zijn, etc. Voordat het eindresultaat er is, zijn er wel wat probeersels gesneuveld en heel wat uren voorbij gegaan. 

Alles klaar, publiceren maar! 
...
en dan krijg ik een foutmelding. Na veel zoekwerk kom ik erachter wat er aan de hand is. Iets wat eerst geen problemen gaf, doet nu ineens moeilijk, dus moet ik het anders doen. De wereld van digitale dingen blijft ondoorgrondelijk. 

Maar als dat ook is opgelost, staat het dan toch klaar!

Tijdens dit alles blijf ik checken of alles nog goed staat, vraag ik anderen om te controleren (want mijn e-reader is niet hetzelfde als die van een vriendin) en check ik opnieuw. 

Uiteindelijk gaat er echt wel werk zitten in het schrijven en publiceren van een e-book. Oók als het e-book gratis wordt, wil ik iets leveren wat een goede kwaliteit heeft, goed werkt, en er leuk uitziet. Is me dat gelukt?

Zeggen jullie het maar ... 

De 19e komt Marrah in de shop van Kobo. Je kunt 'm nog niet vinden (want gratis e-books komen niet in de voorbestelling) dus opzoeken om te downloaden kan écht pas op de 19e. Wat wel alvast kan - zet 'm op je wil-ik-lezen plankje! Hier op Hebban is dat al mogelijk. Trouwens, als je Marrah hier opzoekt, vind je ook meteen de flaptekst. 

En vergeet 'm dan de 19e (of daarna) niet te downloaden hè ;) 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Testen, testen, aanpassen - een e-book is meer dan een muisklik

Marrah - Ninja Paap-Luijten Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken